Overstroomd landschap tussen Oss en Lith (1855). (Bron: Rijksmuseum)
Overstroomd landschap tussen Oss en Lith (1855). (Bron: Rijksmuseum)

Brabantserfgoed.nl in de maand april in het teken van rampen

Algemeen 174 keer gelezen

Brabantserfgoed.nl staat in april in het teken van rampen. Ingrijpende gebeurtenissen in dorp, stad of wijk die lang in het geheugen blijven. Lees de verhalen op www.brabantserfgoed.nl/rampen.

In april 2020 vertelt Brabantserfgoed.nl samen met de onderzoeksgroep Dealing with disasters van de Radboud Universiteit Nijmegen en een tiental Brabantse experts verhalen over rampen. De verhalen zijn te vinden op Brabantserfgoed.nl. In een speciale podcastuitzending van de Brabants Erfgoed Podcast vertelt prof. Lotte Jensen over de positieve en negatieve invloeden die rampen op gemeenschappen hebben.

Het Maasland en water
In zijn bijdrage toont Fons Meijer, onderzoeker van de onderzoeksgroep, hoe het water de geschiedenis van Oss en omgeving heeft gevormd. Niet alleen werd het gebied geteisterd door dijkdoorbraken, de Beerse Overlaat maakte het hele gebied tot in de jaren '30 van de twintigste eeuw ongeschikt voor het verbouwen van gewassen. De veeteelt was een reddingsmiddel, die de latere industriële ontwikkeling in en rond Oss zou bepalen.

Brabantserfgoed.nl
Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Het ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal bekend bij het publiek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant