Laatste nieuws rondom coronavirus [liveblog]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087640&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/oss
De Osse markt op de Heuvel.
De Osse markt op de Heuvel.
liveblog

Laatste nieuws rondom coronavirus

  •   28121 keer gelezen

Het laatste nieuws rondom het coronavirus in onze regio vanaf 24 maart. We zijn bereikbaar via regiooss@weekbladregiooss.nl

Woensdag 27 mei:

17.15 uur: TOP Oss is gestart met de verkoop van mondkapjes. Deze niet-medische gezichtsmaskers zijn voorzien van het clublogo. "Deze mondkapjes hebben een antibacterieel membraan en kunnen 50 keer gewassen worden", meldt de club. Bestellen kan hier

11.30 uur: Veranderingen in peuteropvang en voorschoolse educatie in de gemeente Oss worden uitgesteld naar 1 januari 2021. Het college van B&W meldt dat de veranderingen -naast de impact die het coronavirus heeft (gehad)- voor veel kinderopvangorganisaties en ouders niet behapbaar zijn.


Dinsdag 26 mei:

22.30 uur: Wethouder Frank den Brok en Eric Vos (E-Fiber) zetten dinsdag symbolisch de eerste schop in de grond als startschot van de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Oss. Via een groot LED-scherm proostten de genodigden digitaal mee. Andere belangstellenden konden het moment via een livestream volgen.

15.39 uur: Horecaondernemers Heuvel Oss maken zich grote zorgen over de huidige situatie met de markt. Ze hopen dat de gemeenteraad donderdag besluit dat de dinsdag- en zaterdagmarkt tijdelijk naar de Eikenboomgaard verhuist. "Want we maken ons serieus erg veel zorgen." Na de 'horeca lockdown' mogen de ondernemers vanaf 1 juni weer open. Veel terrassen worden uitgebreid om te kunnen blijven doen aan 1,5 meter afstand. Vanwege de markt moeten de terrassen op de Heuvel echter 's nachts en in de vroege ochtend worden afgebroken. "Dat kost veel tijd en geld en levert veel overlast op. Centrumbezoekers en horecamedewerkers lopen bovendien serieuze gezondheidsrisico’s, ook zonder extra terrasruimte. Zo wijzen metingen uit." Op foto's die vandaag zijn gemaakt, blijkt dat het houden van 1,5 meter afstand in de praktijk niet haalbaar is.

14.30 uur: Vandaag zijn er 10 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 26 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.856. 

10.19 uur: Het online-café Café Ons Mam stopt op 30 mei met de uitzendingen op Zoom en Facebook. Na acht weken een avondvullende show met live artiesten verzorgd te hebben, is het heropenen van de terrassen op 1 juni de reden om de uitzendingen te stoppen.  

10.14 uur: Sinds maandag 25 mei gaan locaties van BrabantZorg weer voorzichtig open voor bezoek én mogen bewoners met hun naasten weer een wandeling maken. Dit heuglijke nieuws vertelde minister Hugo de Jonge op 19 mei tijdens de persconferentie. De versoepeling geldt voor afdelingen die twee weken vrij zijn van Corona en mits bezoekers en bewoners zich aan een aantal regels houden. Dit om het risico op besmetting en verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te maken. 


Maandag 25 mei:

15.00 uur: Horecaondernemers Heuvel Oss schrijven -met steun van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Oss en Centrummanagement Oss- een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Ze doen een voorstel om de dinsdag- en zaterdagmarkt tijdelijk op de Eikenboomgaard plaats te laten vinden. Na de 'horeca lockdown' mogen de ondernemers vanaf 1 juni weer open. Veel terrassen worden uitgebreid om te kunnen blijven doen aan 1,5 meter afstand. Vanwege de markt moeten de terrassen op de Heuvel echter 's nachts en in de vroege ochtend worden afgebroken. "Dat kost veel tijd en geld, en levert veel overlast op", schrijven de ondernemers in een brief die komende woensdag in z'n geheel te lezen is in Weekblad Regio Oss. "De markt tijdelijk naar de Eikenboomgaard: dat is haalbaar, zou je zeggen. Zeker in een stad als Oss, waar we elkaar zo makkelijk vinden en we de dingen bij voorkeur samen doen."

14.20 uur: Vandaag zijn er 8 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 8 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.748.

13.00 uur: Uit®waarde is op de eerder genomen beslissing -als gevolg van de coronacrisis- om de pontjes vanaf 13 juni te laten varen, teruggekomen. Door de aanhoudende coronamaatregelen en de steeds duidelijker wordende signalen vanuit een aantal vrijwilligers is een onderzoek ingesteld onder de schippers en kaartverkopers. De uitslag hiervan is dat een groot gedeelte van de vrijwilligers niet beschikbaar is voor dit seizoen.


Zondag 24 mei:

9.00 uur: Voor veel ondernemers heeft de coronacrisis grote gevolgen. Op 13 mei verspreidde de gemeente Oss de Ondernemersenquête Corona. De gemeente wil graag weten wat de gevolgen precies zijn en welke steun ondernemers daar bij nodig hebben. "We zijn tot nu toe erg tevreden over de respons van ondernemers. Tot nu toe krijgen we, zoals verwacht, veel reacties van de horeca en industrie. Wel zien we dat ZZP-ers en sectoren landbouw, bouw en advies- & onderzoeksbureaus, iets achterblijven. Ook deze ondernemers nodigen wij uit om met ons te delen hoe hun bedrijf er voor staat." Dat kan tot en met donderdag 28 mei 2020 via deze link


Zaterdag 23 mei:

9.05 uur: Er zijn van 11 tot en met 17 mei ongeveer 2850 mensen overleden in Nederland. Volgens het CBS ligt dat aantal zo'n 200 lager dan normaal in deze periode. Het CBS meldt dat van week 11 tot en met week 19 de sterfte wel hoger was dan normaal gesproken in deze periode: zo'n 9.000 meer. "Het is bekend dat na een periode van hogere sterfte vaak een periode van lagere sterfte—ook wel ondersterfte genoemd—volgt. Ook na de verhoogde sterfte tijdens de griepepidemie in 2018 was er een periode van ongeveer zes weken waarin de sterfte lager lag", aldus het CBS. "De ondersterfte in week 20 betekent echter niet dat er geen mensen meer overlijden aan corona. In die week zijn 159 overleden COVID-19-patiënten aan het RIVM gemeld (stand donderdag 21 mei 2020). Het uiteindelijke aantal kan zelfs nog hoger zijn omdat niet iedereen wordt getest op COVID-19."

9.00 uur: De toeristische fiets- en voetveren over de Maas, Lek, Waal, Neder-Rijd en Linge gaan later in de vaart. Zaterdag 13 juni is het de bedoeling dat ze weer gaan varen. De reden voor het uitstel is de coronacrisis.

8.46 uur: De wandelschoenen kunnen weer aan in Lith met de veilige versie van de Wandel3Daagse. De organisatie heeft haar best gedaan om de derde editie toch door te laten gaan, volgens alle richtlijnen van het RIVM. De wandelaars kunnen namelijk op eigen houtje een route lopen, waarbij ze een wandelschoenenspoor moeten volgen. De organisatie vertelt geïnspireerd te zijn door de berenhype. Naast het schoenenspoor, hebben ze nog meer creatieve onderdelen toegevoegd. De coronaproof wandelroute is 5,5 kilometer lang, de hele maand juni beschikbaar en is voor alle leeftijden. Startpunt is de Lithergraaf 4 in Lith.


Vrijdag 22 mei:

15.00 uur: Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in deze provincie. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. 

13.41 uur: Goed nieuws voor wie corona heeft gehad: Medifit biedt een revalidatieprogramma aan, specifiek gericht op een optimaal herstel. Het ‘Medifit coronateam’ is inmiddels gestart.


Donderdag 21 mei:

14.00 uur:  Een mooi voorbeeld van lokale ondernemers die samenwerken. De bakkers Lamers opende afgelopen donderdag in het pand van Het Franse Bakkertje aan de Galerij 1 een pop-up store. Iedere dag is er in de zaak in het Osse centrum brood en gebak te verkrijgen. 

8.00 uur: De Maasdijk Virtueel. De naam zegt het al, een virtuele uitdaging in de periode dat De Maasdijk eigenlijk zou plaatsvinden. Van 13 tot en met 21 juni kan iedere hardloper, triatleet, wandelaar, inlineskater, stepper en me-moveraar gratis meedoen. 

7.10 uur: Silvester Zwaneveld geeft zaterdag 20 juni een optreden in de Rabo Zaal van theater De Lievekamp. Tijdens deze try-out gaat de cabaretier nieuw materiaal uitproberen onder nieuwe omstandigheden. Voor het optreden zijn er vanwege coronamaatregelen 30 tickets beschikbaar. "Graag willen wij bezoekers vóór aankoop van de tickets wijzen op het volgende. Door het kopen van een ticket verklaar je geen verkoudheid,- en griepverschijnselen te hebben. Dat geldt ook voor degenen die met jou meegaan. Mochten deze verschijnselen ontstaan na aankoop van je ticket, neem dan contact met ons op via kaartverkoop@lievekamp.nl", aldus het theater.


Woensdag 20 mei:

16.30 uur: Het Centrummanagement Oss en Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Oss heeft de gemeente Oss gevraagd of de ruimte voor terrassen uitgebreid kan worden. Samen met hen heeft gemeente Oss daarvoor een plan gemaakt, waarbij uitbreiding tot 1 november mogelijk is. Door coronamaatregelen kunnen er minder mensen op het terras zitten omdat je rekening moet houden met de 1,5 meter. De extra terrasruimte geeft de horeca-ondernemers meer mogelijkheden. Wethouder Joop van Orsouw: "Het zijn onzekere tijden voor de horecaondernemers in het centrum, in de kernen en in het buitengebied. Als gemeente willen we erg graag meewerken aan dit plan. We hebben de aanvragen van de horeca-ondernemers verwerkt in een totaalplan. Daarbij bekeken we steeds wat mogelijk is voor de ondernemers en wat mogelijk is in verband met de veiligheid van onze inwoners."

15.50 uur: Het allereerste jubileum van Hoessenbosch Festival zal plaatsvinden op 3 en 4 september 2021. Daarmee heeft Stichting Berghem Events definitief besloten dat zowel Hoessenbosch Festival als de Kindermiddag geen doorgang vinden in 2020.

15.47 uur: De Avondvierdaagse in Oss zou maandag 25 mei van start gaan. "Dit jaar kan dat niet en voor veel wandelaars is dat een flink gemis", meldt de KAKO. Al deze goede klanten worden niet in de steek gelaten, want een aantal (oude) routes worden beschikbaar gesteld. Zo kan ieder die dat wilt toch de wandelingen op zijn eigen moment doen. Op de website van het KAKO zijn de routes beschikbaar in PDF formaat. Er zijn vier varianten; 5, 10, 15 en 25 kilometer. "De routes zijn niet gecontroleerd en stammen uit 2011, dus mogelijk zitten er foutjes in. Maar met de moderne telefoontechnieken kan iedereen zijn weg naar huis wel vinden."

15.16 uur: Vandaag zijn er 14 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 33 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.748. 

9.40 uur: De coronacrisis heeft in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. UWV verstrekte in deze maand landelijk gezien 292.100 WW-uitkeringen, een stijging van 17 procent ten opzichte van maart 2020. De provincie Noord-Brabant telde eind april 2020 44.300 WW-uitkeringen, oftewel een toename van 2.500 vergeleken met vorige maand. Daarmee is de procentuele stijging in deze periode (14 procent) iets kleiner dan landelijk. Vooral onder jongeren is een relatief sterke stijging zichtbaar, terwijl de toename onder 50- plussers vooralsnog beperkt blijft. 

9.00 uur: Horecaondernemers mogen vanaf maandag 1 juni 12.00 uur op de terrassen en binnen weer gasten ontvangen. Er zijn wel diverse restricties. Gasten moeten reserveren, horecamedewerkers moeten vragen of gasten geen gezondheidsklachten hebben (gehad), er mogen maximaal 30 mensen naar binnen en de 1,5 meter afstand blijft gelden. De 1,5 meter geldt niet voor mensen met een gezamenlijke huishouding en tweetallen (ook die geen gezamenlijke huishouding vormen). Er wordt gehandhaafd vanaf drie personen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) meldt dat er een pilot komt met schermen als alternatief voor de 1,5 meter afstand. Discotheken en clubs mogen nog niet open van de overheid.


Dinsdag 19 mei:

18.44 uur: De gemeente Oss int de periode van 1 maart tot 1 september geen precariobelasting voor terrassen en uitstallingen. Zo wil de gemeente tegemoetkomen aan horecagelegenheden die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis. 

17.00 uur: Begin juni zouden alle basisschoolleerlingen weer gewoon naar school mogen. De Telegraaf schrijft dat het kabinet mikt op een volledige heropening van het basisonderwijs vanaf 8 juni. Ook zou het voortgezet onderwijs vanaf begin die maand weer aan de slag kunnen. 

14.14 uur: Vandaag zijn er 34 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 21 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5715. 


Maandag 18 mei:

19.00 uur: Muzelinck heeft besloten om Fantastival 2020 te annuleren. Dit straattheater festival zou op 20 september plaatsvinden in het Osse centrum. Het evenement trekt jaarlijks zo’n 20.000 mensen aan bezoekers.

14.01 uur: Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 14 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.694. 

14.00 uur: Carnavalsvereniging de Krinkelkoppen, Café Bellevue en Daniël Plantinga Mediaproducties slaan op vrijdag 29 mei de handen (figuurlijk) in één. Dan organiseren zij, als alternatief van het Osse zomercarnaval, een livestream vanuit hun residentie. "Een avond vol gezellige muziek, leuke verrassingen en een heuse polonaise-challenge", aldus de organisatie. Doe je mee? Meld je aan voor het Facebook-evenement.

13.30 uur: Dierenopvang Maasland aan de Aengelbertlaan 30 in Oss gaat gedeeltelijk weer open. De opvang is alleen te bezoeken op afspraak. Telefonisch zijn ze van maandag tot en met zaterdag bereikbaar tussen 11.00 en 12.00 uur via nummer (0412) 63 84 97. 

9.14 uur: Fietsers zijn weer welkom op de veren van Stichting de Maasveren. Er mogen maximaal twintig fietsers per overtocht en ze moeten verplicht anderhalve meter afstand houden. Vanaf de maand juni moet iedereen aan dek die zich niet in een afgesloten voertuig bevindt, een mondkapje dragen.


Zondag 17 mei:

14.00 uur: "Vandaag zijn er 15 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 10 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld", meldt het RIVM.

9.30 uur: In heel wat Osse huiskamers werd er zaterdagavond volop gebingood. Met ruim 3.500 verkochte bingokaarten is de organisatie van Dé Osse Bingo Show erg tevreden. Presentatoren Roel Kuilder en Stijn Kling zorgden er met assistentie van René van Rooij voor dat het een leuke en humoristische spelavond werd. De duizenden deelnemers maakten kans op de ruim 150 prijzen, die gesponsord zijn door bedrijven uit Oss en omgeving. Dé Osse Bingo Show zorgde voor veel vermaak, maar ook belangrijk, de Osse centrumhorecagelegenheden en sportclubs MHC Oss, O.S.S.'20, Margriet en TOP worden gesteund. Ze krijgen allen een deel van de opbrengst. Een mooie opsteker in deze -ook financieel gezien- moeilijke tijd. 


Zaterdag 16 mei:

16.00 uur: Verjaardagen zijn vanwege de coronamaatregelen anders dan anders. Hoe kun je in deze tijd iemand feliciteren? Met een video van vrienden bijvoorbeeld, vanuit een hoogwerker, maar ook via een drive-in. Ossenaar Niek Lubbersen organiseerde vrijdag een pizza drive-by. Daarnaast steunde hij het Ouderenfonds met een financiële bijdrage.

14.30 uur: 45 patiënten zijn vandaag vanwege COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Er zijn 27 personen als overleden gemeld.

10.23 uur: "Het coronavirus was nog maar net in Nederland of partijen grepen hun momentum om meteen een verband te leggen tussen corona in Oost-Brabant en Noord-Limburg en de intensieve veehouderij. Onder druk van de politiek gaat het RIVM nu een onderzoek doen. Stigmatiserend, vooringenomen en polariserend." Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil een breed en onpartijdig onderzoek naar het verband tussen luchtkwaliteit en corona. 


Vrijdag 15 mei:

14.17 uur: Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 53 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.643.

13.00 uur: De SP dient de volgende gemeenteraadsvergadering een motie in voor de komst van een coronasteunpunt in de gemeente Oss. De partij geeft aan dat er in de gemeente veel coronapatiënten zijn en dat het naast medische ook veel andere problemen veroorzaakt, zowel sociaal, psychisch als financieel. De SP kijkt ook naar de Q-koortspatiënten. "Die hebben het veel te lang zonder goede nazorg moeten doen. Wij kunnen met de kennis van nu soortgelijke scenario’s voorkomen", aldus Janneke van der Leest. Bij het steunpunt kunnen mensen terecht met eerste vragen en klachten. "We kunnen mensen met andere dan medisch-gerelateerde vragen wegwijs maken in de bureacratie."

9.00 uur: Food Loods Oss is een specialist in barbecuevlees, accessoires en Bastard barbecues. Normaal gesproken is de zaak aan de Angelenweg 77 in Oss een kleine groothandel voor zelfstandige ondernemers. Vanwege de coronacrisis zijn deze tijd echter ook particulieren welkom voor kwaliteitsproducten voor groothandelsprijzen.


Donderdag 14 mei:

14.07 uur: Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 28 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.590.

13.59 uur: De provincie Noord-Brabant ontwikkelt, samen met de vijf grote steden (Breda, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg, samen BrabantStad), een steunpakket voor de regionale culturele infrastructuur in Brabant. Voor de Brabantse regionale infrastructuur wordt een plan gemaakt van ongeveer acht miljoen euro. BrabantStad doet hiermee een beroep op de aanvullende rijksmaatregelen voor de cultuursector. De provincie draagt daar twee miljoen euro aan bij. De provincie en de steden willen met het steunpakket het moois van cultureel Brabant overeind houden en blijven investeren in de ontwikkeling van kunst, cultuur en creativiteit.

11.30 uur: Golfbad Oss heropent op maandag 18 mei de deuren. Verenigingen zijn de eerste week welkom, de weken erna baantjestrekkers en de zwemlessen. "Ik ben bang dat recreanten niet voor 1 september naar binnen kunnen", aldus directeur Peter Jongsma.


Woensdag 13 mei: 

17.00 uur: Eind maart 2020 gaf BrabantZorg gehoor aan de oproep van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch en ziekenhuis Bernhoven in Uden om tijdens het hoogtepunt van de Corona in Brabant Coronapatiënten van hen over te nemen. De verwachte toestroom van patiënten is minder omvangrijk geworden dan aanvankelijk gedacht. Daarom is de Watersteeg in Veghel vanaf 12 mei ingericht als cohortlocatie voor de regio.

14.26 uur: Vandaag zijn er 52 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 52 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.562.

14.00 uur: Bij verzorgingshuis Sibelius in Oss heeft een gulle gever een flinke donatie gedaan. In een verhuisdoos voor de deur zaten 200 FFP2 mondmaskers en twee dozen handschoenen. "Een ontzettend gulle donatie. Graag willen we de gever persoonlijk bedanken, want dit waarderen we enorm. Echter stond er geen afzender op de doos, waardoor we op dit moment een zoektocht zijn begonnen naar de gever."

12.50 uur: Voor veel ondernemers heeft de coronacrisis grote gevolgen. De gemeente Oss wil graag weten wat die gevolgen precies zijn en welke steun ondernemers daar bij nodig hebben. Daarom is er nu de Ondernemersenquête Corona. Ondernemers kunnen de digitale enquête tot en met donderdag 28 mei 2020 invullen op http://www.oss.nl/bedrijven 

8.15 uur: De sportscholen zijn vanwege het coronavirus nog dicht en het is nog maar de vraag wanneer de deuren weer open mogen. Veel sportschoolhouders zitten met de handen in het haar. Om toch weer aan de gang te gaan, hebben ook in Oss en omgeving veel sportscholen een buitenprogramma georganiseerd. Zoals bij FiTNEZZplaza, waar onder andere spinnen en fitness in de buitenlucht op het programma staat. 


Dinsdag 12 mei:

16.59 uur: Minister Van Rijn van Medische Zorg denkt niet dat de sportscholen in Nederland al op 1 juni open kunnen. "Dat lijkt me onwaarschijnlijk", zei hij na afloop van een gesprek met de sector. Van Rijn wees erop dat het kabinet behoedzaam te werk wil gaan bij het van het slot halen van de samenleving. "Niet alles kan tegelijk." De sportscholen en fitnesscentra vinden het onterecht dat ze minstens tot 1 september moeten wachten voordat ze weer open mogen. Ze denken dat dat eerder kan. Van Rijn begrijpt de teleurstelling van de branche. In het gesprek is afgesproken dat de sector met aanvullende voorstellen komt om het risico op verspreiding van het coronavirus tijdens het sporten te beperken. "Die voorstellen gaan we dan rustig bekijken en voorleggen aan deskundigen voor advies", aldus Van Rijn.

16.08 uur: Theater De Lievekamp sloot medio maart tijdelijk haar deuren, maar heeft niet stilgezeten. Morgen (woensdag) vindt de eerste editie van 'De Lievekamp on Tour' plaats. Het theater organiseert besloten optredens voor de bewoners van woonzorglocaties in de gemeente Oss. Dit initiatief is opgezet in het kader van de programmalijn Theater van de Stad.

14.18 uur: Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 54 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.456.

13.42 uur: Nu de rust weer enigszins terugkeert na de piek in de crisis rondom de uitbraak van het coronavirus krijgt Ziekenhuis Bernhoven tijd om aandacht te besteden aan nazorg voor patiënten die met COVID-19 in Bernhoven opgenomen zijn (geweest). Die nazorg gaat ook gelden voor nabestaanden van de mensen die aan het virus overleden zijn.

11.52 uur: Afgelopen woensdag, 6 mei, is er tijdens de persconferentie van het kabinet bekend gemaakt dat per 1 juni de horeca haar deuren weer mag openen. Dit gaat uiteraard gepaard met strenge maatregelen en richtlijnen, welke gisteren door brancheorganisatie KHN (Koninklijke Horeca Nederland) het bekend zijn gemaakt. In het protocol Heropening Horeca staat onder andere dat iedereen 1.5 meter afstand moet blijven houden, veelvuldig handen moet wassen en er niet meer dan vier mensen per tafeltje mogen aanschuiven. "Het zijn zware tijden. De horeca en de rest van de keten worden hard geraakt. We zijn daarom blij dat de horeca nu onder voorwaarden weer open mag waarbij smart distancing cruci­aal is. Horecaondernemers kunnen weer aan de slag en zitten vol creatieve ideeën om hier invulling aan te geven." schrijft de KHN in het protocol. "De kernvraag bij deze gedeeltelijke opening is: hoe kunnen we de horeca weer op gang brengen waarbij de gezondheid van onze gasten en medewerkers gewaarborgd blijft?"

9.25 uur: Het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie is vanwege het coronavirus vroegtijdig gestopt. Alle clubs in het betaald voetbal laten vandaag hun seizoenkaarthouders weten welke tegemoetkoming wordt aangeboden. TOP Oss laat weten dat seizoenskaarthouders gebruik kunnen maken van een 'coronavoucher'. De supporters kunnen dan volgend seizoen bij vijf wedstrijden een extra ticket bestellen. Fans kunnen ook niks doen en zo de club steunen. "Inkomsten uit verkoop van seizoenkaarten en tickets zijn voor Nederlandse clubs van vitaal belang in hun totale begroting. Door geen beroep te doen op de tegemoetkoming blijft de financiële schade voor jouw club enigszins beperkt", schrijft TOP Oss.


Maandag 11 mei:

14.46 uur: De basisscholen openden vandaag weer de deuren, zoals de Pius X in Oss. Kinderen krijgen weer klassikaal les in plaats van online. Bij SAAM -met 27 scholen in 6 gemeenten- werken 23 scholen met dagdelen van 2,5/3 uur. Enkele scholen gaan hele dagen open of gaan dat nog doen. De 14 scholen van de Filios Scholengroep -met onder andere scholen in de gemeenten Oss en Bernheze- gaan de hele dag open met halve groepen. Op woensdag is er geen lesdag.

14.10 uur: Vandaag zijn er 36 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 16 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.456.

9.49 uur: D66 is blij dat de gemeente Oss in gesprek gaat met Centrummanagement Oss over de uitbreiding van terrassen. De Osse fractie hoopt echter dat ook andere ondernemers niet worden vergeten in de planvorming. Het gaat volgens Marvin Kling van D66 specifiek over winkeliers met een kleine winkeloppervlakte. "De afgelopen dagen is de veerkracht en aantrekkingskracht van het Osse centrum weer opnieuw gebleken. Zelfs zo dat een aantal winkels zich de afgelopen dagen genoodzaakt zag om klanten in rijen voor de deur te laten staan. Dit om de 1,5 meter samenleving in goede banen te leiden." D66 denkt dat deze wachtrij 'op een meer gastvrije en creatieve manier kan worden opgelost'. De partij vraagt de wethouder daarom om in de plannen ook ruimte te houden voor de winkelier die graag buiten producten wil verkopen door middel van een stand of kraampje.


Zondag 10 mei:

14.00 uur: 18 personen zijn vandaag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het RIVM. 22 patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Er zijn in totaal 42.627 COVID-19-patiënten gemeld. "De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden", aldus het RIVM.

7.30 uur: Centrummanagement Oss gaat maandag in overleg met de gemeente over tijdelijke uitbreiding van de terrasruimte als de 'horeca lockdown' voorbij is. Het Centrummanagement vroeg horeca-ondernemers om zich voor 8 mei te melden met ideeën. In totaal zijn er door 33 centrumondernemers 36 plannen ingediend voor het Osse centrum. Vanuit buiten de stad kwamen 14 plannen van ondernemers binnen. Dat meldt centrummanager Jack van Lieshout.


Zaterdag 9 mei: 

10.00 uur: De veren Alem-Maren Kessel, Lith-Alphen en Alphen-Oijen varen vanaf 11 mei weer volgens het normale (zomer) rooster. Dat meldt Stichting De Maasveren. In verband met de coronamaatregelen waren de veertijden aangepast.

8.35 uur: Dé Osse Bingo Show zaterdag 16 mei wordt gepresenteerd door Roel Kuilder, Stijn Kling en René van Rooij. Er zijn in theater De Lievekamp ook optredens van De Vier Viltjes, zanger Etienne Alvares en DJ Peet.


Vrijdag 8 mei:

17.00 uur: De bakkers Lamers opent komende donderdag 14 mei een pop-up store in het Osse centrum. In het pand van Het Franse Bakkertje aan de Galerij 1 is vanaf dan dagelijks brood en gebak te verkrijgen. "Ik zie het als een mooie, lokale samenwerking", aldus Kees Baak van Het Frans Bakkertje. Baak is eerlijk: er moest iets gebeuren om met zijn lunchroom het hoofd boven water te houden in deze coronatijd. "Ik denk graag out of the box en had plannen voor een bakkerij in mijn pand. Ik dacht gelijk aan de bakkers Lamers, een prachtig, ambachtelijk bedrijf. Ze waren zelf ook heel enthousiast. Het is geweldig voor ons dat we een samenwerking aangaan."

14.50 uur: Dé Osse Bingo Show zaterdag 16 mei wordt gepresenteerd door Roel Kuilder, Stijn Kling en René van Rooij. Er zijn in theater De Lievekamp ook optredens van De Vier Viltjes, zanger Etienne Alvares en DJ Peet. Het is een initiatief vóór en door de lokale horeca in Oss. Daarnaast worden sportclubs en andere getroffen bedrijven gesteund met dit evenement. Zo zal bijvoorbeeld 1 euro per ticket verdeeld worden over de sportclubs MHC Oss, O.S.S.'20, Margriet en TOP. Vele mooie prijzen zijn al aangeboden door bedrijven, maar er worden ook prijzen ingekocht bij ondernemers die het kunnen gebruiken. "Dit kan zo maar eens een unieke avond gaan worden", blikt de organisatie vast vooruit. Dit initiatief steunen en meedoen aan de bingo kan door kaarten te kopen op http://oss.debingoshow.nl

14.47 uur: De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) heeft bekend gemaakt dat de partner van een zwangere weer mee kan naar consulten in het ziekenhuis en echo's, als dit in overeenstemming is met het beleid van het ziekenhuis. Bij Ziekenhuis Bernhoven is dit nog niet mogelijk. Bij een controle of echo in het Udense ziekenhuis mag er nog geen partner bij zijn. Daarnaast heeft de KNOV bekend gemaakt dat er naast de partner een extra persoon bij de bevalling mag zijn als dit in overeenstemming is met het beleid van het ziekenhuis. Bij de bevalling in Bernhoven mag alleen de partner aanwezig zijn, dus geen extra begeleider. Het ziekenhuis beperkt de toestroom van mensen in Bernhoven om ervoor te zorgen dat het Coronavirus niet verder wordt verspreid.

14.46 uur: De kappers moesten vanwege de coronamaatregelen een flinke tijd dicht. Vanaf maandag 11 mei mogen ze weer open. Ook Trends Hair & Beauty aan de Molenstraat in Oss, die begin dit jaar opende, zal haar deuren weer openen. Eigenaar Ömer Coskun is super blij. "Na regen komt zonneschijn", aldus de ondernemer. 

14.22 uur: Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 71 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.359.

8.58 uur: De Noord Oost Brabantse Bibliotheken zijn bijna acht weken alleen online open geweest. Leden konden zelf geen nieuw leesvoer uit de kasten kiezen, maar dat gaat langzamerhand veranderen. Met ingang van 11 mei gaan een aantal bibliotheken open.


Donderdag 7 mei:

18.30 uur: Golfbad Oss opent op maandag 18 mei weer de deuren. Allereerst mogen een aantal zwemverenigingen gebruikmaken van het wedstrijdbad. "Uiteraard staat hierbij de veiligheid en gezondheid van iedereen voorop en daarom worden momenteel strikte protocollen uitgewerkt zodat iedereen weet wat de juiste route is en welke (voorzorgs)maatregelen genomen moeten worden", aldus directeur Peter Jongsma.

14.35 uur: De Osse centrumonderneemster Hanneke de Marco (Amici D'Italia) ligt vanwege het coronavirus al zo'n 5 weken op de Intensive Care in ziekenhuis Bernhoven. "Met welke lichamelijke en psychische klachten zij uit de coma gaat ontwaken weten we niet maar dat dit zwaar wordt is zeker", meldt vriendin Anita van Dam. Om geld in te zamelen voor het gezin van De Marco is er een crowdfunding gestart met de naam 'HELP Hanneke corona overwinnen'. De teller staat momenteel op 5.400 euro. Van Dam: "Wie helpt haar de komende periode overleven?"

14.19 uur: Vandaag zijn er 39 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 84 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5288.

12.50 uur: Golfbaan Oijense Zij mag volgende week maandag of dinsdag de deuren weer openen. Ondanks dat de golfbaan een flinke tijd dicht was, heeft ondernemer Jan van Erp zich geen moment verveeld. "We hebben de tijd gebruikt om ons voor te bereiden op de toekomst."

8.59 uur: Ook sporters die ouder dan 18 jaar zijn, mogen vanaf maandag 11 mei weer georganiseerd buiten sporten. De regel is wel dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Voor de jeugd tot en met 18 jaar was dit al toegestaan. Kinderen tot en met 12 jaar mogen dat ook zonder afstand te houden. Het gaat vooralsnog om buiten sporten, maar niet om wedstrijden. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van gezamenlijke kleedkamers of douches. Start uw vereniging weer met training geven? Stuur ons dan een e-mail met de informatie naar info@kliksport.nl


Woensdag 6 mei:

19.40 uur: Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben woensdagavond bekend gemaakt dat er verschillende maatregelen versoepeld gaan worden. Op de persconferentie presenteerden ze het spoorboekje tot 1 september. "Nederland kan alleen van het slot als iedereen zich verstandig gedraagt. Het virus moet beheersbaar blijven", aldus Rutte. Lees hier meer..

15.24 uur: Vanwege de coronacrisis nemen bedrijven -die wel de deuren mogen openen- allerlei maatregelen. Bij Dierenkliniek De Piekenhoef in Berghem zijn ze bijvoorbeeld erg creatief. Ooit gehoord van pinstokjes? Bij de Berghemse dierenkliniek staan ze op de met een plastic scherm afgeschermd balie. De stokjes kunnen klanten gebruiken om hun pincode in te voeren. Bent u klaar? Dan mogen de stokjes aan de hond worden gegeven.

14.08 uur: Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 36 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5204.


Dinsdag 5 mei:

18.12 uur: Leden van de bibliotheek kunnen vanaf woensdag 6 mei hun geleende boeken weer inleveren in de meeste Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Het gaat alleen om inleveren, mensen kunnen geen nieuwe boeken lenen.

14.34 uur: De Buitenspeeldag gaat dit jaar niet door. Door 10 juni 2020 was al een streep gezet, maar de organisatie wilde de mogelijkheden onderzoeken om uit te wijken naar september. "Maar ook dat is te onzeker."

14.29 uur: Vandaag zijn er 42 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 26 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5082.

9.24 uur: Minister Cora van Nieuwenhuizen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte afgelopen vrijdag bekend dat voor heel Nederland de motor- en scooterrijlessen weer mogelijk zijn. Smits Opleidingen was net voor het verbod al begonnen om iedere leerling te voorzien van een eigen helm en handschoenen. Dit zat in het opleidingspakket om besmetting te voorkomen. Toch werd het verboden en lag alles stil. Ondernemer Arno Smits na de versoepeling van de maatregelen: "Het was ook logisch dat het niet gezien werd als een contactberoep. Leerling en instructeur hebben meestal een afstand van meer dan twintig meter van elkaar. Met een eigen helm en handschoenen is er geen besmettingsgevaar." Smits Opleidingen start dinsdag 5 mei weer met de rijlessen. Zij hebben een terrein beschikbaar van ruim 6.000 m2 waar alle bijzondere en -behendigheidsoefeningen worden uitgevoerd. Op deze wijze wordt er geprobeerd om een flinke inhaalslag te maken.


Maandag 4 mei:

15.48 uur: Sinds anderhalve maand is het aantal nieuwe patiënten in het ziekenhuis vanwege het coronavirus niet zo laag als vandaag. 44 patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). 69 personen zijn overleden. In totaal zijn er 40.571 COVID-19 patiënten gemeld bij het RIVM. Het vermoedelijke aantal ligt wel hoger.

9.46 uur: Dé Heesche Bingo Show was zaterdag 25 april een groot succes. Voor de online show werden meer dan 2.000 kaarten verkocht. Het initiatief was voor en door de lokale horeca in Heesch. Wat in Heesch kan, kan ook bij ons, dachten ze in Oss.


Zaterdag 2 mei:

17.13 uur: Meerdere clubs in het Nederlandse profvoetbal zijn in aangepaste vorm weer begonnen met de trainingen. TOP Oss niet. De club laat op Twitter weten om niet eerder dan 18 mei de collectieve trainingen te hervatten. "Tot die tijd werken spelers hun persoonlijke trainingsprogramma af."

17.10 uur: Er zijn vandaag 97 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Dat meldt het RIVM. 94 personen zijn als overleden gemeld. Tot nu toe zijn er 40.236 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld. "Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld", aldus het RIVM.

13.00 uur: Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen. Ook sportverenigingen zijn financieel geraakt door de maatregelen om het Coronavirus in te dammen. Competities zijn vroegtijdig beëindigd en clubhuizen zijn gesloten. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van Rijn voor Medische Zorg mee ingestemd de clubs te hulp te schieten zodat zij de jeugd goed kunnen opvangen en de Nederlandse infrastructuur behouden blijft. Met de insteek dat sportverenigingen straks hun deuren weer voor alle Nederlanders kunnen openen.


Vrijdag 1 mei:

14.50 uur: Alle kramen mogen vanaf zaterdag 2 mei weer op de Osse markt staan: food en non-food. Sinds maandag 23 maart mochten er alleen nog maar food kramen op de markt staan. Die maatregel was door de Brabantse Veiligheidsregio's genomen in verband met het coronavirus. Donderdag besloten zij om de maatregelen te versoepelen. Daardoor is ook non-food weer toegestaan op de markt. Voor het bezoek aan de weekmarkt gelden nog altijd de richtlijnen die eerder zijn gegeven: blijf thuis als je niet fit bent, schud geen handen en houd 1,5 meter afstand. Probeer zoveel mogelijk contactloos te betalen.

14.18 uur: Vandaag zijn er 85 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 98 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.893.

9.26 uur: Er zijn ruim 50 sportaanbieders in Oss die weer sportactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar en/of jongeren tot en met 18 jaar willen gaan opstarten. Op sportparken mogen de aanbieders per direct aan de slag, maar veel aanbieders starten pas na de meivakantie. RKSV Margriet startte donderdagavond al met de training voor een aantal teams.


Donderdag 30 april:

14.36 uur: Bij het RIVM zijn tot en met 30 april 10.00 uur 13.884 zorgmedewerkers in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Dit betreft zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis. Van hen zijn 458 gemeld als opgenomen in het ziekenhuis, dit is 3 procent van het totaal aantal positief op Corona geteste zorgmedewerkers. "Van 9 zorgmedewerkers is gerapporteerd dat zij zijn overleden, Zij hadden een leeftijd tussen de 45 en 69 jaar. Van 6 van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van de andere 3 overleden zorgmedewerkers is dit nog niet bekend", meldt het RIVM.

14.16 uur: Vandaag zijn er 84 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 84 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.795.

12.00 uur: Als seizoensgerelateerde bedrijfstak valt het nieuws van dinsdag 21 april zwaar voor kermisexploitanten. Met alle evenementen tot 1 september afgelast, betekent dat voor de kermissen dat het seizoen alweer bijna voorbij is voor het begonnen is. En dat enkel als het feest wel door mag gaan na augustus. Daarom vraagt Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (BOVAK), om hulp vanuit Den Haag, wat moeilijk verloopt. "Het is een hard gelag", zegt hij. "We zijn onzeker over de toekomst."

9.45 uur: Centrummanagement Oss (CMO) wil dat horecaondernemers in het Osse centrum hun terrassen tijdelijk mogen uitbreiden. De gemeente Oss wil hierover in gesprek gaan, maar stelt wel de eis dat in kaart wordt gebracht om welke ondernemers het gaat, op welke plaatsen en om hoeveel extra ruimte het gaat.


Woensdag 29 april:

16.50 uur: Er zijn ruim 50 sportaanbieders in Oss die weer sportactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar en/of jongeren tot en met 18 jaar willen gaan opstarten. Op sportparken mogen de aanbieders per direct aan de slag, maar veel aanbieders starten pas na de meivakantie. Aanbieders die in de openbare ruimte aan de slag willen, moeten nog even geduld hebben. Het Sport Expertise Centrum inventariseert en adviseert. "Veel aanbieders verwachten van ons een goedkeuring of akkoord om te mogen starten, maar dat is niet aan ons. De gemeente Oss is verantwoordelijk voor regelgeving en handhaving van orde en veiligheid."

14.42 uur: Vandaag zijn er 76 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 145 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.711.

12.38 uur: De Kindervakantieweek in Berghem in augustus is vanwege het coronavirus afgelast. De Avondvierdaagse gaat wel door en is verplaatst naar 15 tot en met 18 september. Inschrijven kan op dinsdag 15 september vanaf 15.00 uur in De Berchplaets. De kosten bedragen 5 euro. Overigens gaat alleen de 5 kilometer van start, door de 10 kilometer is een streep gezet.

10.42 uur: Door evenementen tot zeker 1 september is een streep gezet. Dat betekent onder andere dat veel kermissen in de gemeente Oss niet doorgaan. "Het is een enorme klap voor de kermisexploitanten", zegt wethouder Thijs van Kessel. Sinds de Tweede Wereldoorlog was er ieder jaar een kermis in Oss. In 2020 dus niet. Van Kessel: "Ik had stiekem hoop dat er door de regering voor de datum 1 augustus was gekozen. Dat is dus 1 september geworden en we moeten er rekening mee houden dat we na die tijd niet ineens alles zonder restricties open kunnen gooien. Of de kermissen van Lith, Oijen en Lithoijen door mogen gaan, is afwachten. En als dat mag, hoe gaat het eruit zien?" Van Kessel geeft aan mee te leven met de kermisexploitanten die enorm omzetverlies lijden. "De ondernemers verdienen hun geld in een relatief korte tijd. Deze coronacrisis komt voor hen op het meest ongunstige moment. Wij als gemeente Oss -een serieuze kermisstad in Nederland- hebben samen met andere gemeenten een brief naar Den Haag gestuurd met het verzoek om aan de kermisexploitanten te denken." 

9.37 uur: Nu het centraal schriftelijk examen niet doorgaat dit jaar, heeft ROC De Leijgraaf, afdeling vavo in Oss alles op alles gezet om de laatste schoolexamens af te nemen. Binnenkort hoopt men alles te hebben afgerond. "Het moest natuurlijk heel plotseling en snel georganiseerd worden. Maar het is met inzet van iedereen goed gelukt. Rooster, ruimten, voorzieningen en surveillanten zijn geregeld en de studenten geïnformeerd", aldus vavo-docent Koen Andringa. "Uiteraard staat de gezondheid en veiligheid van onze studenten en medewerkers voorop en zijn alle RIVM richtlijnen strikt in acht genomen."

9.00 uur: De sportparken in de gemeente Oss mogen vandaag weer open. De verenigingen op deze sportparken starten weer met training en lessen. Kinderen en jongeren mogen alleen in clubverband sporten, niet individueel. "Er gelden nieuwe regels", aldus de gemeente Oss. Kinderen die verkouden zijn of griep hebben, mogen niet komen. Eerder dan tien minuten voor de training ben je niet welkom, ouders/verzorgers mogen niet op het sportpark komen, kom in sportkleding en neem zelf een bidon mee, geen handen schudden, na het sporten direct naar huis en thuis douchen en de jeugd tussen 13 en 18 jaar moet 1,5 meter afstand houden.


Dinsdag 28 april:

19.59 uur: Alle medewerkers met klachten in het basis- en speciaal onderwijs en de kinderdagverblijven zijn voor een coronatest welkom bij de GGD Hart voor Brabant. De GGD heeft hiervoor teststraten ingericht in Uden, Tilburg en Rosmalen. Met deze teststraten heeft de GGD voldoende capaciteit om medewerkers met klachten op corona te testen. Ook ZZP'ers werkzaam in het basis- en speciaal onderwijs kunnen op afspraak in een van de teststraten terecht. Men kan een afspraak maken via de website https://www.ggdhvb.nl/coronatestzorg

18.06 uur: Het was het jaar waarin ze eigenlijk groot feest zouden vieren: Hoessenbosch mag dit jaar namelijk 75 kaarsjes uitblazen. "Dit wilden we met iedereen uit Berghem, Oss en omgeving vieren met een boek, een prachtige jubileumvoorstelling en een memorabele theateravond over 75 jaar vrijheid. Helaas blies corona de kaarsjes voor ons uit." Het jubileumjaar is daarom verplaatst naar 2021.

16.58 uur: Nu er minder coronapatiënten naar Bernhoven komen, ontstaat er geleidelijk aan weer ruimte voor het opstarten van de reguliere zorg. Bernhoven start op vanaf woensdag 29 april en begint met de patiënten die de zorg het hardst nodig hebben. Dit wordt beoordeeld door de artsen. Bernhoven neemt zelf met de betreffende patiënten contact op voor een afspraak voor bijvoorbeeld een polikliniekbezoek, opname of onderzoek. 

14.40 uur: Vandaag zijn er 88 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 48 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4566.

12.14 uur: De verpleeghuissector verkeert in een duivels dilemma: aan de ene kant wil ze de kwetsbare bewoners beschermen, aan de andere kant kwaliteit van leven bieden in de laatste levensfase. Zo ook bij BrabantZorg. De focus ligt nu vooral op hygiëne en veiligheid, vanuit die gedachte is het bezoekersverbod ook ingegeven. BrabantZorg doet zijn best om sociaal contact te stimuleren. Bij alle locaties zijn zogenoemde 'babbelboxen' aanwezig. In deze boxen zit een vaste telefoon waarmee op de ouderwetse manier gebeld kan worden, een mobiele telefoon waarmee men kan beeldbellen en een schermvergroter zodat het beeld goed te zien is voor ouderen. Daarnaast ziet de stichting mooie initiatieven ontstaan. In Heelwijk in Heesch en het Martinushuis in Nuland bijvoorbeeld is onlangs een partytent neergezet met raam ertussen. Aan beide kanten staat een babyfoon. Via de babyfoon wordt er met elkaar gepraat.


Maandag 27 april:

14.30 uur: Het RIVM meldt dat er vanwege het coronavirus vandaag 43 patiënten als overleden zijn gemeld. Dat is het laagste aantal sinds ruim een maand. 65 patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Tot nu toe zijn er 38.245 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. "Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger", aldus het RIVM. "De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten."

9.56 uur: Gedurende de coronacrisis kunnen tijdelijke huurcontracten voor een tijdelijke periode verlengd worden. Het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten is aangenomen in de Eerste Kamer.


Zondag 26 april:

14.30 uur: Er zijn vandaag 75 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. 66 patiënten zijn als overleden gemeld. Dat meldt het RIVM.

13.26 uur: Het is al weken extra druk bij de Luisterlijn. Nederlanders nemen massaal contact op voor emotionele steun of voor een praatje. Gelukkig is er ook een andere kant: de afgelopen maand boden ruim 800 nieuwe vrijwilligers hulp aan om die extra oproepen te beantwoorden. Met een verkort opleidingstraject, én een extra telefoonlijn 'de Coronapraatlijn', is de Luisterlijn er nu voor nog meer mensen.

8.30 uur: Dé Heesche Bingo Show was zaterdagavond een groot succes. Het initiatief voor en door de lokale horeca in Heesch trok vele honderden deelnemers. Voor de online bingoshow (live te bekijken op YouTube) werden meer dan 2.000 kaarten verkocht. Een groot deel van de opbrengst gaat naar de deelnemende horecagelegenheden. Met vier bingorondes (iedere ronde meerdere prijzen) plus een aantal bonusspellen vielen meerdere deelnemers in de prijzen. Al met al mag de organisatie van een succes spreken. Niet alleen vanwege de hoge opbrengst, maar vooral omdat in deze tijd met humor en vermaak de mensen een leuke avond werd bezorgd.


Zaterdag 25 april:

14.15 uur: Vandaag zijn er 100 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 120 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.409.

12.40 uur: In het door corona zwaar getroffen Brabant zijn de sterftecijfers in sommige gemeenten vele malen hoger dan normaal. Afscheid nemen van een dierbare is in de huidige situatie extra moeilijk. Dat geldt niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden aan andere aandoeningen. Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland (PalZon) en Erasmus MC onderzoeken wat dit voor nabestaanden betekent. Gezien de impact van corona in onze provincie ondersteunt KBO-Brabant dit onderzoek.

9.05 uur: De bibliotheken zijn momenteel gesloten in verband met de coronamaatregelen. Maar dat betekent niet dat er niet gelezen kan worden. De Bibliotheek Oss start daarom met het project #mijnklassiekers, voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar.


Vrijdag 24 april:

17.41 uur: De gemeente Oss heeft sportorganisaties een brief gestuurd vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen. Wethouder Kees van Geffen laat weten dat voor 29 april de noodverordening wordt aangepast. "Maar we kunnen dat pas als het ministerie helemaal duidelijk gemaakt heeft wie wat en waar aan sportactiviteiten mag aanbieden."

17.22 uur: De KAKO heeft een streep gezet door de Avondvierdaagse 2020. De organisatie wilde in eerste instantie het sportieve evenement verplaatsen naar september. De nieuwe datum is 14 tot en met 17 juni 2021.

14.13 uur: Vandaag zijn er 123 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 112 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.289.

12.22 uur: Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het Coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het RIVM dagelijks publiceert. Het CBS en RIVM monitoren de sterftecijfers in Nederland. Niet alle mensen die in Nederland overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS, dus ongeacht de doodsoorzaak, ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.


Donderdag 23 april:

18.45 uur: Het coronavirus heeft een enorme ontwrichtende uitwerking op onze maatschappij. Ook het bedrijfsleven krijgt zware klappen te verduren. Een sector die heel erg hard wordt getroffen is de gehele vrijetijdssector. In Gelderland is daarom nu al een initiatief gestart om in het rivierenland een regio specifieke aanpak op te zetten om deze sector weer vitaal te krijgen op korte-, midden- en lange termijn. Hierbij wordt een beroep gedaan op de provincie Gelderland om dit initiatief te ondersteunen.
De stichting Maasmeanders behartigt de belangen voor de vrijetijdssector namens ruim 80 organisaties en ondernemers in de regio Oss, maar ook in het land van Maas en Waal. De stichting wil graag dat vanuit Brabant gekeken wordt naar de mogelijkheden en de kansen om hierbij de krachten te bundelen. Daarom gaat het hierover in gesprek gaan met de Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen, om te zoeken naar de mogelijkheden om voor Noordoost-Brabant hierin samen op te trekken met het Gelderse initiatief. "Het zijn buitengewone tijden die vragen om buitengewone maatregelen. De stichting Maasmeanders hoopt dat het lukt om hiermee de bestuurlijke grens van de Maas te overschrijden en het moment te benutten voor de al jaren gewenste innovatie en grensoverschrijdende slagkracht", meldt het in een persbericht.

14.28 uur: Het RIVM meldt woensdag dat er 137 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 123 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4177.

10.31 uur: Groene Engel biedt een podium voor muziek- theater en filmmakers. Deze tijd vraagt om een andere benadering om artiesten in de spotlight te zetten. "Het zijn andere tijden, ook bij Groene Engel. Allereerst zijn we aan de slag gegaan om alle voorstellingen zoveel mogelijk te verplaatsen. Dat is grotendeels gelukt en er staat een mooi programma voor als we weer open mogen", aldus de organisatie. "In de tussentijd wordt het café omgevormd tot Cultuurlokaal en is het aan alle kanten even zoeken naar nieuwe manieren om toch een podium te kunnen bieden aan culturele makers, uit de eigen stad en daarbuiten. We willen de podiumplek nu via onze online kanalen aanbieden en staan open voor nieuwe ideeën. Het eerste online concept kunnen we nu lanceren mede dankzij het harde werk van onze stagiaire Jelle, die een hoop artiesten benaderde om mee te doen."

9.46 uur: Dé Heesche Bingo Show vindt zaterdag 25 april plaats. Het is een initiatief voor en door de lokale horeca in Heesch. De show gaat vanaf 19.30 uur live vanuit de 'Bingo studio'. De avond is live te volgen via de Facebook-pagina of via de website www.heesch.nl. Quizmasters zijn Bert van Hoek en Jochem Goossens. Jolein van den Akker zal als 'de koningin van de Bingo' verantwoordelijk zijn voor de getallen. Roy van Herpen leest de getallen voor. Er wordt tijdens de avond voor muziek gezorgd. DJ Menno en Mick van Haaren zijn van de partij. Bingokaarten zijn te koop via www.heesch.nl.

9.24 uur: De Osse ondernemers kunnen hun galakostuum voorlopig even in de kast laten hangen. Het Business Gala is namelijk verplaatst naar mei 2021. Daarnaast maakte de jury van het evenement bekend dat ze dit jaar geen Ondernemer en Veelbelovend Ondernemer van het Jaar verkiest. Wel krijgen de genomineerden voor de titel Veelbelovend Ondernemer de komende weken de aandacht.


Woensdag 22 april:

17.00 uur: "Een mokerslag voor het Nederlandse kermisbedrijf." De BOVAK schrijft dat na het nieuws dinsdagavond van de regering dat er tot 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden. De kermisbond eist een gesprek met de betrokken ministeries. "Wij staan anderhalve meter van de afgrond."

15.30 uur: Er komen steeds minder corona-gerelateerde zorgvragen bij de huisarts. Dat biedt ruimte voor de huisarts om ook de niet-coronagerelateerde patiënten weer te zien. Huisartsen in Oost-Brabant gaan geleidelijk weer starten met het zien van patiënten die de meest noodzakelijke zorg nodig hebben. Dit is zorg die niet langer uitgesteld kan worden. Patiënten met klachten die niet per se verband houden met corona, maar wel medische zorg nodig hebben, dienen telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts. De doktersassistente zal dan bepalen, zo nodig in overleg met de huisarts, op welke termijn de patiënt gezien gaat worden.

14.12 uur: Het RIVM meldt woensdag dat er 124 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 138 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers boven de 4000. In totaal zijn er volgens het RIVM 4054 mensen gestorven aan het Coronavirus.

13.21 uur: De Osse Nacht gaat dit jaar niet door. Muzelinck en theater De Lievekamp hebben het festival verschoven naar zaterdag 12 juni 2021. De Osse Nacht is een kunstfestival dat een podium biedt aan zoveel mogelijk amateurkunstenaars uit Oss en omgeving. Voor iedereen die wil beleven, optreden, zijn/haar talent wil laten zien, zich wil laten verrassen en vooral wil genieten van verschillende kunstvormen. Van beginners tot gevorderden en van solisten tot groepen, iedere creatieveling kan zich presenteren en laat zich inspireren.

10.56 uur: De organisatie van de Breakout Run heeft besloten dat er dit jaar geen nieuwe editie komt. Door de coronamaatregelen van de overheid -tot 1 september geen evenementen- moest er een streep worden gezet door het sportieve evenement op zaterdag 6 en zondag 7 juni.

8.00 uur: Het zijn zware tijden voor veel ondernemers. Volgens directeur Peter ter Horst van damesmodeketen Ter Horst van Geel is het een periode van overleven. Toch ziet de Ossenaar een positieve ontwikkeling ontstaan. "Er is bij veel mensen het besef dat kopen bij de lokale ondernemer nu erg belangrijk is." Ondanks deze zware tijd is Ter Horst optimistisch. "We doen ons uiterste best zodat klanten erg tevreden zijn over hun ervaringen met Ter Horst van Geel. Het mooie is dat we merken dat veel mensen het ons gunnen. Wij zijn ze dankbaar voor het vertrouwen."


Dinsdag 21 april:

19.20 uur: De meeste maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot woensdag 20 mei. Evenementen worden verboden tot 1 september. Dat maakten premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagavond bekend. Volgens beide heren staat de ontwikkeling van het virus in Nederland nog niet toe dat er heel veel versoepeling kan plaatsvinden. De basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag 11 mei weer geleidelijk naar school. "Blijf zoveel mogelijk thuis. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf", aldus premier Rutte.

19.14 uur: Het seizoen van TOP Oss zit erop. Premier Mark Rutte liet dinsdagavond tijdens de persconferentie weten dat er tot 1 september geen betaald voetbal gespeeld mag worden. De wens van de KNVB was om de seizoenen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie af te maken. Die wens gaat niet in vervulling, ook niet met lege stadions. De datum 1 september gaat ook voor de nodige vraagtekens zorgen in het nieuwe seizoen. De voetbalbond zal ongetwijfeld snel met een plan komen hoe ze dat wil oplossen.

17.04 uur: Vanwege het coronavirus raken veel ondernemers heel veel omzet kwijt. Tegen een aantal tijdelijke drive-in initiatieven is daarom door de gemeente Oss 'ja' gezegd. Looman Salades aan de Singel 1940-1945 280 in Oss start op het eigen terrein tijdelijk een drive-in. In samenwerking met Euromeat Oss en Bakker Bart in het Osse centrum worden op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur onder andere kant-en-klare barbecuepakketten aangeboden. Mr Long aan het Drontermeer 10 diende ook een verzoek in en mag een drive-in starten voor snacks en maaltijden. Dit in samenwerking met Venrooy Visspecialiteiten, Willemsen Kip en Padifood. Wethouder Frank den Brok: "Voorwaarde is natuurlijk wel dat het veilig is voor de gezondheid, zoals het afstand houden. Bedrijven moeten voor de verkeersveiligheid zelf verkeersregelaars inzetten."

15.12 uur: Het is onder andere voor horecaondernemers een vervelende tijd. Om zwaar getroffen ondernemers een steuntje in de rug te geven, is de webshop 'Vrienden van de café's en restaurants' van start gegaan. Café Hei & Ikke 2.0 heeft zich aangesloten bij de webshop. Te koop zijn tientallen 'vrienden van Hei & Ikke' producten, zoals truien, shirts, tassen en petjes. "Zo help je ons door deze moeilijke tijd, en steel jij de show als we straks weer open zijn", meldt Hei & Ikke 2.0 op Facebook.

14.11 uur: De Dodenherdenking in de gemeente Oss en de kernen kan dit jaar niet doorgaan door het coronavirus. Dit in het jaar dat 75 jaar vrijheid centraal staat. De burgemeester legt samen met een gemeenteraadslid een krans bij het monument aan de Nieuwe Hescheweg in Oss. Ook legt ze een krans bij de monumenten in Berghem, Geffen, Herpen, Maren-Kessel en Ravenstein. Dit doet de burgemeester samen met een wethouder.

14.09 uur: Het RIVM meldt maandag dat er 118 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 165 personen als overleden gemeld. "Op de dinsdagen is het aantal meldingen van opgenomen en overleden patiënten de afgelopen periode vaak het hoogste van de week. Dat is te verklaren doordat meldingen van op vrijdag, zaterdag en zondag opgenomen en overleden patiënten op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd", laat het RIVM weten.

12.47 uur: De bezoekersregeling die Bernhoven vrijdag aanpaste, is vandaag bijgesteld. Dit omdat het ziekenhuis er na de eerste ervaringen met de nieuwe bezoekersregeling achter is gekomen dat ze een te grote stap hebben gezet. Op sommige plekken wordt het te druk voor zowel patiënten als medewerkers. Vanaf dinsdagmiddag 21 april is de bezoekersregeling als volgt: Iedere dag tussen 19.00 – 20.00 uur mag één persoon per patiënt op bezoek komen.


Maandag 20 april:

14.24 uur: Het RIVM meldt maandag dat er 75 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 67 personen als overleden gemeld. Daarmee komt het totaal aantal dodelijke slachtoffers uit op 3.751.

12.13 uur: Omdat de uitbraak van het Coronavirus in onze regio afvlakt, net als het aantal opnames van COVID-19 patiënten, is bezoek weer beperkt mogelijk in Ziekenhuis Bernhoven. Dit betekent dat de strenge toepassing van de bezoekregeling heel voorzichtig versoepeld kan worden.

12.10 uur: Pivot Park heeft een manier gevonden om de strijd aan te gaan met het coronavirus. Aan negen van zijn huurders heeft de Osse life sciences campus innovatievouchers verstrekt. Die moeten de farmaceutische bedrijven helpen om de crisis te overleven én bijdragen aan nieuwe inzichten en innovaties om het virus te bestrijden. De huurders van Pivot Park mochten de afgelopen weken plannen indienen. Die werden op een aantal criteria beoordeeld door directeur Brigitte Drees en haar collega's. Uiteindelijk ontvingen negen bedrijven een innovatievoucher ter waarde van 5.000 euro. "Alle bedrijven op onze campus hebben vanzelfsprekend veel kennis en kunde op het gebied van medicijnontwikkeling", aldus Drees. "En innovatie is voor Pivot Park onze tweede natuur. Daarom vind ik het geweldig dat onze oproep tot zoveel innovatieve en soms gezamenlijke plannen heeft geleid. Van een onderzoek naar de herbestemming van een bestaand medicijn tot en met de productie van een nieuw mondkapje: als campus gaan we samen de strijd aan met corona."


Zondag 19 april:

13.57 uur: Vanwege het coronavirus zijn er vandaag 83 patiënten als overleden gemeld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 110 patiënten zijn vandaag opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. 'Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld, aldus het RIVM. Er zijn 1066 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal komt daarmee op 32655. 'De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.'


Zaterdag 18 april:

14.55 uur: Vandaag zijn er 129 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 142 personen als overleden gemeld, waarvan een melding van een meerderjarige patiënt in de leeftijdscategorie 15-19 jaar met onderliggend lijden. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

9.53 uur: Momenteel bedanken veel organisaties hun medewerkers voor hun inzet en flexibiliteit door hen te verrassen met een geschenk. Recente statistieken laten bij vrijwel alle webshops en online cadeauplatforms een stijging zien in hun bestellingen. YourGift Cards, één van Nederlands grootste cadeauplatformen, heeft IC-medewerkers in Brabant cadeaukaarten gegeven om hen te bedanken voor de keiharde inzet van de afgelopen dagen. Daarnaast doneert het platform ook een deel van de omzet aan het Rode Kruis.


Vrijdag 17 april:

16.10 uur: Alle evenementen van deze zomer moeten worden afgelast. Daar dringen verschillende burgemeesters van grote steden op aan bij het kabinet, zeggen bronnen tegen de NOS. Het gaat volgens de NOS om bijvoorbeeld festivals en betaald voetbalwedstrijden. Het advies is aan de orde geweest in het overleg tussen de veiligheidsregio's en het kabinet. De burgemeesters vinden dat het kabinet een verbod zou moeten instellen tot 1 september of 1 oktober. Voor festivals is het belangrijk om duidelijkheid te hebben, bijvoorbeeld om artiesten te kunnen afzeggen en verzekeringen te kunnen aanspreken. In de gemeente Oss Oss betekent dat onder andere dat de kermissen vermoedelijk niet doorgaan. Ook het Living Statues Festival op 30 augustus in Oss gaat niet door.

15.06 uur: Het RIVM meldt vrijdag dat er 156 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Dat zijn er iets minder dan gisteren toen dat aantal op 182 lag. Het aantal overleden personen ligt ook lager: 144 om 181.

15.05 uur: De sterfte in de afgelopen weken valt hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Voor week 15 (6 tot en met 12 april) wordt het aantal overledenen geschat op ongeveer 5 000. Deze schatting is gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het CBS tot nu toe ontvangen heeft voor week 15. Dat is vergelijkbaar met week 14 (30 maart tot en met 5 april), toen 5037 mensen overleden. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

11.13 uur: De gevolgen van de coronacrisis zijn verstrekkend voor zzp'ers, ook in Noordoost-Brabant. Zelfstandigen hebben zeker in deze tijd dan ook behoefte aan goede kennis en informatie. Om daarin te voorzien is er vanaf nu één centrale online plek in deze regio waar ze terechtkunnen: hét kennis- en informatieportaal voor zzp'ers. Dit is opgestart vanuit het zzp NOB BOOST project. Zzp'ers krijgen via dit overzichtelijke platform antwoorden op vragen over uiteenlopende thema's. Het kennisportaal maakt deel uit van een groter plan van aanpak dat gemaakt is voor de totale arbeidsmarktregio. Hierin werken veel partners in Noordoost-Brabant samen, waaronder het Werkgevers Servicepunt (WSP). "We bieden aanvullende maatregelen bovenop de kabinetsmaatregelen met onder andere als insteek economische stabiliteit, leefbaarheid en werkgelegenheid", aldus Inge Willems, manager bij het WSP. "We willen een sterke economische regio blijven en de negatieve gevolgen van de crisis zoveel mogelijk beperken. Dit doen we door bijvoorbeeld alle ondernemers - inclusief zzp'ers - in de volle breedte actief te informeren." Kijk op https://zzpnobboost.nl

8.51 uur: De politie heeft donderdag een 38-jarige Ossenaar opgepakt vanwege overtreding van de noodverordening. Dat melden de wijkagenten Schadewijk op Facebook. Agenten hadden hem gewaarschuwd vanwege onvoldoende afstand houden en samenscholing. "De man reageerde toen erg laconiek. Toen wij ongeveer een uur later nogmaals gingen kijken, bevond de man zich nog steeds op dezelfde locatie en hield hij wederom onvoldoende afstand. Daarnaast was de man onder invloed van alcohol en was hij om zich heen aan het schreeuwen", melden de wijkagenten. De man kreeg een proces-verbaal, maar weigerde weg te gaan. Uiteindelijk begon hij agenten uit te schelden. Daarop werd hij aangehouden.


Donderdag 16 april:

17.00 uur: De BrabantSport Zorgtour is donderdag 16 april gestart. Tijdens deze tour brengen Brabantse topsporters een bezoek aan een aantal Brabantse zorginstellingen en ziekenhuizen. Hierbij wordt per locatie bekeken waar behoefte aan is. Olympisch para-atlete Sanne Voets, ambassadrice van Team BrabantSport, verzorgde onder andere een beweegles voor bewoners van seniorenwoningen van Mooiland in Heesch. Deze les gaf ze samen met Ineke Schlatmann, vanuit Uniek Sporten Noordoost-Brabant, een activiteit van ONS welzijn. Voets: "Mijn sportwedstrijden voor de komende tijd zijn helaas afgelast. Maar ik weet zelf hoe belangrijk het is om juist nu ook in beweging te blijven en wil daarom ook andere mensen inspireren om thuis voldoende te bewegen. Bovendien wil ik zorgen voor wat positieve energie in deze verwarrende tijd."

14.29 uur: Het RIVM meldt donderdag dat er 182 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Dat zijn er bijna net zoveel als gisteren toen dat aantal op 188 lag. Het aantal overleden personen ligt ook bijna gelijk: 181 om 189. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 166. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 88 en 31 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 112 en in Bernheze 77. Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 413, in Uden 216 en in Boekel 83. In Oss zijn 351 en in Bernheze 212 mensen besmet met het Coronavirus.

10.15 uur: De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

10.09 uur: De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. Met name in de horeca, detailhandel, transport en food en agri sectoren is de omzetdaling groot. Dat meldt de Rabobank. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2019 minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020. "Voor de horeca zal de crisis zeker tot eind 2021 voelbaar zijn. Uiteraard hangen deze prognoses nauw samen met de maatregelen die het kabinet eind april neemt en de wijze waarop het Coronavirus zich ontwikkelt", laat de Rabobank weten. 

9.00 uur: Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in maart 2020 toe. Vooral uitzendkrachten en horecapersoneel verloren hun baan. Daarnaast deden ook winkelpersoneel en chauffeurs vaker een beroep op een WW-uitkering. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken valt een groot deel van de werkzaamheden stil in sectoren als horeca, cultuur, detailhandel en vervoer & logistiek. In maart 2020 ontstonden in Noord-Brabant 5.495 nieuwe WW-uitkeringen en werden 4.138 WW-uitkeringen beëindigd. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen( instroom) nam in maart met 29% toe ten opzichte van februari 2020. In voorgaande jaren was het aantal nieuwe uitkeringen (instroom) juist lager dan in februari. Zo was in maart 2019 het aantal nieuwe WW-uitkeringen 15% lager dan in februari 2019. In Oss nam het aantal WW-uitkeringen toe van 1414 in februari naar 1431 in maart. 


Woensdag 15 april:

19.31 uur: De Osse politie werd woensdagmiddag verrast door de 5-jarige Timo. Samen met zijn moeder kwam hij naar het politiebureau om een zelfgebakken 'gezond bananen-kokosbrood' te brengen. Op de eigen Facebook-pagina laat de Osse politie weten het een prachtig gebaar te vinden. "Hij vond het geweldig dat wij in deze bijzondere tijd altijd klaar staan voor iedereen. Timo, hartstikke bedankt namens alle collega's. Het brood smaakte heerlijk!"

14.04 uur: Het RIVM meldt woensdag dat er 188 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Het aantal overleden personen ligt een stuk hoger dan gisteren: 189 om 122.

10.54 uur: Het Poëzie Podium Oss (PPO) heeft afgelopen week 125 dichtbundels Panklaar overhandigd aan Toke den Biesen, geestelijk verzorger BrabantZorg. Deze bundel staat vol met gedichten en foto's over oud- en nieuw Oss geschreven door twee voormalige stadsdichters Jan van den Boom en Kitty Schaap. Het PPO wil graag iets doen voor de ouderen in zorgcentra die geen bezoek mogen ontvangen vanwege het coronavirus en heel graag willen lezen.

10.25 uur: Paul Biermann (51) lag twee volle weken met Corona in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Drie weken geleden werd hij genezen verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis. De Erpenaar blikt terug op een bijzondere periode. "'Zorg, als dit allemaal achter de rug is, goed voor jullie artsen en verpleegkundigen. Ze hebben het zwaar gehad", aldus een dankbare Paul.

7.26 uur: De collectanten in Oss maakten zich klaar om van 20 tot en met 25 april langs de deuren te gaan om geld op te halen voor kinderen in armoede. Wegens het coronavirus dat Nederland in de greep houdt is de collecte echter opgeschort. Een flinke klap voor Nationaal Fonds Kinderhulp, omdat dit juist de gezinnen raakt die financieel krap zitten. Uit de stijging in aanvragen blijkt dat de behoefte aan school- en speelmateriaal groot is. Kinderhulp beraadt zich nog op alternatieven samen met de andere fondsen en Stichting Collecteplan, maar is toch een digitale collecte gestart. Iedereen kan een bus aanmaken en digitaal collecteren tijdens de Kinderhulp-collecte. Het fonds, dat dit jaar 60 jaar bestaat, hoopt hier toch een succes van te kunnen maken. Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp: "In deze tijden is het nog belangrijker dan ooit om de kinderen uit gezinnen met een krappe beurs te ondersteunen. Ook om zo de druk en stress die deze gezinnen ervaren iets te verlichten."


Dinsdag 14 april:

16.25 uur: De coronacrisis raakt ook verenigingen en stichtingen. Diverse gesubsidieerde organisaties en gemeenschapshuizen in Bernheze hebben financiële problemen. Daarom neemt de gemeente aanvullende maatregelen. De maatregelen houden in dat niet-professionele gesubsidieerde organisaties het subsidiebedrag van de rest van het jaar nu zo snel mogelijk in één keer uitbetaald krijgen. Gemeenschapshuizen Servaes, De Wis, De Stuik en Nesterlé krijgen eenmalig 4.000 euro ter ondersteuning. Met De Pas worden aparte afspraken gemaakt.

14.26 uur: Zorgprofessionals kunnen vanaf morgen op afspraak getest worden op het coronavirus in een speciaal door GGD Hart voor Brabant ingerichte teststraat in Uden. Deze teststraat bevindt zich op het terrein aan de Zadelmakerstraat. Alleen zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ mag getest worden.

14.11 uur: Het RIVM meldt dinsdag een flinke stijging in het aantal ziekenhuisopnames. Gisteren werden er nog 147 in het ziekenhuis opgenomen (geweest) patiënten gemeld, vandaag ligt dat aantal op 210. Ook het aantal overleden personen is hoger dan gisteren: 122 om 86.

13.44 uur: De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft afgelopen paasweekend een enquête gehouden onder 5.000 AOb-leden. De uitkomst is dat veel leden van het speciaal, primair, voortgezet en middelbaar onderwijs zich grote zorgen maken als binnenkort de scholen weer open zouden mogen. De week voor 28 april maakt het kabinet bekend of de huidige maatregelen worden verlengd of dat bijvoorbeeld de scholen weer open gaan. De scholen zijn sinds maandag 16 maart dicht. Het merendeel van de AOb-leden vindt dat de scholen pas weer open moeten gaan als het veilig is en alle risico's zijn onderzocht. "Veilig opstarten is niet eenvoudig", meldt AOb-voorzitter Eugenie Stolk op www.aob.nl. "Een opdeling van één klas naar drie of vier groepen kan fysiek bijna niet. We moeten duidelijke richtlijnen krijgen die uitvoerbaar zijn."

8.22 uur: SP en PvdA vragen wooncorporaties BrabantWonen en Mooiland om de huurverhoging 2020 uit te stellen of te verminderen. "De coronacrisis hakt er flink in. Verhuurders en hypotheekverstrekkers kregen steeds vaker verzoeken tot vermindering van de huur of uitstel van betaling van huur of hypotheek. De komende huurverhoging van 1 juli zal voor veel huurders de volgende tegenvaller zijn", meldt Jan Zoll van de SP Oss. "Corporaties mogen voor huurders met een gezamenlijk bruto jaarinkomen tot €43.574 de huur verhogen met 5,1%. Verschillende huurdersorganisaties vragen aan verhuurders terughoudendheid bij de verhoging van de huren.


Maandag 13 april:

15.50 uur: Het RIVM meldt dat het aantal mensen dat is overleden vanwege het Coronavirus met 86 is gestegen naar 2.823. Er zijn 147 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Gisteren waren dat er 196. Ze zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

9.14 uur: Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen. De sector heeft in gezamenlijkheid een regeling ontwikkeld met ondersteuning van het ministerie van OC&W en volgens de regels van de ACM.


Zondag 12 april:

21.00 uur: In deze bizarre tijd gaat er geen evenement door en blijven mensen zoveel mogelijk thuis. Om toch voor de nodige lol te zorgen, organiseerde de mensen achter Lulboompop zondag een voortuinconcert in Megen. Lulboompop is al jaren een populair evenement in het vestingstadje. Maar een voortuinconcert was nieuw voor de organisatie. Zanger/gitarist Rick de Keijzer uit Lith vermaakte het publiek met vele liedjes, al zittend op een aanhangwagen die langzaam door het stadje toerde. Dit 'mobiele concert' sloeg erg aan in het stadje. Veel mensen genoten vanuit hun eigen voortuin, maar ook online op Facebook viel het muzikale initiatief in de smaak.

20.41 uur: Het Sambafestival Oss gaat niet door op 27 en 28 juni. De organisatie van het evenement in het Osse centrum zet er een streep doorheen vanwege het coronavirus. "Een festival waar we niet in alle openheid zonder remmingen van kunnen genieten, is geen echt Samba Festival vinden wij. Met pijn in ons hart! Maar uiteraard gaat de gezondheid van ons allemaal boven alles", meldt de organisatie op Facebook.

15.46 uur: Het RIVM meldt dat het aantal mensen dat is overleden vanwege het Coronavirus met 94 is gestegen naar 2.737. Er zijn 196 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Gisteren waren dat er 189. Ze zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

7.21 uur: Het was druk zaterdag bij het Duurzaamheidsplein in Oss. Heel druk. Gemeentesecretaris Henk Mensink meldt op Twitter dat er 1326 bezoekers naar het plein kwamen, een nieuw record. "En allemaal respecteerden ze de zorgvuldigheidsmaatregelen. Goed voor hun en onze gezondheid! Zo helpen wij elkaar", aldus Mensink.


Zaterdag 11 april:

14.48 uur: Het RIVM meldt dat het aantal mensen dat is overleden vanwege het coronavirus met 132 is gestegen naar 2643. Er zijn 189 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Gisteren waren dat er 225. Ze zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

9.12 uur: Het is al ontzettend moeilijk als je afscheid moet nemen van een dierbare en bovendien mogen er vanwege coronamaatregelen maar maximaal 30 mensen bij de afscheidsceremonie zijn. Veel uitvaartondernemers spelen daarop in door middel van een livestream. Ook Ossenaar Mustafa Onturk wil zijn steentje bijdragen.

8.30 uur: Normaal gesproken is de agenda van goochelaar Lars van Tuijl uit Oss goed gevuld in deze periode van het jaar. Hij geeft dan optredens op drukke feestdagen zoals Koningsdag, maar ook op bedrijfsfeesten en communies. De komende drie maanden is zijn agenda echter leeg. De oproep van het kabinet om in de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven bracht Lars op een idee. "Dan kom ik gewoon naar de mensen toe, volledig corona proof."


Vrijdag 10 april:

16.18 uur: Veel dijkwegen langs de Maas, Waal, Lek en Linge in Nederland zijn eerste en tweede paasdag gesloten voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Deze maatregelen worden genomen omdat het vorig weekend op sommige plekken te druk was met verkeer. Dat meldt het ANP. De dijkwegen in de gemeente Oss blijven wel open. Op diverse plekken zijn borden met waarschuwingen neergezet. Ook bij de pontjes komen borden te staan, omdat daar veel mensen dicht op elkaar staan. "Als iemand zich niet aan de regels houdt, dan kunnen we boetes uitdelen", aldus een woordvoerder van de gemeente Oss.

14.44 uur: Er zijn 225 nieuwe Coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld. Toen ging het om 237 nieuwe ziekenhuispatiënten. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt naar 8179. Het RIVM meldt verder dat er 115 personen als overleden zijn gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Het totaal aantal overleden personen ligt op 2511.

13.57 uur: Na het instellen van de noodverordening zijn er in de gemeente Oss 318 waarschuwingen uitgedeeld. In totaal werden er 13 boetes uitgedeeld, waarbij meerderjarigen een bedrag van 390 euro moeten betalen en minderjarigen 95 euro. In de gemeente Bernheze gaat het om 9 waarschuwingen en staat het aantal boetes op 0. De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, betekent onder andere dat groepen van drie of meer personen (huishoudens uitgezonderd) die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, strafbaar zijn.

13.27 uur: In week 14 (30 maart tot en met 5 april) lijkt het aantal overledenen minder toe te nemen in Noord-Brabant dan in de week ervoor. Dat meldt het CBS. Wel is in deze provincie is de totale weeksterfte voor week 14, geschat op basis van de informatie die tot nu toe is binnengekomen, meer dan verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. In week 13 was het aantal overledenen ook al (bijna) verdubbeld in Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies is al sinds week 11 een stijging in het aantal overledenen zichtbaar. In andere provincies neemt in week 14 het aantal overledenen toe ten opzichte van week 13. Op basis van een eerste schatting is dat vooral het geval in Zuid-Holland. Hier is het aantal overledenen in week 14 bijna de helft hoger dan gemiddeld in de eerste tien weken. Daarnaast stijgt met name in Noord-Holland en Gelderland het aantal overledenen.

12.00 uur: De organisatie van De Maasdijk heeft besloten de 2020-editie van het evenement op 20 en 21 juni niet door te laten gaan. De Maasdijk wordt verzet naar 19 en 20 juni volgend jaar. In een videoboodschap op de website geeft voorzitter Jeroen Ulijn aan dat het gevoel dat de organisatie een zorgplicht heeft voor de gezondheid van deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers de doorslag heeft gegeven voor dit besluit.

11.55 uur: Er zijn sinds het ingaan van de noodverordening op 2 april negen waarschuwingen uitgedeeld in de gemeente Bernheze.

11.50 uur: De gemeente Bernheze zet komend Paasweekend extra toezichthouders en handhavers in. Vanwege het mooie weer is de verwachting dat meer mensen op pad gaan. Als mensen zich niet aan de regels houden, lopen ze het risico op een boete. De oproep blijft: blijf zoveel mogelijk thuis. Burgemeester Marieke Moorman: "We nemen de gezondheid van onze inwoners zeer serieus. Daarom is er dit weekend extra toezicht. Gelukkig zien we steeds dat inwoners zich goed aan de regels houden." 

7.54 uur: Uit®waarde heeft besloten om de toeristische fiets- en voetveren in Rivierenland over de Maas, Waal, Lek, Nederrijn en Linge later in de vaart te nemen in verband met de coronacrisis. De geplande openingsdatum van 2 mei wordt daarom verschoven (onder voorbehoud) naar zaterdag 13 juni. Vanaf deze datum zal er dagelijks volgens het vaarschema worden gevaren. Het weloverwogen besluit is genomen om de gezondheid van de vrijwillige schippers en kaartverkopers te waarborgen. Op de voornamelijk kleine pontjes zijn er veel contactvlakken zoals de smalle loopbruggen naar de beide veerstoepen. Daarbij vindt het afrekenen niet altijd contactloos plaats waardoor de voorgeschreven 1,5 meter afstand met de passagiers niet volledig in acht kan worden genomen. Het betreft onder andere de voetveren Batenburg-Demen, Ravenstein-Niftrik en Pontje Ham.

7.25 uur: Sinds instellingen voor ouderen noodgedwongen de deuren voor bezoekers moesten sluiten, ziet het Rode Kruis dat er mensen zijn die minder contact met anderen hebben. "Voor hen moet de contactcirkel uitkomst bieden", aldus Krista Boven, Coördinator Goed Voorbereid Noordoost Brabant. Dagelijks, of op afgesproken dagen, kunnen deelnemers een telefoontje verwachten om te controleren of alles goed gaat. Ook kunnen de ouderen zo even hun hart luchten. Zij bellen vervolgens de volgende en ook deze persoon belt weer een ander. Neemt iemand uit de cirkel niet op, dan wordt uitgezocht wat daarvan de reden is. Dat kan in het uiterste geval samen met de politie gebeuren. Een vrijwillige medewerker van het Rode Kruis start de cirkel op met het eerste telefoontje, rond 8.30 uur. Het is belangrijk dat de deelgenoten van de cirkel thuis zijn. De laatste belt weer naar de vrijwilliger van het Rode Kruis. Neemt iemand in de cirkel niet op dan wordt de vrijwilliger gebeld om actie te ondernemen. 


Donderdag 9 april:

16.50 uur: Nog geen twee weken geleden berichtte BrabantZorg over de vier nieuwe speciale corona-afdelingen (130 extra plaatsen) die zij op bestaande zorglocaties in Uden, Veghel, Oss en Ammerzoden zou realiseren. Deze corona-afdelingen werden ingericht voor de verwachte toestroom van corona besmette cliënten waar de ziekenhuizen en de huisartsen behoefte aan hadden. "Nu blijkt gelukkig dat de verwachte toestroom van cliënten minder omvangrijk is dan aanvankelijk gedacht. We zijn ingehaald door de actualiteit", vertelt Wilma de Jong, voorzitter Raad van Bestuur van BrabantZorg Omdat ook mensen herstellen van corona én omdat zij vaak nog moeten revalideren, is hiervoor De Stroming 1 op locatie de Wellen in Oss ingericht als herstelafdeling.

16.18 uur: De gemeenteraad van Oss wenst in een brief in Weekblad Regio Oss alle inwoners en ondernemers sterkte en gezondheid de komende tijd. "Samen komen we hier doorheen." Lees hier de gehele brief.

14.20 uur: De politie waarschuwt mensen om zich te houden aan de regels van de noodverordening. Afgelopen zondag nog grepen agenten in bij een tuinfeest aan De Eg in Heesch. De politie meldt op Facebook dat er vooraf al informatie was binnengekomen over het tuinfeest. De gemeente waarschuwde de bewoners en er werd door de burgemeester een last onder dwangsom gelegd. Na deze waarschuwingen ging het feest echter toch door. "Ondanks de coronacrisis waarin wij ons bevinden, vond men een feestje houden kennelijk toch belangrijker", meldt de politie. "De gemeente zal verdere stappen ondernemen richting de bewoner."

14.04 uur: Er zijn 237 nieuwe Coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt daarmee naar 7.972. Het RIVM meldt verder dat er 148 personen als overleden zijn gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Het totaal aantal overleden personen ligt op 2396.

13.15 uur: Kent u iemand die jarig is, een trouwdag viert of is er een andere gelegenheid die gevierd wordt? In deze tijd van het coronavirus is de feeststemming een stuk minder. Op Kliknieuws krijgt u de kans iemand te feliciteren. Stuur daarvoor een foto en de namen naar regiooss@weekbladregiooss.nl en wij kiezen er meerdere inzendingen uit! Vandaag zijn Paula en Jo Vissers 50 jaar getrouwd. Ze zouden op 25 april een feest geven, maar dit gaat helaas niet door. Janny Vos stuurde ons een foto van het gouden bruidspaar.

12.27 uur: In week 14 (30 maart tot en met 3 april) zijn 69 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 25 meer dan in week 13 (23 tot en met 27 maart). Dat meldt het CBS. In de eerste 14 weken van dit jaar zijn er 836 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er acht minder dan in dezelfde periode van 2019. De trend vanaf 2019 is redelijk vlak.

10.54 uur: Het telefonisch spreekuur vervangt tijdelijk noodgedwongen de fysieke juridische spreekuren in Wijkcentrum Schadewijk aan de Leeuwerikstraat 2 in Oss. Dit zal in ieder geval tot en met 28 april duren. Gezien de maatregelen die in verband met het coronavirus zijn genomen en de adviezen van het RIVM, werkt Stichting Rechtswinkel Oss al een aantal weken met een telefonisch spreekuur. Dat is een succes, zo geeft Rechtswinkel-voorzitter Anne Lap aan: ''We zijn blij dat we de dienstverlening aan inwoners van Oss en omgeving tijdens deze ingewikkelde tijden kunnen blijven voortzetten. Juist nu is er veel behoefte aan juridisch advies. Er zijn bijvoorbeeld geboekte vakanties die niet door kunnen gaan of mensen die hun huur niet meer kunnen betalen. Ook krijgen we veel vragen over arbeidsrecht, verplicht verlof of urenvermindering. We zien dat de kwetsbare groepen nu als eerste geraakt dreigen te worden."

11.46 uur: "Vooral in deze drukke en hectische tijd doen zorgmedewerkers ongelofelijk goed werk. Daarom wilden wij als ondernemers op 'ons' bedrijventerrein de medewerkers van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in het zonnetje zetten." Initiatiefnemer Gaby Coolen (nieuwebaan.nl) overhandigde donderdagochtend samen met andere ondernemers 40 ontspanningspakketten.

9.12 uur: Quiet Oss, Met Elkaar en het Solidariteitsfonds zijn een tijdelijk Oss noodfonds gestart. "Het doel is om iedereen die door de huidige crisis in de problemen komt te ondersteunen met een financiële bijdrage voor eten of medicijnen", schrijven de initiatiefnemers van 'Quiet maakt lawaai voor Mia'. Het noodfonds is een eerbetoon aan bestuurslid Mia Vervoort die onlangs overleed aan de gevolgen van corona.


Woensdag 8 april:

19.00 uur: Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans is hersteld van de verschijnselen van Covid-19. Op de pagina 'Coronanieuws' in Weekblad Regio Oss laat ze weten de inwoners van de gemeente Oss een groot compliment te willen geven. "Ik ben heel blij dat de meeste Ossenaren zich houden aan de voorschriften. We hoeven gelukkig maar af en toe boetes op te leggen of ruimtes af te sluiten." Met de komende Paasdagen in zicht roept de burgemeester de inwoners op zich aan de regels te blijven houden. "Na verloop van tijd zie ik dat het zwaar wordt. Binnenblijven is even goed te doen, maar na weken is het nieuwe ervan af en is de verleiding groot om terug te keren naar het normale leven, maar het kan niet. Ik weet dat het veel inspanning vergt om je aan de regels te houden. Maar het moet. Pasen is anders dit jaar, de meivakantie ook en misschien wel tot de zomer. Ik wil u vragen om elkaar te helpen de regels te volgen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.'

16.06 uur: De KNVB heeft op nadrukkelijk verzoek van de betaald voetbal clubs een toelichting gegeven op plannen voor het uitspelen van de competities. Er moet dan vanaf 19 juni in de maanden en juli worden gevoetbald. Pas in de week van 24 april wordt -na nieuws van de overheid- duidelijk of de plannen haalbaar zijn.

15.45 uur: Hij rookt niet, eet gezond en beweegt veel. "Toen uit testen bleek dat ik het coronavirus had, dacht ik daarom dat ik er na een weekje uitzieken wel van af zou zijn." Udenaar Jan van Asseldonk -clubarts van TOP Oss- wachtte echter een enorme strijd in het ziekenhuis. "Het was de wedstrijd van mijn leven." Lees hier meer.

15.16 uur: Goed nieuws voor tattooshops, diverse andere contactberoepen en kleinere mkb-winkeliers in de food, taxi's, tandartspraktijken, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen. De Rijksoverheid meldt dat ook voor hen de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)-regeling geldt. Vanaf 15 april kunnen ze gebruik maken van de verruimde TOGS, is te lezen op www.rvo.nl. De tegemoetkoming is een eenmalige gift van 4.000 euro per onderneming.

14.35 uur: Het RIVM meldt dat er 308 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren. Toen ging het om 292 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.427. Het dodenaantal steeg met 147 naar een totaal van 2.101. Dat zijn minder gemelde overledenen dan gisteren (234). Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 155. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 84 en 28 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 107 en in Bernheze 75. Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 329, in Uden 193 en in Boekel 72. In Oss zijn 266 en in Bernheze 165 mensen besmet met het Coronavirus.

11.50 uur: Het wordt ook de komende dagen lekker weer. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen in nauwe afstemming met de overheid het publiek om natuurgebieden te vermijden. Bij drukte is het namelijk vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. 'Geheel tegen onze natuur in roepen wij op niet massaal naar de natuur te komen. Alles met als doel het coronavirus te keren en drukte in populaire gebieden te voorkomen', meldt Natuurmonumenten op de website. 'Dat heeft afgelopen weekend geholpen en dat is fijn, het was rustiger dan normaal op zo'n mooie lentedag. Mensen geven goed gehoor aan de oproep om thuis te blijven of in de eigen omgeving een frisse neus te gaan halen. Met een paasweekend aanstaande blijven we deze oproep herhalen, de landelijke overheid en de regionale veiligheidsregio's hebben daarin de regie. Burgemeesters kunnen nog steeds besluiten natuurgebieden of parkeerplaatsen af te sluiten. Belangrijk blijft dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en drukke plekken vermijdt. Het advies is daarom: Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon.'

10.00 uur: Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, zal Pasen er dit jaar heel anders uitzien. Maar niet getreurd! Brasserie La Colline pakt aankomend weekend uit met complete paasboxen voor thuis. "Voor een lekkere paasbrunch hoef je de deur niet meer uit!", aldus eigenaar Gert Jordaans. Men heeft de keuze uit drie paasboxen: een gezinsbox, duo box of hartverwarmende cadeaubox. "Onze cadeaubox is een ludieke actie voor iedereen die nu alleen is. Zo kun je een paasbrunch schenken aan jouw vader, moeder, opa of oma. Of bijvoorbeeld aan een 'happy single', er zijn namelijk ook genoeg jonge mensen die ineens veel minder sociaal contact hebben", vertelt hij. Wat er in de paasbox zit? Van mini paasbrood tot huisgemaakte ei-truffelsalade en van verse jus d'orange tot aspergesoep uit eigen keuken. Elke box is aan te vullen met extra luxe beleg, fles bubbels of nog meer zoetigheden. En om de paastafel compleet te maken, krijg je ook een gezellig tafelkleed. Alles om van Pasen toch een feestje te maken!

8.15 uur: Als gevolg van de coronamaatregelen van de overheids worden de eerste zes wedstrijden van het Maasland Run Classic circuit 2020 afgelast. Het betreft de Akkerenloop, Biescamploop, Paul Peters Tribuneloop, Vunderkeloop, Pinksterloop en de Hart van Oijenloop. Bekeken wordt welke van deze wedstrijden later dit jaar kunnen plaatsvinden. 

8.10 uur: Rudie Pennings is overleden aan het coronavirus. De Ossenaar werkte als geluidsman en was bij velen geliefd. Op Facebook brengen veel mensen hun condoleances over. 'Met zijn grote muzikale vakkundigheid en toewijding heeft hij jarenlang zijn bijdrage geleverd aan het geluid van onze band', meldt bijvoorbeeld The Blue Moon Rockers. 'Houdoe Rudie Pennings en dankjewel voor vele jaren rock 'n' roll??', zegt Ritchie Severijns. Ook zanger Dennis Jones laat weten geschokt en verdrietig te zijn. 'Ik kende Ruud al ruim 30 jaar en we hebben jarenlang op zeer prettige wijze samengewerkt op basis van vriendschap en wederzijds vertrouwen.'


Dinsdag 7 april:

19.58 uur: Oss on Classic Wheels gaat dit jaar niet door. "We kunnen momenteel niet tijdig starten met de voorbereidingen en willen ook niet te snel na eventuele opheffing van de huidige beperkende maatregelen een evenement opstarten waarvan het samenzijn zo van belang is", aldus de Stichting Oss On Classic Wheels. Het oldtimer evenement in Oss vindt traditioneel plaats op de laatste zondag van juni. De organisatie heeft 27 juni 2021 als nieuwe datum op de kalender gezet. "Laten we hopen dat we in het volgend voorjaar weer plankgas kunnen geven en de voorbereidingen kunnen opstarten om een super editie van Oss On Classic Wheels neer te zetten."

19.30 uur: De gemeente Oss sluit op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening de parkeerplaats van hockeyvereniging MHC Oss en korfbalvereniging DOT Oss. Vorige week werd al de grote parkeerplaats van De Rusheuvel afgesloten. De reden is dat hier nog te vaak mensen samenscholen. Meer dan drie mensen die samen zijn op minder dan 1,5 meter afstand (huishoudens uitgezonderd) zijn vanwege een noodverordening strafbaar.

18.45 uur: Het Stadsarchief is door de maatregelen van de overheid gesloten. "Maar we proberen manieren te vinden om mensen toch informatie, afleiding en vermaak te bieden op het gebied van de lokale historie", staat in een persbericht. "Zo zetten we elke dag een historische vraag op onze Facebookpagina: de Vraag van Vandaag. Ook hebben we een digitale kinderspeurtocht gemaakt (pdf-bestand) langs onze diverse websites. Kinderen van ca. 9 - 12 jaar kunnen op die manier tien vragen over de geschiedenis van Oss en omgeving beantwoorden. Alleen, met hun gezin of met de klas. Ze kunnen hiermee een leuke prijs winnen." Verder kunnen mensen op de collectiewebsite bladeren door duizenden foto's en gedigitaliseerde kranten (bij het onderdeel Gedrukte Bronnen, van 1886 tot 1956): www.stadsarchiefoss.nl/collectie

14.01 uur: Het RIVM meldt dat er 292 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren. Toen ging het om 260 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.427. Het dodenaantal steeg met 234 naar een totaal van 2.101. Dat zijn een stuk meer gemelde overledenen dan gisteren (101).

12.50 uur: De overheid, organisaties en media verspreiden veel informatie over het coronavirus. Er zijn echter 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Voor deze laaggeletterden is de informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Stichting Lezen en Schrijven helpt hen met een website. Veel mensen hebben vragen over de maatregelen die nodig zijn vanwege het coronavirus. Ook zijn veel overheden, bedrijven, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties op zoek naar informatiemiddelen voor hun burgers, klanten en medewerkers. Op www.lezenenschrijven.nl/corona geeft Stichting Lezen en Schrijven een overzicht van informatie in begrijpelijke taal.


Maandag 6 april:

19.49 uur: Een mooie actie in de Osse Schadewijk. Zo'n 30 vrijwilligers bezorgen 1.300 senioren een cadeaupakketje met behulp van de ambulance van het Rode Kruis. Ze gaan daarbij ook een gesprek op afstand voeren en kijken of er bijvoorbeeld hulp geboden kan worden. De pakketjes werden vandaag gemaakt in het Talentcentrum aan de Linkensweg in Oss. In de pakketjes zitten onder andere paaseitjes, cadeaubonnen van de Ruilwinkel of van lokale ondernemers, creatieve maaksels van vrijwilligers en kinderen en een mooie kaart ontworpen door een vrijwilliger. Wijkraad en Wijkstichting Schadewijk en de Rabobank sponsoren de actie.

14.26 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 260 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 7 meer dan gisteren. Toen ging het om 253 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.135. Het dodenaantal steeg met 101 naar een totaal van 1.867. Dat zijn minder gemelde overledenen dan gisteren (116).

13.55 uur: De spelers van het Nederlands elftal, Jong Oranje en de OranjeLeeuwinnen, hoofdsponsor ING en de KNVB komen met een financieel steunpakket voor voetbalclubs. Een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen vertegenwoordigen een waarde van 11 miljoen euro.

13.46 uur: De website van Talentencampus Oss is tijdelijk ingericht als interactief platform voor vraag en aanbod, nieuws en creatieve initiatieven in de regio Oss. Ook zet de website de hardgeraakte lokale ZZP'ers in de spotlight. Dit gloednieuwe initiatief rond COVID-19 heeft de toepasselijke naam #OssVerbindt. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Oss. 

12.38 uur: De gebouwen zijn tijdelijk gesloten, maar de Noord Oost Brabantse Bibliotheken zijn online gewoon open. Bibliotheekleden kunnen online een keuze maken uit meer dan 28.000 e-books.

11.15 uur: Door de ontwikkelingen en maatregelen vanuit de overheid rond het coronavirus kan de eerste editie van de Pontjesdagen niet doorgaan op 2 en 3 mei. Het evenement wordt verplaatst naar 5 en 6 september dit jaar.

8.01 uur: Een man is zaterdagavond aangehouden op het Heschepad in Oss. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) waarschuwden een groepje jongeren vanwege het samenscholingsverbod. Boa Dani meldt op Twitter dat een man zich hiermee bemoeide en de boa's uitschold. Hij negeerde een vordering en is vervolgens aangehouden.


Zondag 5 april:

14.15 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 253 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 336 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.875. Het dodenaantal steeg met 116 naar een totaal van 1.766.


Zaterdag 4 april:

13.42 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 336 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 502 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.622. Het dodenaantal steeg met 164 naar een totaal van 1.651. 

12.57 uur: "Een omzetverlies van tonnen", zo omschrijft eigenaar Joep van Gruijthuijsen de gevolgen van de coronacrisis. Toch blijft hij er nuchter onder. "Onze gezondheid gaat voor alles". De tijdelijke afhaal- en bezorgmaaltijden zijn inmiddels gestopt en de opening van de nieuwe escape room Kamer 13 wordt voorlopig nog even uitgesteld. Moeke Mooren en De Korenmolen hebben hun deuren gesloten op advies van de overheid en het RIVM. De deuren mogen dan misschien gesloten zijn, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van het aankomende seizoen. Eigenaar Joep van Gruijthuijsen wil niet bij de pakken neerzitten. Hij wil er straks helemaal klaar voor zijn als er weer 'groenlicht' komt voor de horeca. Een nieuwe menukaart, het vernieuwen van de steiger voor camping Het Molenstrand en het schoonmaken van de terrassen. Er is genoeg te doen. Ook wil Joep het concept van de afhaal- en bezorgmaaltijden gaan voortzetten.

10.48 uur: Achttien escape rooms uit het hele land hebben de handen ineengeslagen en samen een online spel ontwikkeld: de Verloren Herinnering. Een online avontuur voor iedereen die houdt van escape rooms en puzzelen, en in deze tijden van thuiswerken en isolatie wil 'ontsnappen' aan de huidige werkelijkheid. Ga naar de website www.deverlorenherinnering.nl.


Vrijdag 3 april: 

19.55 uur: Inwoners van Maren-Kessel hebben massaal gehoor gegeven aan een oproep om een poster voor het raam te hangen. Een actie van een groepje actieve bewoners uit Maren-Kessel en Lith, bedoeld om alle inwoners in deze bizarre tijd een hart onder de riem te steken. Het idee voor deze ludieke actie kwam spontaan vanuit een aantal vrienden die in deze bizarre tijd 'iets' wilde betekenen voor hun dorpsbewoners. Via WhatsApp werden ideeën gedeeld en de posteractie werd verder ingevuld. Afgelopen week werden de 'hart onder de riem' posters huis-aan-huis door bezorgd. "Om te laten zien dat we in deze vervelende periode aan elkaar denken en elkaar steunen in de crisis die door het coronavirus wordt veroorzaakt." De plaatselijke horeca-ondernemer Sleutjes borduurde verder op het initiatief en hing een groot spandoek op zijn complex in het hart van het dorp om de boodschap kracht bij te zetten. 

14.39 uur: Het aantal overledenen in de provincie Noord-Brabant ligt in week 12 (16 tot en met 22 maart) hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van dit jaar. Dit valt samen met het begin van de coronacrisis in Nederland. In week 11 was er ook al een duidelijke stijging te zien. Ook in Limburg, Noord-Holland en Gelderland is een duidelijke toename te zien, melden het CBS en het RIVM. De toename in Brabant en Limburg zet door in week 13. De schatting is dat de totale weeksterfte 80 procent hoger ligt dan in de eerste tien weken.
De hogere sterfte valt samen met het begin van de coronacrisis in Nederland. Op 27 februari 2020 werd de eerste positief geteste patiënt gemeld in Nederland en op 6 maart het eerste sterfgeval door het nieuwe Coronavirus. Op 11 maart heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de COVID-19-uitbraak tot pandemie verklaard.

14.19 uur:  Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 502 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 625 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.286. Het dodenaantal steeg met 148 naar een totaal van 1.487. "Vandaag zijn er 502 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn sinds gisteren 148 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden", meldt het RIVM. 

13.24 uur: Het wordt komend weekend lekker weer. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen het publiek om natuurgebieden te vermijden. Bij drukte is het namelijk vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. "Het afgelopen weekend hebben we gemerkt dat veel mensen hebben geluisterd naar de oproep om niet massaal de natuur in te gaan. We zien ook dat de meeste mensen die een frisse neus komen halen zich keurig houden aan de gedragsregels over het bewaren van voldoende afstand (1,5 meter) en niet met groepen naar buiten gaan", is te lezen op de website van Natuurmonumenten. Een weekend eerder was het in meerdere natuurgebieden wel erg druk. "Belangrijk is dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en er aan bijdraagt herhaling van deze situatie te voorkomen. Het advies luidt daarom: Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon."

13.06 uur: Een mooie actie in de Osse Schadewijk. Zo'n 30 vrijwilligers gaan los van elkaar aan 1.300 senioren een cadeaupakketje brengen met behulp van de ambulance van het Rode Kruis. Ze gaan daarbij ook een gesprek op afstand voeren en kijken of er bijvoorbeeld hulp geboden kan worden. De pakketjes worden komende maandag gemaakt in het Talentcentrum aan de Linkensweg in Oss. In de pakketjes zitten onder andere paaseitjes, cadeaubonnen van de Ruilwinkel of van lokale ondernemers, creatieve maaksels van vrijwilligers en kinderen en een mooie kaart ontworpen door een vrijwilliger. Wijkraad en Wijkstichting Schadewijk en de Rabobank sponsoren de actie.

10.00 uur: Een online modeshow, we zagen het onlangs tijdens de Oss Fashion Days bij bijvoorbeeld Boetiek de Kiep in Oss. Ter Horst van Geel is ook creatief en organiseert komende zaterdag 4 april om 11.00 uur de tweede modeshow op Facebook en www.terhorstvangeel.nl. "Ook deze week gaan we enthousiast aan de slag om een prachtige online modeshow voor je neer te zetten. Deze keer showen we jou de musthave jurkjes van dit seizoen, maar ook fijne comfortabele outfits en setjes voor een classy look." Tijdens en een half uur na de modeshow kunnen mensen vragen stellen via de chat.

9.08 uur: De Osse Avondvierdaagse wordt van mei 2020 verplaatst naar de tweede helft van september 2020 of pas weer in 2021. De KAKO neemt hier rond 1 juni een besluit over. Rond die tijd is het ook duidelijk of de KAKO Kindervakantieweek (gepland van 20 tot en met 24 juli) doorgaat. De inschrijvingsdagen in de Sterrebosschool op 9 en 16 mei zijn geannuleerd.

7.30 uur: De gemeente Oss roept vrijwilligersorganisaties die vanwege de coronacrisis in de problemen dreigen te komen, op om zich te melden. Dat kan via vrijwilligersorganisatie@oss.nl. 'Het coronavirus treft ons allemaal hard. De maatregelen hebben invloed op alle inwoners en organisaties. We doen alles wat we kunnen om de negatieve gevolgen van deze crisis te voorkomen of te beperken. Dat doen we ook voor de vrijwilligersorganisaties in Oss', meldt de gemeente Oss in Oss Actueel. Een vrijwilligersorganisatie wordt door en met vrijwilligers gerund en organiseert maatschappelijke activiteiten. 'Met maatschappelijke organisaties met beroepskrachten hebben we op andere manieren contact.'


Donderdag 2 april:

19.30 uur: Fotograaf Thomas stuurde enkele foto's van scholen aan de Staringstraat in Oss. Daar hebben docenten een boodschap opgehangen voor leerlingen.

14.09 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 625 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat is toch weer een flinke stijging ten opzichte van gisteren. Toen ging het om 447 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 5.784. Het dodenaantal steeg met 166 naar een totaal van 1.339. 

12.17 uur: Golfbad Oss besloot op 12 maart de deuren te sluiten vanwege het coronavirus. Dat betekent dat het zwembad wekelijks 5- tot 6.000 bezoekers niet mag verwelkomen. "Een financieel drama, maar dat is van latere zorg. De policy van het Golfbad, maar ook van mij persoonlijk is safety first. Van bezoekers, maar ook van medewerkers", aldus directeur Peter Jongsma. "We hebben wat reserves, waardoor we het wel even uit kunnen zingen. Maar het is natuurlijk op financieel gebied een flinke klap. We zitten echter nou eenmaal in deze situatie en we moeten er met z'n allen op wachten tot het beter is. Dan kunnen we de balans gaan opmaken. Ik vind het het belangrijkst dat we onze bezoekers in goede gezondheid mogen ontmoeten."

11.24 uur: Daantje uit Oss geeft komende zaterdag 4 april om 20.00 uur een concert op Facebook via een livestream. Het concert komt tot stand in samenwerking met Roy Brink van Brink Design uit Heeswijk-Dinther. Vorige week gaf de geboren Haagse ook een Facebook-concert. "Ik merk dat veel mensen troost zoeken in muziek. Ik ben op het idee voor een online concert gekomen doordat een vriendin vroeg of ik een liedje wilde inzingen voor haar overleden moeder. Dat heeft haar troost gegeven.

9.30 uur: Theater De Lievekamp sloot op 11 maart de deuren. De Lievekamp houdt rekening met 30.000 minder bezoekers over de periode maart, april en mei. Directeur Coen Bais:"Een ongekend scenario. Barre tijden, ook voor producenten en artiesten. Ze zitten zonder inkomsten en het is teleurstellend dat er vanuit de overheid geen geld is vrijgemaakt. Ik roep iedereen op om straks voor het nieuwe theaterseizoen zoveel mogelijk kaartjes te kopen. Dat is zonder risico, want we geven een digitaal tegoed of storten het geld terug als een voorstelling niet doorgaat."

9.00 uur: De KNVB laat op de eigen website weten er alles aan te doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden. Zo hoeven clubs de maandelijkse incasso's van april en mei niet uit te voeren. 'In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/2020 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening. Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport', meldt de voetbalbond.


Woensdag 1 april:

22.20 uur: De coronacrisis zorgt voor enorme klappen bij bedrijven. Wat te denken van bijvoorbeeld horecagelegenheden en winkels, maar ook profclubs hebben het zwaar. TOP Oss-directeur Peter Bijvelds geeft tegenover Kliksport aan dat het financiële consequenties heeft voor de korte termijn, maar ook zeker voor de lange termijn. "Er komt geen cent binnen, maar de kosten lopen door."

17.00 uur: Burgemeester Wobine Buijs heeft verschijnselen van Covid-19, laat ze weten in een e-mail naar de pers. Of ze het coronavirus ook daadwerkelijk heeft, is onduidelijk, omdat er geen mogelijkheid is om te testen. "Ik volg strikt de aanwijzingen van het RIVM. Inmiddels ligt de piek achter me. Afgelopen dagen heb ik thuis gewerkt, maar niet deelgenomen aan vergaderingen. Omdat dit een wat onduidelijke situatie oplevert en omdat ik op dit moment de taken van burgemeester niet voor 100 procent op me kan nemen, heb ik in overleg met het college besloten om in ieder geval tot en met het weekend het werk neer te leggen. Frank den Brok neemt als loco mijn taken waar." Jan Zoll (SP) zit donderdag het digitale fractievoorzittersoverleg voor. Buijs pakt komende maandag haar werkzaamheden weer op als ze minimaal 24 uur van alle verschijnselen verlost is, conform de richtlijnen van het RIVM."

15.00 uur: De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vorige week ingesteld. Dat betekent onder andere dat groepen van drie of meer personen (huishoudens uitgezonderd) die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, strafbaar zijn. De gemeente Oss laat weten dat er al 200 waarschuwingen zijn uitgedeeld. Vijf keer werd er een boete gegeven van 390 euro vanwege samenscholen en niet ingaan op een waarschuwing.

14.11 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 447 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 722 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 5.159. Het dodenaantal steeg met 134 naar een totaal van 1173. 

13.13 uur: Dartbond Brabantboel heeft na de maatregelen van de regering besloten om de dartcompetities per direct te beëindigen. "Dit is een keuze die we uiteraard liever niet hadden gemaakt maar een voortzetting is ons inziens niet mogelijk en we maken even pas op de plaats voor de realiteit. Met deze beslissing willen we voor iedereen ook duidelijkheid scheppen", meldt het bestuur op Facebook.

11.50 uur: Er is al veel binnengekomen, maar de gemeente Oss blijft bedrijven/mensen oproepen om mee te helpen met het binnenhalen van beschermingsmiddelen. Er is vooral vraag naar wegwerpschorten en medische mondkapjes. Beschermingsmiddelen kunnen worden ingeleverd in de bakken bij het Osse gemeentehuis. Voor grotere aantallen kunnen mensen contact opnemen via zorgenwelzijn@oss.nl of Team Toegang via telefoonnummer (14) 0412. Grote zorgaanbieders met te weinig beschermingsmiddelen kunnen mailen naar de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost: distributie@vrbzo.nl

10.56 uur: "De Coronamaatregelen hebben een gunstig effect gehad op het voorkomen van de verspreiding van het virus", dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel afgelopen woensdagochtend in de Tweede Kamer. Volgens hem blijft de belasting van de intensivecareafdelingen nog wel even voortduren. "De cijfers lijken erop te wijzen dat het aantal nieuwe opnames afneemt. Maar dat is nog erg onzeker", aldus Van Dissel. Het RIVM gaat uit van een gemiddelde opnametijd per Coronapatiënt van drie weken. Volgens de RIVM-baas duurt de belasting van de intensivecareafdelingen nog wel even.

10.39 uur: Muzelinck -hét centrum voor de Kunsten in de regio Maasland- is vanwege de coronacrisis dicht. Volgens Ellen Beek van Muzelinck zijn alle medewerkers thuis, maar vervelen ze zich niet. "We denken mee in mogelijkheden en kijken naar de behoeften die er zijn." Bij Muzelinck zijn medewerkers deze periode zich onder andere aan het voorbereiden op nieuwe projecten en worden bestaande projecten, waar mogelijk, online uitgevoerd

9.00 uur: Frenk Megens en Dianne Tonies uit Berghem raakten in 2009 tijdens hun vakantie verliefd op Curaçao. Ook de jaren erna gingen ze op vakantie naar het tropische eiland. In 2014 vestigden ze definitief op de parel in de Caribbean. Op hun Abaai Resort willen ze gasten laten genieten van een heerlijke vakantie. Maar door het coronavirus zijn er deze periode geen gasten. "Voor Curaçao, waar op dit moment toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is, is het coronavirus een verschrikking."


Dinsdag 31 maart:

20.06 uur: De maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. De scholen blijven tot en met de meivakantie dicht. "Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt", aldus de premier. De verlenging van de maatregelen houdt in dat cafés, restaurants, sportclubs en de scholen voorlopig dichtblijven. Dinsdag 28 april valt in de meivakantie. Dat betekent dat leerlingen op zijn vroegst op maandag 4 mei weer naar school gaan. Ook het uitoefenen van contactberoepen, denk aan kappers en masseurs, mag niet. 

20.00 uur: De KNVB heeft na de door het kabinet aangekondigde maatregelen besloten dat de competities in het amateurvoetbal per direct zijn beëindigd. Dat geldt voor zowel de senioren als de junioren op het veld en in de zaal. Er komen voor dit seizoen geen eindstanden en daarmee dus geen kampioenen en ploegen die promoveren of degraderen. Ook de bekercompetitie wordt niet uitgespeeld. Volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

16.22 uur: De gemeente Oss heeft de Osse Voedselbank aangemerkt als cruciale beroepsgroep/voorziening. De Voedselbank had de gemeente hierover een brief gestuurd. Dit op advies van de Voedselbanken Nederland die alle Voedselbanken benaderde. Als cruciale voorziening kunnen ze -bijvoorbeeld bij een lockdown- de voedselvoorziening open houden. 

16.11 uur: DJ Menno staat ieder weekend op festivals en evenementen door heel Nederland. Vanwege de coronacrisis is de Heeschenaar deze periode echter in het weekend thuis. Komende zaterdag organiseert hij toch een feest. "Aangezien we met z'n allen veelal vervelende berichten online zien komen via de landelijke media met de vele beperkingen die ons opgelegd worden, ben ik in mogelijkheden gaan denken. Zo zal ik samen met collega DJ Jorg via Facebook een livestream opzetten voor thuiszittend Nederland. Kan men niet naar een feestje of festival toe, dan brengen wij het feest naar de mensen thuis!" Op zijn Facebookpagina is het event 'Home Sweet Home Party' aangemaakt. Zaterdag is er van 20.30 tot 23.00 uur volop muziek. "Zo dragen we wat positiefs bij in deze lastige tijden en kan men even de saaie zaterdagavond vergeten."

14.16 uur: Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 722 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk meer dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 4712.

12.30 uur: Ter Horst van Geel opent per vandaag weer de winkels, met uitzondering van Uden en Veghel. De zaak hield vanwege het coronavirus de deuren van de winkels een week dicht. "Op dit moment is er maar één topprioriteit en dat is de gezondheid en veiligheid van onze klanten en medewerkers. De afgelopen tijd hebben wij samen met onze teams de aangescherpte maatregelen en richtlijnen van het RIVM kunnen uitvoeren binnen onze Ter Horst van Geel winkels", is te lezen op Facebook. "Natuurlijk shop je de mooiste voorjaarsmode ook altijd online. Daarnaast posten wij dagelijks inspiratie, nieuwe items en mode/advies op onze social media. Wij staan op alle mogelijke manieren voor je klaar."

12.10 uur: Wie verdient het om in het zonnetje gezet te worden? Heb jij iemand om iets liefs tegen te zeggen? Wil je iemand een hart onder de riem steken? Of heb je een andere positieve boodschap? Mail jouw stukje tekst (maximaal 40 woorden) en woonplaats naar e-mailadres actie@weekbladregiooss.nl en wij plaatsen het gratis volgende week in het speciale zonnetjes-overzicht.

11.50 uur: Heerlijk Heesch op 6 en 7 juni wordt verplaatst naar 2021. Door de impact die het coronavirus heeft, is de organisatie tot dit besluit moeten komen.

8.20 uur: De Oijense zangeres Vajèn van den Bosch is 1 van de 100 BN'ers die meewerkt aan Zon, ook wel gezien als het 'coronalied'. Alle opbrengsten gaan naar Het Ouderenfonds, de Voedselbank en het Oranjefonds. Het initiatief komt van Imke Emons. Zo'n 100 artiesten, influencers en andere BN'ers werkten vanuit hun eigen huis aan de totstandkoming. Het resultaat werd maandagavond gepresenteerd op televisie bij Jinek.


Maandag 30 maart:

14.30 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 884. Daarmee komt het totale aantal op 11.750. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 864, een stijging van 93 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 3.990 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 507. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren: toen ging het om 529 nieuwe patiënten. In Meierijstad zijn er 243 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 154 en in Boekel op 61. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 174 Coronapatiënten en Bernheze 117.

14.00 uur: Het kabinet gaat dinsdagavond bekendmaken dat de Coronamaatregelen worden verlengd. Ze lopen nu tot 6 april. Het is nog niet bekend tot wanneer de nieuwe afspraken geldig zijn en of er extra maatregelen worden genomen. Dinsdagavond is er rond 19.00 uur een persconferentie waarin uitleg wordt gegeven. De NOS zendt deze live uit.

9.32 uur: Het is ook voor de Voedselbanken een zeer vervelende tijd. De donatie van Ruud van Nistelrooy was daarom erg gewenst. De voormalig profvoetballer schenkt drie keer tweeduizend voedselpakketten aan de Voedselbanken in Oss, Den Bosch en Eindhoven.  "We zijn overdonderd met zo'n donatie. Voedselbank Oss zorgt dat je donatie terecht komt bij de mensen die het nu meer dan nodig hebben. VantheMan is groot voetballer met nog steeds een groot hart", meldt de Osse Voedselbank op Twitter.


Zondag 29 maart:

15.30 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1104. Daarmee komt het totale aantal op 10.866. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 771, een stijging van 132 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 3483 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 529.
In Meierijstad zijn er 227 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 142 en in Boekel op 59. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 154 Coronapatiënten en Bernheze 104.

9.51 uur: Scholen zijn dicht, horecagelegenheden zijn gesloten en veel bedrijven laten werknemers thuis werken. Zoals Pierre de Wit, die thuis werkt en gezelschap heeft van kinderen Max en Mara. Op de foto zien we ook Pierre's vrouw Jantine. "Het is wennen, maar we passen ons zo goed mogelijk aan."


Zaterdag 28 maart

14.10 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1159. Daarmee komt het totale aantal op 9762. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 639, een stijging van 93 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2954 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 454. In Meierijstad zijn er 207 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 130 en in Boekel op 53. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 141 Coronapatiënten en Bernheze 95.

13.54 uur: Het is het verstandigst om deze dagen thuis te blijven. Mocht je echter toevallig vandaag in het Osse centrum zijn en naar de Heuvel komen, waag dan een poging achter de piano die er staat. "Doekjes en handschoenen aanwezig", zegt centrummanager Jack van Lieshout op Twitter. Het muzikale project is tot stand gekomen met dank aan ROC de Leijgraaf.

10.50 uur: Dit filmpje kregen we van Thomas, waarbij een transport van coronapatiënten op de A50 rijdt. 

En ook dit filmpje kregen we:

10.49 uur: De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is ingesteld. Dat betekent onder andere dat groepen van drie of meer personen (huishoudens uitgezonderd) die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, strafbaar zijn. De wijkagenten Schadewijk melden op Instagram dat in Oss de eerste waarschuwing is uitgedeeld aan vier personen in verband met het overtreden van de voorschriften. "De boetebedragen die er voor staan liegen er niet om en dit heeft natuurlijk ook een reden. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk blijft."

10.14 uur: Ontspanning en wellness zijn, juist nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, enorm belangrijk. Zo vindt ook Quality Wellnessresorts. Terwijl de resorts van Quality Wellnessresorts (Thermen Bussloo, Thermen Soesterberg, Thermen Berendonck en Thermen Bad Nieuweschans) vanwege de coronamaatregelen tijdelijk gesloten zijn, brengen zij ontspanning én positieve energie bij de mensen thuis. Via een online platform voor iedereen, http://ontspanningbijjethuis.nl

9.35 uur: "Dit was één van de meest emotionele optredens van de afgelopen 15 jaar. Ik hoop dat de bewoners weer snel hun dierbaren mogen omarmen", meldt Randy Voet op Facebook. De in Berghem woonachtige zanger gaf vrijdag een optreden voor de bewoners en zorgmedewerkers van Zorgcentrum De Wilberthof in zijn woonplaats. 


Vrijdag 27 maart

17.47 uur: De online actie 'Hart onder de riem voor de helden van Bernhoven ziekenhuis' heeft inmiddels al bijna 38.000 euro opgeleverd, waarvoor er bij ruim 30 restaurants bonnen zijn gekocht. De actie is opgezet door Suze de Jong uit Uden en Liza Kremers uit Erp. Zij hebben als doel om alle medewerkers van het Bernhoven ziekenhuis in Uden een eetbon aan te bieden van een horecazaak uit de regio.

15.35 uur: De maatregelen die zijn getroffen vanwege de coronacrisis, zorgen ervoor dat er naar schatting een afname van 20 tot 60 procent aan luchtvervuiling is. Dat meldt de KNMI op basis van het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. Maatregelen leiden tot minder verkeer op de weg en in de lucht en voor een vermindering van industriële activiteiten. 'De NO2-concentraties variëren sterk van dag tot dag, met name vanwege de veranderingen in het weer maar ook bijvoorbeeld door veranderingen in de uitstoot. Zo is de uitstoot in Nederland bijvoorbeeld op zondag veel lager dan doordeweeks. Op basis van metingen van één dag kunnen daarom moeilijk conclusies worden getrokken. Door de gegevens te middelen in de tijd raken we een deel van deze variabiliteit kwijt. We hebben de data over verschillende periodes gecombineerd en vergeleken met de periode voor deze maatregelen en met het maandgemiddelde van maart 2019. De schatting van de reductie is afhankelijk van hoe de vergelijking precies wordt gedaan en welke periode gekozen wordt voor de middeling. Daarom is de schatting op basis van alleen deze metingen relatief onzeker voor Nederland, met een marge van 20 tot 60 procent.'

14.25 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1172. Daarmee komt het totale aantal op 8603. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 546, een stijging van 112 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2500 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 349.
In Meierijstad zijn er 195 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 123 en in Boekel op 51. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 128 Coronapatiënten en Bernheze 87.

14.20 uur: Economisch breken er lokaal spannende tijden aan. Onze redactie en verkoopteam denken graag creatief mee. Wij staan voor u klaar met raad en daad; zeker nu! Wij willen ondernemers graag helpen. De lokale krant Weekblad Regio Oss heeft een enorm krachtig platform om te blijven communiceren met uw klanten, achterban en inwoners. Met een oplage van 45.000 huis-aan-huiskranten op woensdag in Berghem, Deursen, Dieden, Geffen, Haren, Heesch, Herpen, Het Wild, Huisseling, Keent, Lith, Lithoijen, Macharen, Maren-Kessel, Megen, Neerloon, Oijen, Oss, Overlangel, Ravenstein, Teeffelen, maar ook online.
Onze Facebookpagina biedt maar liefst ruim 12.500 likes, ons Twitter-account heeft dik 1.600 volgers en ook Instagram gaat richting de 600 volgers. Op Kliknieuws.nl bedienen wij dagelijks meer als 25.000 lezers! Bel Tom Dominikus, (0412) 74 53 41 of stuur een mail naar t.dominikus@uitgeverij-talvi.nl

13.30 uur: Op de afdelingen Intensive Care van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel veel patiënten die besmet zijn met het Coronavirus. De verwachting is dat de komende twee weken de patiëntenstroom naar de ziekenhuizen nóg verder zal toenemen. Bij BrabantZorg komt er op vier locaties een Corona-afdeling.

9.30 uur: Bernhoven heeft vanaf vrijdag 27 maart de kinderafdeling gesloten. Het Udense ziekenhuis heeft hiervoor gekozen om medewerkers, materiaal en apparatuur zo goed mogelijk in te kunnen zetten voor de acute zorg die nodig is vanwege de Coronacrisis.


Donderdag 26 maart

22.39 uur: Sportvereniging en stichtingen kunnen via het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen. De eenmalige gift van het kabinet -die er ook is voor ondernemers- is met het oog op vaste lasten die betaald moeten blijven terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen vanwege de coronacrisis. 

15.46 uur: De organisatie van De Maasdijk laat op Facebook weten dat het nog onzeker is of het tweedaagse evenement in het weekend van 20 en 21 juni plaats gaat vinden. "Het zijn onzekere tijden. De maatregelen rond het coronavirus raken ons allemaal. Om ons heen zien we dat grotere en kleinere (sport)evenementen, als gevolg van die maatregelen, worden geannuleerd of uitgesteld. En ook al duurt het nog even voordat het 20 en 21 juni is, uiteraard denken wij als organisatie van De Maasdijk ook al na over ons event", aldus voorzitter Jeroen Ulijn in een nieuwsbrief. "Maar omdat de huidige coronamaatregelen gelden tot 1 juni, gaan we op dit moment nog uit van het scenario dat De Maasdijk doorgaat op 20 en 21 juni. We gaan dus voorlopig ook door met de voorbereidingen. Maar we realiseren ons dat morgen alles weer anders kan zijn. Daarom volgen we als organisatie de ontwikkelingen rondom de coronacrisis op de voet. En we overleggen wekelijks hoe groot we de kans achten dat De Maasdijk door kan gaan. De maatregelen van de overheid zijn daarin voor ons steeds leidend." 

14.13 uur: Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1019. Daarmee komt het totale aantal op 7431. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 434, een stijging van 78 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2151 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 315.
In Meierijstad zijn er 168 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 107 en in Boekel op 42 (zelfde als gisteren). Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 100 Coronapatiënten en Bernheze 83.

12.51 uur: De regering werkt aan een tijdelijke regeling om zelfstandig ondernemers, zoals zzp'ers, te ondersteunen. Zo kunnen zij hun bedrijf voortzetten. Deze regeling heet Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Wethouder Kees van Geffen: "Vanaf nu kunnen ondernemers een digitale aanvraag indienen bij de gemeente Oss. Ik hoop dat dit nieuws veel ondernemers bereikt. En we met deze regeling hun financiële onrust kunnen verminderen. Samen komen we deze crisis door. We denken graag met de ondernemers mee en zijn er voor ze." De tijdelijke regeling is nog niet klaar. Hiervoor heeft het rijk ongeveer twee tot drie weken nodig. Als zelfstandig ondernemer kunt u wel vanaf nu een aanvraag voor Tozo indienen. U moet dan in de gemeente Oss wonen en hier ingeschreven staan. Een aanvraag indienen kan via www.oss.nl/bijstandzelfstandigen

9.32 uur: Ondanks alle maatregelen van het kabinet, gaat de coronacrisis ons land in een recessie trekken, aldus het Centraal Planbureau (CPB). De duur van de crises heeft invloed op de mate waarin ons land in een recessie terecht komt. Het kabinet heeft verschillende maatregelen getroffen om bedrijven en mensen te ondersteunen in deze tijden waarin de economie nagenoeg stil ligt. 'Het overheidsbeleid is er op gericht om ontslagen en faillissementen te beperken, maar de klap kan hooguit deels worden opgevangen. Als de crisis langer aanhoudt, zal de economische schade groter zijn', aldus CPB-directeur Hasekamp.
Ondanks de maatregelen van het kabinet is dus de verwachting dat er meer werkloosheid ontstaat door de crises. Momenteel bedraagt dit met 274,000 werklozen, 2,9 procent. In het ergste geval kan het werkloosheidspercentage stijgen tot 9,4 procent, de economie zal dan krimpen tot wel 7,3 procent. Dit is het scenario waarin de beperkende maatregelen een jaar aanhouden. Het kan dan ook tot ver in 2021 duren voor de economie er weer bovenop is.
In de meest gunstige geval, 3 maanden van beperkende maatregelen, krijgen we te maken met een krimp van 1,2 procent en een werkloosheidspercentage van 4,5 procent. In het derde kwartaal van dit jaar kan de economie dan weer langzaam herstellen. Hasekamp: '"Corona is een gezondheidscrisis, zegt CPB-directeur Hasekamp. 'De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie. Dit soort maatregelen is nog nooit eerder vertoond.'

8.58 uur: De burgemeesters in Nederland speldden in april van dit jaar geen lintjes op. Dit heeft te maken met de maatregelen die zijn getroffen vanwege het coronavirus. De gedecoreerden worden wel persoonlijk op de hoge gebracht. Er wordt nog gezocht naar één landelijk moment waarop alsnog de Lintjesregen plaats zal vinden. 

8.51 uur: De Week van de Techniek die van 6 tot en met 12 juni plaats zou vinden in Oss gaat niet door. Tijdens de 'Techniekweek' brengen leerlingen bezoeken aan verschillende bedrijven. De organisatie gaat deze bezoeken net als de Techniekdag van zaterdag 6 juni doorschuiven naar een nog nader te bepalen moment.

8.25 uur: De Jongerenraad heeft een advies uitgebracht met betrekking tot de huidige omstandigheden rondom het coronavirus. "Het is een hectische periode die ook jongeren raakt", aldus voorzitter Banaz Mohamad. "Het onderwijs lijdt onder de omstandigheden. Veel scholen kiezen ervoor om digitaal les te geven. Wij stellen als Jongerenraad de vraag hoe de gemeente Oss de toegankelijkheid voor leerlingen verzekert. Het gaat hierbij om de computerregeling voor bijstandshuishoudens en de kenbaarheid ervan."

8.12 uur: De 22ste Osse Café Bridgedrive vindt niet plaats op zaterdag 6 juni. De organisatie van dit traditionele bridge-evenement wijkt uit vanwege het coronavirus. "Wij onderzoeken of het eventueel in het najaar nog doorgang kan vinden, anders wordt het 5 juni 2021", aldus de organisatie. Tijdens de Osse Café Bridgedrive worden veel horecagelegenheden in het Osse centrum aangedaan.


Woensdag 25 maart:

15.32 uur: Huisartsen en apotheken in de gemeente Oss laten in een mededeling weten iedereen zo goed mogelijk van dienst te willen blijven in deze onzekere tijden. "We willen benadrukken dat wij u niet in de steek laten", aldus Geert-Jan van Holten namens Huisartsenposten Oost-Brabant. "Om iedereen zo goed mogelijk van dienst te kunnen blijven, houden we ons aan de richtlijnen die afgegeven zijn door GGD, RIVM en VWS. De zorg in huisartsenpraktijken en apotheken is daarom aangepast. Huisartspraktijken zijn plekken waar mensen die mogelijk besmet zijn met corona in contact kunnen komen met kwetsbare patiënten. Kom daarom niet zomaar naar de huisartspraktijk, maar bel eerst."

14.30 uur: Er zijn in de afgelopen 24 uur 80 gemelde patiënten overleden aan het Coronavirus. In totaal zijn er 852 nieuwe patiënten bijgekomen. Het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis ligt op 1836. Een stijging van 341 ten opzichte van gisteren. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt. In Meierijstad zijn er 149 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 94 en in Boekel op 42 (zelfde als gisteren). Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 81 Coronapatiënten en Bernheze 69.

13.47 uur: Het Coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Sommige patiënten met COVID-19 hebben het Coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

12.29 uur: De directeur van het RIVM Jaap van Dissel is voorzichtig positief over de bestrijding van het Coronavirus. Desondanks wil hij niet vooruitlopen wanneer de maatregelen worden afgebouwd. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", vertelde hij woensdagochtend in de Tweede Kamer. Volgens Van Dissel stabiliseert de verspreiding van het Coronavirus doordat de besmettingsfactor afneemt. Hij ziet een aantal gunstige signalen, al zijn deze nog niet bevestigd in de resultaten. Daarmee doelt hij op het aantal besmettingen. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", aldus Van Dissel.

11.56 uur: Al wandelend of fietsen beren spotten achter het raam. Dat is de bedoeling van 'Berenjacht'. Op tientallen plekken in Oss en omgeving zijn al knuffelberen voor de ramen gezet. Op deze manier worden de kinderen op een leuke, speelse manier gemotiveerd om te bewegen. Kijk ook eens op de Facebook-pagina 'Berenjacht in Oss'. 

11.01 uur: 'Jullie staan niet alleen!' Met dit lied steekt Vanavond niet, Schat! (op de melodie van 'Brabant' van Guus Meeuwis) zorgmedewerkers een hart onder de riem. "Als je met gevaar voor je eigen gezondheid je werk moet blijven doen, dan kun je alle steun gebruiken vinden wij en daarom hebben ons eerste online project gewijd aan de mensen in de zorg!", meldt de band. Extra bijzonder is dat het project is opgenomen terwijl alle bandleden 'gewoon' netjes thuis bleven.

8.52 uur: De weekmarkten in Oss worden vooralsnog tot 1 juni omgezet naar versmarkten. De markten mogen doorgaan omdat ze -op het gebied van voedsel- voorzien in een primaire levensbehoefte. Non-food kramen zijn tijdelijk niet toegestaan. Op de weekmarkten mag alleen eten worden afgehaald en er mag niet gegeten worden bij de kramen. Deze regel is er ook voor horecagelegenheden. 

8.40 uur: Het is tijdens deze coronacrisis drukker dan normaal in de supermarkten. Normaal gesproken mogen supermarkten worden bevoorraad tussen 7.00 en 23.00 uur. Het college van B&W heeft besloten deze tijden tijdelijk te verruimen. De bevoorrading wordt tot nader besluit toegestaan tussen 5.00 en 23.00 uur. Daarmee worden de bevoorradingskanalen ontlast en is het voor de supermarkten beter te regelen dat de winkelmagazijnen en schappen gevuld worden. Het ministerie besloot eerder al dat de rij- en rusttijden van chauffeurs worden verruimd van 9 naar 11 uur.

8.30 uur: De horecagelegenheden zijn sinds vorige week zondag 18.00 uur dicht. Tot 6 april, maar de kans op verlenging is groot. "Het doet pijn om je zaken te moeten sluiten, maar we hebben er uiteraard alle begrip voor. Onze gedachten gaan uit naar ieder die te maken heeft met het coronavirus", zegt Gert Jordaans, eigenaar van Brasserie La Colline, Eet- en drinkcafé De Nieuwe Wereld, Grillkamer De Bodega en snackbar Het Friethuys. Zijn team is zich aan het voorbereiden op de toekomst. Jordaans wil ook zijn steentje bijdragen in de zorg. "Een medewerker van ons werkt tijdelijk in het ziekenhuis en met zorginstellingen zijn we in gesprek om daar personeel te plaatsen. Waar nodig, willen we helpen."

7.53 uur: Een mooie advertentie vandaag in Weekblad Regio Oss over 'de winkelier van hier'. Dit om in deze moeilijke tijd de lokale ondernemers te steunen. Op www.dewinkeliervanhier.nl vind je andere manieren om met winkels en horeca in contact te komen voor bestelling, wens of vraag. "Je zult het van ons niet vaak horen.. blijf thuis. En als je dan toch naar het centrum komt zolang het nog is toegestaan, houd je dan aan de richtlijnen. Wij doen dat ook!" Een bezoek aan de website is de moeite waard. "Wij zorgen ervoor dat het gewoon bij je thuis wordt bezorgd of vinden een andere passende oplossing. Een andere manier van shoppen of eten in het Osse centrum. We heten je welkom.. op afstand."

7.50 uur: Nina en haar moeder Aniek uit Macharen hebben de handen uit de mouwen gestoken. Samen knutselden ze 65 kaartjes voor de bewoners van de Sibeliusflat. "Nu oma niet mag oppassen, hebben we flink geknutseld voor de bewoners van de flat waar oma werkt."


Dinsdag 24 maart:

16.57 uur: Alle binnensportaccommodaties in de gemeente Oss werden op 17 maart met onmiddellijke ingang gesloten. De gemeente heeft nu besloten om een uitzondering te maken voor drie locaties. Sportzaal Zuiderlicht bij basisschool De Fonkeling in Berghem, gymzaal Ruwaard II bij De Blinkerd in Oss en gymzaal Staringstraat bij de Elzeind gaan weer open. Deze accommodaties blijven vooralsnog open voor de opvang van kinderen van ouders/een ouder met een vitaal beroep.

15.17 uur: De KNVB komt naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen van de regering om het coronavirus te bestrijden, met drie scenario's. Het Ministerie van VWS heeft tegenover de voetbalbond bevestigd dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen tot met met 6 april loopt en niet tot 1 juni. Uiterlijk 6 april wordt duidelijk of de maatregelen voor de sport verlengd worden.
1. De competities worden voor 30 juni uitgespeeld, tot juni zonder publiek.
2. Na 30 juni worden de competities in het profvoetbal uitgespeeld, afhankelijk van de uitkomsten UEFA-kalenderwerkgroep.
3. De competities dit seizoen worden niet uitgespeeld.

14.42 uur: Sinds gisteren zijn 811 mensen positief getest op het Coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 63 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 276 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. In Meierijstad zijn er 139 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 92 en in Boekel op 42. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 73 Coronapatiënten en Bernheze 67. 

12.54 uur: Supermarkten en drogisterijen in heel het land gaan het aantal mensen in het filiaal sterk beperken. Voor iedere 10 vierkante meter mag nog maar één klant naar binnen, wanneer de winkel vol is moeten mensen buiten wachten. Ook het gebruik van een winkelwagentje wordt een verplichting. Vanaf deze week dragen vakkenvullers in veel supermarkten beschermende kleding met daarop de oproep om afstand te houden.

10.51 uur: Om de verspreiding van het Coronavirus nog meer in te dammen, voelt Bernhoven zich genoodzaakt om vanaf dinsdag een bezoekersstop af te kondigen. "De maatregel druist in tegen het gastvrije karakter van Bernhoven, maar hij is helaas nodig. Patiënten die nu in het ziekenhuis zijn opgenomen en hun familie zijn hierover geïnformeerd", aldus een woordvoerder van het Udense ziekenhuis. 

9.16 uur: Middelbare scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen zakken of slagen. De centrale examens gaan in verband met het coronavirus niet door. Dat heeft minister Arie Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. 

9.03 uur: NVM Brabant Noordoost adviseert haar leden dringend maatregelen te nemen tegen het coronavirus. "Alle sectoren worden geraakt en de ernst van de situatie heeft helaas ook direct impact op het werk van de makelaar en/of taxateur en indirect op de woningmarkt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087640&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093038&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661553&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087101&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099676&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/oss&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=534,535,536,537,538,539" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>