Carla Steenman in een Afrikaanse school.
Carla Steenman in een Afrikaanse school.

'De mensen zijn zo dankbaar voor alle steun'

Algemeen 446 keer gelezen

OSS | Carla Steenman uit Oss had al vele jaren de wens om ooit in het buitenland vrijwilligerswerk te mogen doen. In 2013 werd dat een feit toen ze namens Go for Africa samen met vriendin Mieke Schellekens naar het Afrikaanse land Gambia afreisde. Wat een eenmalig bezoek van 10 dagen zou moeten worden, leidde tot een jaarlijkse terugkeer naar het Afrikaanse continent. "Iedere keer liggen er weer prachtige uitdagingen op ons te wachten."

door Leon Voskamp

Een zeiltrip leverde indirect een geweldig avontuur op. Tijdens het zeilen sprak Steenman namelijk met de directeur van Go for Africa. Die organisatie richt zich op Nederlandse (technische) ROC-studenten die per auto naar West Afrika reizen om vervolgens daar hun stageproject uit te voeren. "Ik dacht eerst: 'Wie zit er in Afrika nou te wachten op een juf?'. Maar toen ik hoorde dat er wel degelijk vraag was naar ondersteuning, besloot ik direct ja te zeggen. Mijn vriendin die jeugdverpleegkundige is, besloot met me mee te gaan. We vormen een perfect team."

Projecten
Het eerste jaar stond vooral in het teken van kennismaken. Het bezoek beviel aan beide kanten zo goed, dat ook in 2014 Gambia werd bezocht en later ook Senegal. "We kijken ieder jaar op welke manier we kunnen helpen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor meerdere scholen prentenboeken meegenomen, maar ook kralenplanken, stoelen, tafels en kleinere spullen zoals pennen. Ook hebben we een bibliotheek ingericht met Engelse boeken. Afgelopen jaar hebben we geld gegeven voor een watertank waar schoon water uitkomt." In de loop der jaren zijn ze zich niet alleen op scholen gaan richten. "We hebben het ziekenhuis verblijd met een donatie. Daar kunnen ze mensen met oogproblemen helpen en daarmee het verschil maken tussen bijna blind en weer kunnen zien. Daardoor kunnen die mensen hun gezinnen onderhouden, ontzettend belangrijk. We vinden het ook belangrijk om de harde werkers daar gewoon een hart onder de riem te steken. Zo zijn we bijvoorbeeld langs geweest bij een afdeling verloskunde en hebben daar een pakket koffie, thee, melk, suiker en koekjes gegeven. Een ander voorbeeld is dat we een cultureel centrum hebben gesteund. Ieder jaar komen er nieuwe dingen bij." Of het nu gaat om alle materialen die in dozen worden verscheept of het geld dat in Gambia en Senegal naar het goede doel gaat, alles komt binnen via donateurs. Donaties kunnen worden gedaan naar IBAN NL14 INGB 0687 9517 04 tnv C. Steenman en M. Schellekens. "We weten precies waar het geld naartoe gaat. De mensen daar zijn zo dankbaar voor alle steun, hoe klein het ook is. Ze zijn ook eager om dingen te leren. We zijn ongelofelijk trots wat we allemaal kunnen doen met de hulp van donateurs. Ontroerend dat mensen willen delen wat ze zelf hebben."

Cultuurshock
Zorgt het jaarlijks bezoeken Afrika nog voor een cultuurshock? "De grootste cultuurshock is als we weer terug in Nederland zijn. Toegang tot goede culturele, medische en onderwijsvoorzieningen, maar ook gewoon de luxe van een warme douche. Ik hoop dat we met z'n allen beseffen dat we het hier ontzettend goed hebben."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant