Richard Jonker bij zijn club sv TOP.
Richard Jonker bij zijn club sv TOP.

Clubicoon Richard Jonker stopt als teammanager

Voetbal 927 keer gelezen

OSS | Richard Jonker neemt aan het einde van dit seizoen afscheid als teammanager van sv TOP. Dat betekent overigens niet dat de 60-jarige Ossenaar TOP helemaal gaat verlaten. "Het is mijn club en dat zal altijd zo blijven."

door Leon Voskamp

TOP speelt een belangrijke rol in het leven van Jonker. Hij voetbalde er sinds zijn 9e in de jeugd, van zijn 29ste tot 38ste bij de senioren, hij was er sponsor, leider van het damesteam en sinds 1991 is hij actief namens de seniorencommissie. Die commissie werd opgericht door Tonnie van Veghel, die na de toetreding van TOP naar het betaald voetbal de amateurtak in leven wilde houden. "Ik wilde me daar graag voor inzetten en iedere zondagochtend was ik op het sportpark voor hand- en spandiensten. 's Middags ging ik naar alle thuis- en uitwedstrijden van het eerste elftal. Daarnaast was ik lid van de supportersclub. Twee petten dus en zes jaar geleden kwam daar mijn derde pet als teammanager bij. Eigenlijk wilde ik daar vorig seizoen mee stoppen, maar toen er met Bas Gösgens een nieuwe trainer kwam, besloot ik toch te blijven. Al zit ik dit seizoen niet op de bank." Jonker vervult zijn taak als teammanager met veel plezier. De combinatie met zijn werk blijkt echter te zwaar te zijn. "Ik moet er iedere ochtend om 4.00 uur uit en ga dan 's avonds vroeg naar bed. Ik vind echter dat je vooral tijdens en na de donderdagavondtraining er moet zijn voor de jongens, zodat je weet wat er speelt. Ik kan vanwege mijn werk mijn functie bij TOP niet meer uitvoeren zoals nodig is en zoals ik zelf wil." Afscheid nemen van de club doet hij niet. "Ik kom hier al zo lang en ken zoveel mensen. Ik wil volgend seizoen bijvoorbeeld in de bestuurskamer de gasten ontvangen."

Hoogte- en dieptepunten
In bijna 52 jaar TOP heeft de Ossenaar veel meegemaakt. Mooie en verdrietige momenten, zowel sportief als buiten het veld. "Ik noem drie hoogtepunten. De eerste was het kampioenschap in de Hoofdklasse en het algemene kampioenschap op zondag in 1985/1986. Ook heel mooi was dat we -nadat we in 1991 terug werden gezet naar de vierde klasse (omdat TOP ook startte als profclub)- binnen zes jaar terugkeerden in de Hoofdklasse. Het kampioenschap in 2014 en daarmee de promotie naar de Hoofdklasse, was ook schitterend. Het jaar daarna was het dieptepunt. Ik weet nog goed dat veel spelers de wedstrijd boycotten en dat we er vervolgens alles aan deden om een team samen te stellen. Of ik er weleens over na heb gedacht om ook te stoppen? Nee, ik zal de club nooit in de steek laten." Andere dieptepunten waren het wegvallen van diverse clubiconen. "Tonnie van Veghel en Henny van Oorschot waren echte clubmensen. Maar ik denk ook zeker aan meneer Den Dikken. Maar anderen wil ik ook zeker niet tekort doen. Mannen als Anton Vos, Tom Dominikus, Edward Putters en Dick van Druten en nog vele anderen. En ook zeker het huidige bestuur onder leiding van Frans Boon. De laatste jaren heb ik qua wedstrijdsecretariaat en contacten met de KNVB veel steun gehad van Gerry Lowissen." Met zijn 60 jaar is Jonker één van de oudste TOP'ers die wekelijks op het sportpark is. "Ik zie ieder seizoen weer jeugdspelers doorstromen naar het eerste elftal. Omgaan met die jonge gasten zorgt ervoor dat ik jong blijf."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant