Laatste nieuws rondom coronavirus [liveblog]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087640&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/oss
In de rij voor de ijssalon in het centrum van Oss. (Foto: Hans van der Poel)
In de rij voor de ijssalon in het centrum van Oss. (Foto: Hans van der Poel)
liveblog

Laatste nieuws rondom coronavirus

  •   11273 keer gelezen

Het laatste nieuws rondom het coronavirus in onze regio vanaf 24 maart. We zijn bereikbaar via regiooss@weekbladregiooss.nl

Woensdag 8 april:

16.06 uur: De KNVB heeft op nadrukkelijk verzoek van de betaald voetbal clubs een toelichting gegeven op plannen voor het uitspelen van de competities. Er moet dan vanaf 19 juni in de maanden en juli worden gevoetbald. Pas in de week van 24 april wordt -na nieuws van de overheid- duidelijk of de plannen haalbaar zijn.

15.45 uur: Hij rookt niet, eet gezond en beweegt veel. "Toen uit testen bleek dat ik het coronavirus had, dacht ik daarom dat ik er na een weekje uitzieken wel van af zou zijn." Udenaar Jan van Asseldonk -clubarts van TOP Oss- wachtte echter een enorme strijd in het ziekenhuis. "Het was de wedstrijd van mijn leven." Lees hier meer.

15.16 uur: Goed nieuws voor tattooshops, diverse andere contactberoepen en kleinere mkb-winkeliers in de food, taxi's, tandartspraktijken, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen. De Rijksoverheid meldt dat ook voor hen de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)-regeling geldt. Vanaf 15 april kunnen ze gebruik maken van de verruimde TOGS, is te lezen op www.rvo.nl. De tegemoetkoming is een eenmalige gift van 4.000 euro per onderneming.

14.35 uur: Het RIVM meldt dat er 308 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren. Toen ging het om 292 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.427. Het dodenaantal steeg met 147 naar een totaal van 2.101. Dat zijn minder gemelde overledenen dan gisteren (234). Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 155. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 84 en 28 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 107 en in Bernheze 75. Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 329, in Uden 193 en in Boekel 72. In Oss zijn 266 en in Bernheze 165 mensen besmet met het Coronavirus.

11.50 uur: Het wordt ook de komende dagen lekker weer. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen in nauwe afstemming met de overheid het publiek om natuurgebieden te vermijden. Bij drukte is het namelijk vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. 'Geheel tegen onze natuur in roepen wij op niet massaal naar de natuur te komen. Alles met als doel het coronavirus te keren en drukte in populaire gebieden te voorkomen', meldt Natuurmonumenten op de website. 'Dat heeft afgelopen weekend geholpen en dat is fijn, het was rustiger dan normaal op zo'n mooie lentedag. Mensen geven goed gehoor aan de oproep om thuis te blijven of in de eigen omgeving een frisse neus te gaan halen. Met een paasweekend aanstaande blijven we deze oproep herhalen, de landelijke overheid en de regionale veiligheidsregio's hebben daarin de regie. Burgemeesters kunnen nog steeds besluiten natuurgebieden of parkeerplaatsen af te sluiten. Belangrijk blijft dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en drukke plekken vermijdt. Het advies is daarom: Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon.'

10.00 uur: Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, zal Pasen er dit jaar heel anders uitzien. Maar niet getreurd! Brasserie La Colline pakt aankomend weekend uit met complete paasboxen voor thuis. "Voor een lekkere paasbrunch hoef je de deur niet meer uit!", aldus eigenaar Gert Jordaans. Men heeft de keuze uit drie paasboxen: een gezinsbox, duo box of hartverwarmende cadeaubox. "Onze cadeaubox is een ludieke actie voor iedereen die nu alleen is. Zo kun je een paasbrunch schenken aan jouw vader, moeder, opa of oma. Of bijvoorbeeld aan een 'happy single', er zijn namelijk ook genoeg jonge mensen die ineens veel minder sociaal contact hebben", vertelt hij. Wat er in de paasbox zit? Van mini paasbrood tot huisgemaakte ei-truffelsalade en van verse jus d'orange tot aspergesoep uit eigen keuken. Elke box is aan te vullen met extra luxe beleg, fles bubbels of nog meer zoetigheden. En om de paastafel compleet te maken, krijg je ook een gezellig tafelkleed. Alles om van Pasen toch een feestje te maken!

8.15 uur: Als gevolg van de coronamaatregelen van de overheids worden de eerste zes wedstrijden van het Maasland Run Classic circuit 2020 afgelast. Het betreft de Akkerenloop, Biescamploop, Paul Peters Tribuneloop, Vunderkeloop, Pinksterloop en de Hart van Oijenloop. Bekeken wordt welke van deze wedstrijden later dit jaar kunnen plaatsvinden. 

8.10 uur: Rudie Pennings is overleden aan het coronavirus. De Ossenaar werkte als geluidsman en was bij velen geliefd. Op Facebook brengen veel mensen hun condoleances over. 'Met zijn grote muzikale vakkundigheid en toewijding heeft hij jarenlang zijn bijdrage geleverd aan het geluid van onze band', meldt bijvoorbeeld The Blue Moon Rockers. 'Houdoe Rudie Pennings en dankjewel voor vele jaren rock 'n' roll??', zegt Ritchie Severijns. Ook zanger Dennis Jones laat weten geschokt en verdrietig te zijn. 'Ik kende Ruud al ruim 30 jaar en we hebben jarenlang op zeer prettige wijze samengewerkt op basis van vriendschap en wederzijds vertrouwen.'


Dinsdag 7 april:

19.58 uur: Oss on Classic Wheels gaat dit jaar niet door. "We kunnen momenteel niet tijdig starten met de voorbereidingen en willen ook niet te snel na eventuele opheffing van de huidige beperkende maatregelen een evenement opstarten waarvan het samenzijn zo van belang is", aldus de Stichting Oss On Classic Wheels. Het oldtimer evenement in Oss vindt traditioneel plaats op de laatste zondag van juni. De organisatie heeft 27 juni 2021 als nieuwe datum op de kalender gezet. "Laten we hopen dat we in het volgend voorjaar weer plankgas kunnen geven en de voorbereidingen kunnen opstarten om een super editie van Oss On Classic Wheels neer te zetten."

19.30 uur: De gemeente Oss sluit op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening de parkeerplaats van hockeyvereniging MHC Oss en korfbalvereniging DOT Oss. Vorige week werd al de grote parkeerplaats van De Rusheuvel afgesloten. De reden is dat hier nog te vaak mensen samenscholen. Meer dan drie mensen die samen zijn op minder dan 1,5 meter afstand (huishoudens uitgezonderd) zijn vanwege een noodverordening strafbaar.

18.45 uur: Het Stadsarchief is door de maatregelen van de overheid gesloten. "Maar we proberen manieren te vinden om mensen toch informatie, afleiding en vermaak te bieden op het gebied van de lokale historie", staat in een persbericht. "Zo zetten we elke dag een historische vraag op onze Facebookpagina: de Vraag van Vandaag. Ook hebben we een digitale kinderspeurtocht gemaakt (pdf-bestand) langs onze diverse websites. Kinderen van ca. 9 - 12 jaar kunnen op die manier tien vragen over de geschiedenis van Oss en omgeving beantwoorden. Alleen, met hun gezin of met de klas. Ze kunnen hiermee een leuke prijs winnen." Verder kunnen mensen op de collectiewebsite bladeren door duizenden foto's en gedigitaliseerde kranten (bij het onderdeel Gedrukte Bronnen, van 1886 tot 1956): www.stadsarchiefoss.nl/collectie

14.01 uur: Het RIVM meldt dat er 292 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren. Toen ging het om 260 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.427. Het dodenaantal steeg met 234 naar een totaal van 2.101. Dat zijn een stuk meer gemelde overledenen dan gisteren (101).

12.50 uur: De overheid, organisaties en media verspreiden veel informatie over het coronavirus. Er zijn echter 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Voor deze laaggeletterden is de informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Stichting Lezen en Schrijven helpt hen met een website. Veel mensen hebben vragen over de maatregelen die nodig zijn vanwege het coronavirus. Ook zijn veel overheden, bedrijven, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties op zoek naar informatiemiddelen voor hun burgers, klanten en medewerkers. Op www.lezenenschrijven.nl/corona geeft Stichting Lezen en Schrijven een overzicht van informatie in begrijpelijke taal.


Maandag 6 april:

19.49 uur: Een mooie actie in de Osse Schadewijk. Zo'n 30 vrijwilligers bezorgen 1.300 senioren een cadeaupakketje met behulp van de ambulance van het Rode Kruis. Ze gaan daarbij ook een gesprek op afstand voeren en kijken of er bijvoorbeeld hulp geboden kan worden. De pakketjes werden vandaag gemaakt in het Talentcentrum aan de Linkensweg in Oss. In de pakketjes zitten onder andere paaseitjes, cadeaubonnen van de Ruilwinkel of van lokale ondernemers, creatieve maaksels van vrijwilligers en kinderen en een mooie kaart ontworpen door een vrijwilliger. Wijkraad en Wijkstichting Schadewijk en de Rabobank sponsoren de actie.

14.26 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 260 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 7 meer dan gisteren. Toen ging het om 253 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.135. Het dodenaantal steeg met 101 naar een totaal van 1.867. Dat zijn minder gemelde overledenen dan gisteren (116).

13.55 uur: De spelers van het Nederlands elftal, Jong Oranje en de OranjeLeeuwinnen, hoofdsponsor ING en de KNVB komen met een financieel steunpakket voor voetbalclubs. Een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen vertegenwoordigen een waarde van 11 miljoen euro.

13.46 uur: De website van Talentencampus Oss is tijdelijk ingericht als interactief platform voor vraag en aanbod, nieuws en creatieve initiatieven in de regio Oss. Ook zet de website de hardgeraakte lokale ZZP'ers in de spotlight. Dit gloednieuwe initiatief rond COVID-19 heeft de toepasselijke naam #OssVerbindt. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Oss. 

12.38 uur: De gebouwen zijn tijdelijk gesloten, maar de Noord Oost Brabantse Bibliotheken zijn online gewoon open. Bibliotheekleden kunnen online een keuze maken uit meer dan 28.000 e-books.

11.15 uur: Door de ontwikkelingen en maatregelen vanuit de overheid rond het coronavirus kan de eerste editie van de Pontjesdagen niet doorgaan op 2 en 3 mei. Het evenement wordt verplaatst naar 5 en 6 september dit jaar.

8.01 uur: Een man is zaterdagavond aangehouden op het Heschepad in Oss. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) waarschuwden een groepje jongeren vanwege het samenscholingsverbod. Boa Dani meldt op Twitter dat een man zich hiermee bemoeide en de boa's uitschold. Hij negeerde een vordering en is vervolgens aangehouden.


Zondag 5 april:

14.15 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 253 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 336 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.875. Het dodenaantal steeg met 116 naar een totaal van 1.766.


Zaterdag 4 april:

13.42 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 336 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 502 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.622. Het dodenaantal steeg met 164 naar een totaal van 1.651. 

12.57 uur: "Een omzetverlies van tonnen", zo omschrijft eigenaar Joep van Gruijthuijsen de gevolgen van de coronacrisis. Toch blijft hij er nuchter onder. "Onze gezondheid gaat voor alles". De tijdelijke afhaal- en bezorgmaaltijden zijn inmiddels gestopt en de opening van de nieuwe escape room Kamer 13 wordt voorlopig nog even uitgesteld. Moeke Mooren en De Korenmolen hebben hun deuren gesloten op advies van de overheid en het RIVM. De deuren mogen dan misschien gesloten zijn, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van het aankomende seizoen. Eigenaar Joep van Gruijthuijsen wil niet bij de pakken neerzitten. Hij wil er straks helemaal klaar voor zijn als er weer 'groenlicht' komt voor de horeca. Een nieuwe menukaart, het vernieuwen van de steiger voor camping Het Molenstrand en het schoonmaken van de terrassen. Er is genoeg te doen. Ook wil Joep het concept van de afhaal- en bezorgmaaltijden gaan voortzetten.

10.48 uur: Achttien escape rooms uit het hele land hebben de handen ineengeslagen en samen een online spel ontwikkeld: de Verloren Herinnering. Een online avontuur voor iedereen die houdt van escape rooms en puzzelen, en in deze tijden van thuiswerken en isolatie wil 'ontsnappen' aan de huidige werkelijkheid. Ga naar de website www.deverlorenherinnering.nl.


Vrijdag 3 april:

19.55 uur: Inwoners van Maren-Kessel hebben massaal gehoor gegeven aan een oproep om een poster voor het raam te hangen. Een actie van een groepje actieve bewoners uit Maren-Kessel en Lith, bedoeld om alle inwoners in deze bizarre tijd een hart onder de riem te steken. Het idee voor deze ludieke actie kwam spontaan vanuit een aantal vrienden die in deze bizarre tijd 'iets' wilde betekenen voor hun dorpsbewoners. Via WhatsApp werden ideeën gedeeld en de posteractie werd verder ingevuld. Afgelopen week werden de 'hart onder de riem' posters huis-aan-huis door bezorgd. "Om te laten zien dat we in deze vervelende periode aan elkaar denken en elkaar steunen in de crisis die door het coronavirus wordt veroorzaakt." De plaatselijke horeca-ondernemer Sleutjes borduurde verder op het initiatief en hing een groot spandoek op zijn complex in het hart van het dorp om de boodschap kracht bij te zetten. 

14.39 uur: Het aantal overledenen in de provincie Noord-Brabant ligt in week 12 (16 tot en met 22 maart) hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van dit jaar. Dit valt samen met het begin van de coronacrisis in Nederland. In week 11 was er ook al een duidelijke stijging te zien. Ook in Limburg, Noord-Holland en Gelderland is een duidelijke toename te zien, melden het CBS en het RIVM. De toename in Brabant en Limburg zet door in week 13. De schatting is dat de totale weeksterfte 80 procent hoger ligt dan in de eerste tien weken.
De hogere sterfte valt samen met het begin van de coronacrisis in Nederland. Op 27 februari 2020 werd de eerste positief geteste patiënt gemeld in Nederland en op 6 maart het eerste sterfgeval door het nieuwe Coronavirus. Op 11 maart heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de COVID-19-uitbraak tot pandemie verklaard.

14.19 uur:  Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 502 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 625 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.286. Het dodenaantal steeg met 148 naar een totaal van 1.487. "Vandaag zijn er 502 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn sinds gisteren 148 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden", meldt het RIVM. 

13.24 uur: Het wordt komend weekend lekker weer. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen het publiek om natuurgebieden te vermijden. Bij drukte is het namelijk vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. "Het afgelopen weekend hebben we gemerkt dat veel mensen hebben geluisterd naar de oproep om niet massaal de natuur in te gaan. We zien ook dat de meeste mensen die een frisse neus komen halen zich keurig houden aan de gedragsregels over het bewaren van voldoende afstand (1,5 meter) en niet met groepen naar buiten gaan", is te lezen op de website van Natuurmonumenten. Een weekend eerder was het in meerdere natuurgebieden wel erg druk. "Belangrijk is dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en er aan bijdraagt herhaling van deze situatie te voorkomen. Het advies luidt daarom: Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon."

13.06 uur: Een mooie actie in de Osse Schadewijk. Zo'n 30 vrijwilligers gaan los van elkaar aan 1.300 senioren een cadeaupakketje brengen met behulp van de ambulance van het Rode Kruis. Ze gaan daarbij ook een gesprek op afstand voeren en kijken of er bijvoorbeeld hulp geboden kan worden. De pakketjes worden komende maandag gemaakt in het Talentcentrum aan de Linkensweg in Oss. In de pakketjes zitten onder andere paaseitjes, cadeaubonnen van de Ruilwinkel of van lokale ondernemers, creatieve maaksels van vrijwilligers en kinderen en een mooie kaart ontworpen door een vrijwilliger. Wijkraad en Wijkstichting Schadewijk en de Rabobank sponsoren de actie.

10.00 uur: Een online modeshow, we zagen het onlangs tijdens de Oss Fashion Days bij bijvoorbeeld Boetiek de Kiep in Oss. Ter Horst van Geel is ook creatief en organiseert komende zaterdag 4 april om 11.00 uur de tweede modeshow op Facebook en www.terhorstvangeel.nl. "Ook deze week gaan we enthousiast aan de slag om een prachtige online modeshow voor je neer te zetten. Deze keer showen we jou de musthave jurkjes van dit seizoen, maar ook fijne comfortabele outfits en setjes voor een classy look." Tijdens en een half uur na de modeshow kunnen mensen vragen stellen via de chat.

9.08 uur: De Osse Avondvierdaagse wordt van mei 2020 verplaatst naar de tweede helft van september 2020 of pas weer in 2021. De KAKO neemt hier rond 1 juni een besluit over. Rond die tijd is het ook duidelijk of de KAKO Kindervakantieweek (gepland van 20 tot en met 24 juli) doorgaat. De inschrijvingsdagen in de Sterrebosschool op 9 en 16 mei zijn geannuleerd.

7.30 uur: De gemeente Oss roept vrijwilligersorganisaties die vanwege de coronacrisis in de problemen dreigen te komen, op om zich te melden. Dat kan via vrijwilligersorganisatie@oss.nl. 'Het coronavirus treft ons allemaal hard. De maatregelen hebben invloed op alle inwoners en organisaties. We doen alles wat we kunnen om de negatieve gevolgen van deze crisis te voorkomen of te beperken. Dat doen we ook voor de vrijwilligersorganisaties in Oss', meldt de gemeente Oss in Oss Actueel. Een vrijwilligersorganisatie wordt door en met vrijwilligers gerund en organiseert maatschappelijke activiteiten. 'Met maatschappelijke organisaties met beroepskrachten hebben we op andere manieren contact.'


Donderdag 2 april:

19.30 uur: Fotograaf Thomas stuurde enkele foto's van scholen aan de Staringstraat in Oss. Daar hebben docenten een boodschap opgehangen voor leerlingen.

14.09 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 625 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat is toch weer een flinke stijging ten opzichte van gisteren. Toen ging het om 447 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 5.784. Het dodenaantal steeg met 166 naar een totaal van 1.339. 

12.17 uur: Golfbad Oss besloot op 12 maart de deuren te sluiten vanwege het coronavirus. Dat betekent dat het zwembad wekelijks 5- tot 6.000 bezoekers niet mag verwelkomen. "Een financieel drama, maar dat is van latere zorg. De policy van het Golfbad, maar ook van mij persoonlijk is safety first. Van bezoekers, maar ook van medewerkers", aldus directeur Peter Jongsma. "We hebben wat reserves, waardoor we het wel even uit kunnen zingen. Maar het is natuurlijk op financieel gebied een flinke klap. We zitten echter nou eenmaal in deze situatie en we moeten er met z'n allen op wachten tot het beter is. Dan kunnen we de balans gaan opmaken. Ik vind het het belangrijkst dat we onze bezoekers in goede gezondheid mogen ontmoeten."

11.24 uur: Daantje uit Oss geeft komende zaterdag 4 april om 20.00 uur een concert op Facebook via een livestream. Het concert komt tot stand in samenwerking met Roy Brink van Brink Design uit Heeswijk-Dinther. Vorige week gaf de geboren Haagse ook een Facebook-concert. "Ik merk dat veel mensen troost zoeken in muziek. Ik ben op het idee voor een online concert gekomen doordat een vriendin vroeg of ik een liedje wilde inzingen voor haar overleden moeder. Dat heeft haar troost gegeven.

9.30 uur: Theater De Lievekamp sloot op 11 maart de deuren. De Lievekamp houdt rekening met 30.000 minder bezoekers over de periode maart, april en mei. Directeur Coen Bais:"Een ongekend scenario. Barre tijden, ook voor producenten en artiesten. Ze zitten zonder inkomsten en het is teleurstellend dat er vanuit de overheid geen geld is vrijgemaakt. Ik roep iedereen op om straks voor het nieuwe theaterseizoen zoveel mogelijk kaartjes te kopen. Dat is zonder risico, want we geven een digitaal tegoed of storten het geld terug als een voorstelling niet doorgaat."

9.00 uur: De KNVB laat op de eigen website weten er alles aan te doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden. Zo hoeven clubs de maandelijkse incasso's van april en mei niet uit te voeren. 'In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/2020 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening. Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport', meldt de voetbalbond.


Woensdag 1 april:

22.20 uur: De coronacrisis zorgt voor enorme klappen bij bedrijven. Wat te denken van bijvoorbeeld horecagelegenheden en winkels, maar ook profclubs hebben het zwaar. TOP Oss-directeur Peter Bijvelds geeft tegenover Kliksport aan dat het financiële consequenties heeft voor de korte termijn, maar ook zeker voor de lange termijn. "Er komt geen cent binnen, maar de kosten lopen door."

17.00 uur: Burgemeester Wobine Buijs heeft verschijnselen van Covid-19, laat ze weten in een e-mail naar de pers. Of ze het coronavirus ook daadwerkelijk heeft, is onduidelijk, omdat er geen mogelijkheid is om te testen. "Ik volg strikt de aanwijzingen van het RIVM. Inmiddels ligt de piek achter me. Afgelopen dagen heb ik thuis gewerkt, maar niet deelgenomen aan vergaderingen. Omdat dit een wat onduidelijke situatie oplevert en omdat ik op dit moment de taken van burgemeester niet voor 100 procent op me kan nemen, heb ik in overleg met het college besloten om in ieder geval tot en met het weekend het werk neer te leggen. Frank den Brok neemt als loco mijn taken waar." Jan Zoll (SP) zit donderdag het digitale fractievoorzittersoverleg voor. Buijs pakt komende maandag haar werkzaamheden weer op als ze minimaal 24 uur van alle verschijnselen verlost is, conform de richtlijnen van het RIVM."

15.00 uur: De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vorige week ingesteld. Dat betekent onder andere dat groepen van drie of meer personen (huishoudens uitgezonderd) die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, strafbaar zijn. De gemeente Oss laat weten dat er al 200 waarschuwingen zijn uitgedeeld. Vijf keer werd er een boete gegeven van 390 euro vanwege samenscholen en niet ingaan op een waarschuwing.

14.11 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 447 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 722 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 5.159. Het dodenaantal steeg met 134 naar een totaal van 1173. 

13.13 uur: Dartbond Brabantboel heeft na de maatregelen van de regering besloten om de dartcompetities per direct te beëindigen. "Dit is een keuze die we uiteraard liever niet hadden gemaakt maar een voortzetting is ons inziens niet mogelijk en we maken even pas op de plaats voor de realiteit. Met deze beslissing willen we voor iedereen ook duidelijkheid scheppen", meldt het bestuur op Facebook.

11.50 uur: Er is al veel binnengekomen, maar de gemeente Oss blijft bedrijven/mensen oproepen om mee te helpen met het binnenhalen van beschermingsmiddelen. Er is vooral vraag naar wegwerpschorten en medische mondkapjes. Beschermingsmiddelen kunnen worden ingeleverd in de bakken bij het Osse gemeentehuis. Voor grotere aantallen kunnen mensen contact opnemen via zorgenwelzijn@oss.nl of Team Toegang via telefoonnummer (14) 0412. Grote zorgaanbieders met te weinig beschermingsmiddelen kunnen mailen naar de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost: distributie@vrbzo.nl

10.56 uur: "De Coronamaatregelen hebben een gunstig effect gehad op het voorkomen van de verspreiding van het virus", dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel afgelopen woensdagochtend in de Tweede Kamer. Volgens hem blijft de belasting van de intensivecareafdelingen nog wel even voortduren. "De cijfers lijken erop te wijzen dat het aantal nieuwe opnames afneemt. Maar dat is nog erg onzeker", aldus Van Dissel. Het RIVM gaat uit van een gemiddelde opnametijd per Coronapatiënt van drie weken. Volgens de RIVM-baas duurt de belasting van de intensivecareafdelingen nog wel even.

10.39 uur: Muzelinck -hét centrum voor de Kunsten in de regio Maasland- is vanwege de coronacrisis dicht. Volgens Ellen Beek van Muzelinck zijn alle medewerkers thuis, maar vervelen ze zich niet. "We denken mee in mogelijkheden en kijken naar de behoeften die er zijn." Bij Muzelinck zijn medewerkers deze periode zich onder andere aan het voorbereiden op nieuwe projecten en worden bestaande projecten, waar mogelijk, online uitgevoerd

9.00 uur: Frenk Megens en Dianne Tonies uit Berghem raakten in 2009 tijdens hun vakantie verliefd op Curaçao. Ook de jaren erna gingen ze op vakantie naar het tropische eiland. In 2014 vestigden ze definitief op de parel in de Caribbean. Op hun Abaai Resort willen ze gasten laten genieten van een heerlijke vakantie. Maar door het coronavirus zijn er deze periode geen gasten. "Voor Curaçao, waar op dit moment toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is, is het coronavirus een verschrikking."


Dinsdag 31 maart:

20.06 uur: De maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. De scholen blijven tot en met de meivakantie dicht. "Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt", aldus de premier. De verlenging van de maatregelen houdt in dat cafés, restaurants, sportclubs en de scholen voorlopig dichtblijven. Dinsdag 28 april valt in de meivakantie. Dat betekent dat leerlingen op zijn vroegst op maandag 4 mei weer naar school gaan. Ook het uitoefenen van contactberoepen, denk aan kappers en masseurs, mag niet. 

20.00 uur: De KNVB heeft na de door het kabinet aangekondigde maatregelen besloten dat de competities in het amateurvoetbal per direct zijn beëindigd. Dat geldt voor zowel de senioren als de junioren op het veld en in de zaal. Er komen voor dit seizoen geen eindstanden en daarmee dus geen kampioenen en ploegen die promoveren of degraderen. Ook de bekercompetitie wordt niet uitgespeeld. Volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

16.22 uur: De gemeente Oss heeft de Osse Voedselbank aangemerkt als cruciale beroepsgroep/voorziening. De Voedselbank had de gemeente hierover een brief gestuurd. Dit op advies van de Voedselbanken Nederland die alle Voedselbanken benaderde. Als cruciale voorziening kunnen ze -bijvoorbeeld bij een lockdown- de voedselvoorziening open houden. 

16.11 uur: DJ Menno staat ieder weekend op festivals en evenementen door heel Nederland. Vanwege de coronacrisis is de Heeschenaar deze periode echter in het weekend thuis. Komende zaterdag organiseert hij toch een feest. "Aangezien we met z'n allen veelal vervelende berichten online zien komen via de landelijke media met de vele beperkingen die ons opgelegd worden, ben ik in mogelijkheden gaan denken. Zo zal ik samen met collega DJ Jorg via Facebook een livestream opzetten voor thuiszittend Nederland. Kan men niet naar een feestje of festival toe, dan brengen wij het feest naar de mensen thuis!" Op zijn Facebookpagina is het event 'Home Sweet Home Party' aangemaakt. Zaterdag is er van 20.30 tot 23.00 uur volop muziek. "Zo dragen we wat positiefs bij in deze lastige tijden en kan men even de saaie zaterdagavond vergeten."

14.16 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 722 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk meer dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 4712.

12.30 uur: Ter Horst van Geel opent per vandaag weer de winkels, met uitzondering van Uden en Veghel. De zaak hield vanwege het coronavirus de deuren van de winkels een week dicht. "Op dit moment is er maar één topprioriteit en dat is de gezondheid en veiligheid van onze klanten en medewerkers. De afgelopen tijd hebben wij samen met onze teams de aangescherpte maatregelen en richtlijnen van het RIVM kunnen uitvoeren binnen onze Ter Horst van Geel winkels", is te lezen op Facebook. "Natuurlijk shop je de mooiste voorjaarsmode ook altijd online. Daarnaast posten wij dagelijks inspiratie, nieuwe items en mode/advies op onze social media. Wij staan op alle mogelijke manieren voor je klaar."

12.10 uur: Wie verdient het om in het zonnetje gezet te worden? Heb jij iemand om iets liefs tegen te zeggen? Wil je iemand een hart onder de riem steken? Of heb je een andere positieve boodschap? Mail jouw stukje tekst (maximaal 40 woorden) en woonplaats naar e-mailadres actie@weekbladregiooss.nl en wij plaatsen het gratis volgende week in het speciale zonnetjes-overzicht.

11.50 uur: Heerlijk Heesch op 6 en 7 juni wordt verplaatst naar 2021. Door de impact die het coronavirus heeft, is de organisatie tot dit besluit moeten komen.

8.20 uur: De Oijense zangeres Vajèn van den Bosch is 1 van de 100 BN'ers die meewerkt aan Zon, ook wel gezien als het 'coronalied'. Alle opbrengsten gaan naar Het Ouderenfonds, de Voedselbank en het Oranjefonds. Het initiatief komt van Imke Emons. Zo'n 100 artiesten, influencers en andere BN'ers werkten vanuit hun eigen huis aan de totstandkoming. Het resultaat werd maandagavond gepresenteerd op televisie bij Jinek.


Maandag 30 maart:

14.30 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 884. Daarmee komt het totale aantal op 11.750. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 864, een stijging van 93 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 3.990 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 507. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren: toen ging het om 529 nieuwe patiënten. In Meierijstad zijn er 243 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 154 en in Boekel op 61. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 174 Coronapatiënten en Bernheze 117.

14.00 uur: Het kabinet gaat dinsdagavond bekendmaken dat de Coronamaatregelen worden verlengd. Ze lopen nu tot 6 april. Het is nog niet bekend tot wanneer de nieuwe afspraken geldig zijn en of er extra maatregelen worden genomen. Dinsdagavond is er rond 19.00 uur een persconferentie waarin uitleg wordt gegeven. De NOS zendt deze live uit.

9.32 uur: Het is ook voor de Voedselbanken een zeer vervelende tijd. De donatie van Ruud van Nistelrooy was daarom erg gewenst. De voormalig profvoetballer schenkt drie keer tweeduizend voedselpakketten aan de Voedselbanken in Oss, Den Bosch en Eindhoven.  "We zijn overdonderd met zo'n donatie. Voedselbank Oss zorgt dat je donatie terecht komt bij de mensen die het nu meer dan nodig hebben. VantheMan is groot voetballer met nog steeds een groot hart", meldt de Osse Voedselbank op Twitter.


Zondag 29 maart:

15.30 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1104. Daarmee komt het totale aantal op 10.866. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 771, een stijging van 132 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 3483 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 529.
In Meierijstad zijn er 227 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 142 en in Boekel op 59. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 154 Coronapatiënten en Bernheze 104.

9.51 uur: Scholen zijn dicht, horecagelegenheden zijn gesloten en veel bedrijven laten werknemers thuis werken. Zoals Pierre de Wit, die thuis werkt en gezelschap heeft van kinderen Max en Mara. Op de foto zien we ook Pierre's vrouw Jantine. "Het is wennen, maar we passen ons zo goed mogelijk aan."


Zaterdag 28 maart

14.10 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1159. Daarmee komt het totale aantal op 9762. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 639, een stijging van 93 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2954 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 454. In Meierijstad zijn er 207 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 130 en in Boekel op 53. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 141 Coronapatiënten en Bernheze 95.

13.54 uur: Het is het verstandigst om deze dagen thuis te blijven. Mocht je echter toevallig vandaag in het Osse centrum zijn en naar de Heuvel komen, waag dan een poging achter de piano die er staat. "Doekjes en handschoenen aanwezig", zegt centrummanager Jack van Lieshout op Twitter. Het muzikale project is tot stand gekomen met dank aan ROC de Leijgraaf.

10.50 uur: Dit filmpje kregen we van Thomas, waarbij een transport van coronapatiënten op de A50 rijdt. 

En ook dit filmpje kregen we: 

10.49 uur: De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is ingesteld. Dat betekent onder andere dat groepen van drie of meer personen (huishoudens uitgezonderd) die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, strafbaar zijn. De wijkagenten Schadewijk melden op Instagram dat in Oss de eerste waarschuwing is uitgedeeld aan vier personen in verband met het overtreden van de voorschriften. "De boetebedragen die er voor staan liegen er niet om en dit heeft natuurlijk ook een reden. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk blijft."

10.14 uur: Ontspanning en wellness zijn, juist nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, enorm belangrijk. Zo vindt ook Quality Wellnessresorts. Terwijl de resorts van Quality Wellnessresorts (Thermen Bussloo, Thermen Soesterberg, Thermen Berendonck en Thermen Bad Nieuweschans) vanwege de coronamaatregelen tijdelijk gesloten zijn, brengen zij ontspanning én positieve energie bij de mensen thuis. Via een online platform voor iedereen, http://ontspanningbijjethuis.nl

9.35 uur: "Dit was één van de meest emotionele optredens van de afgelopen 15 jaar. Ik hoop dat de bewoners weer snel hun dierbaren mogen omarmen", meldt Randy Voet op Facebook. De in Berghem woonachtige zanger gaf vrijdag een optreden voor de bewoners en zorgmedewerkers van Zorgcentrum De Wilberthof in zijn woonplaats. 


Vrijdag 27 maart

17.47 uur: De online actie 'Hart onder de riem voor de helden van Bernhoven ziekenhuis' heeft inmiddels al bijna 38.000 euro opgeleverd, waarvoor er bij ruim 30 restaurants bonnen zijn gekocht. De actie is opgezet door Suze de Jong uit Uden en Liza Kremers uit Erp. Zij hebben als doel om alle medewerkers van het Bernhoven ziekenhuis in Uden een eetbon aan te bieden van een horecazaak uit de regio.

15.35 uur: De maatregelen die zijn getroffen vanwege de coronacrisis, zorgen ervoor dat er naar schatting een afname van 20 tot 60 procent aan luchtvervuiling is. Dat meldt de KNMI op basis van het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. Maatregelen leiden tot minder verkeer op de weg en in de lucht en voor een vermindering van industriële activiteiten. 'De NO2-concentraties variëren sterk van dag tot dag, met name vanwege de veranderingen in het weer maar ook bijvoorbeeld door veranderingen in de uitstoot. Zo is de uitstoot in Nederland bijvoorbeeld op zondag veel lager dan doordeweeks. Op basis van metingen van één dag kunnen daarom moeilijk conclusies worden getrokken. Door de gegevens te middelen in de tijd raken we een deel van deze variabiliteit kwijt. We hebben de data over verschillende periodes gecombineerd en vergeleken met de periode voor deze maatregelen en met het maandgemiddelde van maart 2019. De schatting van de reductie is afhankelijk van hoe de vergelijking precies wordt gedaan en welke periode gekozen wordt voor de middeling. Daarom is de schatting op basis van alleen deze metingen relatief onzeker voor Nederland, met een marge van 20 tot 60 procent.'

14.25 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1172. Daarmee komt het totale aantal op 8603. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 546, een stijging van 112 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2500 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 349.
In Meierijstad zijn er 195 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 123 en in Boekel op 51. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 128 Coronapatiënten en Bernheze 87.

14.20 uur: Economisch breken er lokaal spannende tijden aan. Onze redactie en verkoopteam denken graag creatief mee. Wij staan voor u klaar met raad en daad; zeker nu! Wij willen ondernemers graag helpen. De lokale krant Weekblad Regio Oss heeft een enorm krachtig platform om te blijven communiceren met uw klanten, achterban en inwoners. Met een oplage van 45.000 huis-aan-huiskranten op woensdag in Berghem, Deursen, Dieden, Geffen, Haren, Heesch, Herpen, Het Wild, Huisseling, Keent, Lith, Lithoijen, Macharen, Maren-Kessel, Megen, Neerloon, Oijen, Oss, Overlangel, Ravenstein, Teeffelen, maar ook online.
Onze Facebookpagina biedt maar liefst ruim 12.500 likes, ons Twitter-account heeft dik 1.600 volgers en ook Instagram gaat richting de 600 volgers. Op Kliknieuws.nl bedienen wij dagelijks meer als 25.000 lezers! Bel Tom Dominikus, (0412) 74 53 41 of stuur een mail naar t.dominikus@uitgeverij-talvi.nl

13.30 uur: Op de afdelingen Intensive Care van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel veel patiënten die besmet zijn met het Coronavirus. De verwachting is dat de komende twee weken de patiëntenstroom naar de ziekenhuizen nóg verder zal toenemen. Bij BrabantZorg komt er op vier locaties een Corona-afdeling.

9.30 uur: Bernhoven heeft vanaf vrijdag 27 maart de kinderafdeling gesloten. Het Udense ziekenhuis heeft hiervoor gekozen om medewerkers, materiaal en apparatuur zo goed mogelijk in te kunnen zetten voor de acute zorg die nodig is vanwege de Coronacrisis.


Donderdag 26 maart

22.39 uur: Sportvereniging en stichtingen kunnen via het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen. De eenmalige gift van het kabinet -die er ook is voor ondernemers- is met het oog op vaste lasten die betaald moeten blijven terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen vanwege de coronacrisis. 

15.46 uur: De organisatie van De Maasdijk laat op Facebook weten dat het nog onzeker is of het tweedaagse evenement in het weekend van 20 en 21 juni plaats gaat vinden. "Het zijn onzekere tijden. De maatregelen rond het coronavirus raken ons allemaal. Om ons heen zien we dat grotere en kleinere (sport)evenementen, als gevolg van die maatregelen, worden geannuleerd of uitgesteld. En ook al duurt het nog even voordat het 20 en 21 juni is, uiteraard denken wij als organisatie van De Maasdijk ook al na over ons event", aldus voorzitter Jeroen Ulijn in een nieuwsbrief. "Maar omdat de huidige coronamaatregelen gelden tot 1 juni, gaan we op dit moment nog uit van het scenario dat De Maasdijk doorgaat op 20 en 21 juni. We gaan dus voorlopig ook door met de voorbereidingen. Maar we realiseren ons dat morgen alles weer anders kan zijn. Daarom volgen we als organisatie de ontwikkelingen rondom de coronacrisis op de voet. En we overleggen wekelijks hoe groot we de kans achten dat De Maasdijk door kan gaan. De maatregelen van de overheid zijn daarin voor ons steeds leidend." 

14.13 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1019. Daarmee komt het totale aantal op 7431. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 434, een stijging van 78 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2151 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 315.
In Meierijstad zijn er 168 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 107 en in Boekel op 42 (zelfde als gisteren). Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 100 Coronapatiënten en Bernheze 83.

12.51 uur: De regering werkt aan een tijdelijke regeling om zelfstandig ondernemers, zoals zzp'ers, te ondersteunen. Zo kunnen zij hun bedrijf voortzetten. Deze regeling heet Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Wethouder Kees van Geffen: "Vanaf nu kunnen ondernemers een digitale aanvraag indienen bij de gemeente Oss. Ik hoop dat dit nieuws veel ondernemers bereikt. En we met deze regeling hun financiële onrust kunnen verminderen. Samen komen we deze crisis door. We denken graag met de ondernemers mee en zijn er voor ze." De tijdelijke regeling is nog niet klaar. Hiervoor heeft het rijk ongeveer twee tot drie weken nodig. Als zelfstandig ondernemer kunt u wel vanaf nu een aanvraag voor Tozo indienen. U moet dan in de gemeente Oss wonen en hier ingeschreven staan. Een aanvraag indienen kan via www.oss.nl/bijstandzelfstandigen

9.32 uur: Ondanks alle maatregelen van het kabinet, gaat de coronacrisis ons land in een recessie trekken, aldus het Centraal Planbureau (CPB). De duur van de crises heeft invloed op de mate waarin ons land in een recessie terecht komt. Het kabinet heeft verschillende maatregelen getroffen om bedrijven en mensen te ondersteunen in deze tijden waarin de economie nagenoeg stil ligt. 'Het overheidsbeleid is er op gericht om ontslagen en faillissementen te beperken, maar de klap kan hooguit deels worden opgevangen. Als de crisis langer aanhoudt, zal de economische schade groter zijn', aldus CPB-directeur Hasekamp.
Ondanks de maatregelen van het kabinet is dus de verwachting dat er meer werkloosheid ontstaat door de crises. Momenteel bedraagt dit met 274,000 werklozen, 2,9 procent. In het ergste geval kan het werkloosheidspercentage stijgen tot 9,4 procent, de economie zal dan krimpen tot wel 7,3 procent. Dit is het scenario waarin de beperkende maatregelen een jaar aanhouden. Het kan dan ook tot ver in 2021 duren voor de economie er weer bovenop is.
In de meest gunstige geval, 3 maanden van beperkende maatregelen, krijgen we te maken met een krimp van 1,2 procent en een werkloosheidspercentage van 4,5 procent. In het derde kwartaal van dit jaar kan de economie dan weer langzaam herstellen. Hasekamp: '"Corona is een gezondheidscrisis, zegt CPB-directeur Hasekamp. 'De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie. Dit soort maatregelen is nog nooit eerder vertoond.'

8.58 uur: De burgemeesters in Nederland speldden in april van dit jaar geen lintjes op. Dit heeft te maken met de maatregelen die zijn getroffen vanwege het coronavirus. De gedecoreerden worden wel persoonlijk op de hoge gebracht. Er wordt nog gezocht naar één landelijk moment waarop alsnog de Lintjesregen plaats zal vinden. 

8.51 uur: De Week van de Techniek die van 6 tot en met 12 juni plaats zou vinden in Oss gaat niet door. Tijdens de 'Techniekweek' brengen leerlingen bezoeken aan verschillende bedrijven. De organisatie gaat deze bezoeken net als de Techniekdag van zaterdag 6 juni doorschuiven naar een nog nader te bepalen moment.

8.25 uur: De Jongerenraad heeft een advies uitgebracht met betrekking tot de huidige omstandigheden rondom het coronavirus. "Het is een hectische periode die ook jongeren raakt", aldus voorzitter Banaz Mohamad. "Het onderwijs lijdt onder de omstandigheden. Veel scholen kiezen ervoor om digitaal les te geven. Wij stellen als Jongerenraad de vraag hoe de gemeente Oss de toegankelijkheid voor leerlingen verzekert. Het gaat hierbij om de computerregeling voor bijstandshuishoudens en de kenbaarheid ervan."

8.12 uur: De 22ste Osse Café Bridgedrive vindt niet plaats op zaterdag 6 juni. De organisatie van dit traditionele bridge-evenement wijkt uit vanwege het coronavirus. "Wij onderzoeken of het eventueel in het najaar nog doorgang kan vinden, anders wordt het 5 juni 2021", aldus de organisatie. Tijdens de Osse Café Bridgedrive worden veel horecagelegenheden in het Osse centrum aangedaan.


Woensdag 25 maart:

15.32 uur: Huisartsen en apotheken in de gemeente Oss laten in een mededeling weten iedereen zo goed mogelijk van dienst te willen blijven in deze onzekere tijden. "We willen benadrukken dat wij u niet in de steek laten", aldus Geert-Jan van Holten namens Huisartsenposten Oost-Brabant. "Om iedereen zo goed mogelijk van dienst te kunnen blijven, houden we ons aan de richtlijnen die afgegeven zijn door GGD, RIVM en VWS. De zorg in huisartsenpraktijken en apotheken is daarom aangepast. Huisartspraktijken zijn plekken waar mensen die mogelijk besmet zijn met corona in contact kunnen komen met kwetsbare patiënten. Kom daarom niet zomaar naar de huisartspraktijk, maar bel eerst."

14.30 uur: Er zijn in de afgelopen 24 uur 80 gemelde patiënten overleden aan het Coronavirus. In totaal zijn er 852 nieuwe patiënten bijgekomen. Het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis ligt op 1836. Een stijging van 341 ten opzichte van gisteren. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt. In Meierijstad zijn er 149 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 94 en in Boekel op 42 (zelfde als gisteren). Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 81 Coronapatiënten en Bernheze 69.

13.47 uur: Het Coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Sommige patiënten met COVID-19 hebben het Coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

12.29 uur: De directeur van het RIVM Jaap van Dissel is voorzichtig positief over de bestrijding van het Coronavirus. Desondanks wil hij niet vooruitlopen wanneer de maatregelen worden afgebouwd. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", vertelde hij woensdagochtend in de Tweede Kamer. Volgens Van Dissel stabiliseert de verspreiding van het Coronavirus doordat de besmettingsfactor afneemt. Hij ziet een aantal gunstige signalen, al zijn deze nog niet bevestigd in de resultaten. Daarmee doelt hij op het aantal besmettingen. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", aldus Van Dissel.

11.56 uur: Al wandelend of fietsen beren spotten achter het raam. Dat is de bedoeling van 'Berenjacht'. Op tientallen plekken in Oss en omgeving zijn al knuffelberen voor de ramen gezet. Op deze manier worden de kinderen op een leuke, speelse manier gemotiveerd om te bewegen. Kijk ook eens op de Facebook-pagina 'Berenjacht in Oss'. 

11.01 uur: 'Jullie staan niet alleen!' Met dit lied steekt Vanavond niet, Schat! (op de melodie van 'Brabant' van Guus Meeuwis) zorgmedewerkers een hart onder de riem. "Als je met gevaar voor je eigen gezondheid je werk moet blijven doen, dan kun je alle steun gebruiken vinden wij en daarom hebben ons eerste online project gewijd aan de mensen in de zorg!", meldt de band. Extra bijzonder is dat het project is opgenomen terwijl alle bandleden 'gewoon' netjes thuis bleven.

8.52 uur: De weekmarkten in Oss worden vooralsnog tot 1 juni omgezet naar versmarkten. De markten mogen doorgaan omdat ze -op het gebied van voedsel- voorzien in een primaire levensbehoefte. Non-food kramen zijn tijdelijk niet toegestaan. Op de weekmarkten mag alleen eten worden afgehaald en er mag niet gegeten worden bij de kramen. Deze regel is er ook voor horecagelegenheden. 

8.40 uur: Het is tijdens deze coronacrisis drukker dan normaal in de supermarkten. Normaal gesproken mogen supermarkten worden bevoorraad tussen 7.00 en 23.00 uur. Het college van B&W heeft besloten deze tijden tijdelijk te verruimen. De bevoorrading wordt tot nader besluit toegestaan tussen 5.00 en 23.00 uur. Daarmee worden de bevoorradingskanalen ontlast en is het voor de supermarkten beter te regelen dat de winkelmagazijnen en schappen gevuld worden. Het ministerie besloot eerder al dat de rij- en rusttijden van chauffeurs worden verruimd van 9 naar 11 uur.

8.30 uur: De horecagelegenheden zijn sinds vorige week zondag 18.00 uur dicht. Tot 6 april, maar de kans op verlenging is groot. "Het doet pijn om je zaken te moeten sluiten, maar we hebben er uiteraard alle begrip voor. Onze gedachten gaan uit naar ieder die te maken heeft met het coronavirus", zegt Gert Jordaans, eigenaar van Brasserie La Colline, Eet- en drinkcafé De Nieuwe Wereld, Grillkamer De Bodega en snackbar Het Friethuys. Zijn team is zich aan het voorbereiden op de toekomst. Jordaans wil ook zijn steentje bijdragen in de zorg. "Een medewerker van ons werkt tijdelijk in het ziekenhuis en met zorginstellingen zijn we in gesprek om daar personeel te plaatsen. Waar nodig, willen we helpen."

7.53 uur: Een mooie advertentie vandaag in Weekblad Regio Oss over 'de winkelier van hier'. Dit om in deze moeilijke tijd de lokale ondernemers te steunen. Op www.dewinkeliervanhier.nl vind je andere manieren om met winkels en horeca in contact te komen voor bestelling, wens of vraag. "Je zult het van ons niet vaak horen.. blijf thuis. En als je dan toch naar het centrum komt zolang het nog is toegestaan, houd je dan aan de richtlijnen. Wij doen dat ook!" Een bezoek aan de website is de moeite waard. "Wij zorgen ervoor dat het gewoon bij je thuis wordt bezorgd of vinden een andere passende oplossing. Een andere manier van shoppen of eten in het Osse centrum. We heten je welkom.. op afstand."

7.50 uur: Nina en haar moeder Aniek uit Macharen hebben de handen uit de mouwen gestoken. Samen knutselden ze 65 kaartjes voor de bewoners van de Sibeliusflat. "Nu oma niet mag oppassen, hebben we flink geknutseld voor de bewoners van de flat waar oma werkt."


Dinsdag 24 maart:

16.57 uur: Alle binnensportaccommodaties in de gemeente Oss werden op 17 maart met onmiddellijke ingang gesloten. De gemeente heeft nu besloten om een uitzondering te maken voor drie locaties. Sportzaal Zuiderlicht bij basisschool De Fonkeling in Berghem, gymzaal Ruwaard II bij De Blinkerd in Oss en gymzaal Staringstraat bij de Elzeind gaan weer open. Deze accommodaties blijven vooralsnog open voor de opvang van kinderen van ouders/een ouder met een vitaal beroep.

15.17 uur: De KNVB komt naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen van de regering om het coronavirus te bestrijden, met drie scenario's. Het Ministerie van VWS heeft tegenover de voetbalbond bevestigd dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen tot met met 6 april loopt en niet tot 1 juni. Uiterlijk 6 april wordt duidelijk of de maatregelen voor de sport verlengd worden.
1. De competities worden voor 30 juni uitgespeeld, tot juni zonder publiek.
2. Na 30 juni worden de competities in het profvoetbal uitgespeeld, afhankelijk van de uitkomsten UEFA-kalenderwerkgroep.
3. De competities dit seizoen worden niet uitgespeeld.

14.42 uur: Sinds gisteren zijn 811 mensen positief getest op het Coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 63 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 276 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. In Meierijstad zijn er 139 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 92 en in Boekel op 42. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 73 Coronapatiënten en Bernheze 67. 

12.54 uur: Supermarkten en drogisterijen in heel het land gaan het aantal mensen in het filiaal sterk beperken. Voor iedere 10 vierkante meter mag nog maar één klant naar binnen, wanneer de winkel vol is moeten mensen buiten wachten. Ook het gebruik van een winkelwagentje wordt een verplichting. Vanaf deze week dragen vakkenvullers in veel supermarkten beschermende kleding met daarop de oproep om afstand te houden.

10.51 uur: Om de verspreiding van het Coronavirus nog meer in te dammen, voelt Bernhoven zich genoodzaakt om vanaf dinsdag een bezoekersstop af te kondigen. "De maatregel druist in tegen het gastvrije karakter van Bernhoven, maar hij is helaas nodig. Patiënten die nu in het ziekenhuis zijn opgenomen en hun familie zijn hierover geïnformeerd", aldus een woordvoerder van het Udense ziekenhuis. 

9.16 uur: Middelbare scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen zakken of slagen. De centrale examens gaan in verband met het coronavirus niet door. Dat heeft minister Arie Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. 

9.03 uur: NVM Brabant Noordoost adviseert haar leden dringend maatregelen te nemen tegen het coronavirus. "Alle sectoren worden geraakt en de ernst van de situatie heeft helaas ook direct impact op het werk van de makelaar en/of taxateur en indirect op de woningmarkt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087640&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093038&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661553&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099676&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>