Advertorial

Totaal 458 zorgmedewerkers opgenomen (geweest) met corona

Algemeen 221 keer gelezen

Afgelopen donderdag heeft de RIVM voor het eerst een rapportage openbaar gemaakt, waaruit blijkt dat ruim 450 zorgmedewerkers opgenomen (geweest) zijn met het coronavirus. Op dit moment zijn 9 zorgmedewerkers overleden aan de gevolgen van het virus. Alle medewerkers waren tussen de 45 en 69 jaar oud. Het aantal besmette zorgverleners is relatief hoog, maar dit heeft er mede mee te maken dat zorgverleners al bij milde symptomen getest worden, wat vanzelfsprekend is. Overigens zullen leerkrachten ook sneller getest worden wanneer de scholen weer opengaan in Nederland.

13.000 besmettingen totaal

Het aantal besmette zorgverleners is echter veel hoger dan de 458, want dit zijn alleen de mensen die opgenomen zijn in een ziekenhuis. Er zijn meer dan dertienduizend zorgverleners waarbij corona vastgesteld is. Het is onduidelijk hoeveel van deze mensen de besmetting op het werk opgelopen heeft. Wat wel opvallend is, is dat van álle besmettingen in Nederland in de leeftijdscategorie 18 tot 70 jaar bijna 60% in de zorg werkt. De vakbonden voor de zorg hebben geschokt gereageerd op het rapport en vinden dat de overheid niet genoeg maatregelen genomen heeft om de zorgsector te helpen. De FNV stelt dat er meer gedaan had moeten worden om de mensen te beschermen die hun eigen leven op het spel zetten voor anderen.

Zware druk op de zorgsector

De Nederlandse zorgsector heeft het de afgelopen weken zwaar te verduren gehad, zeker omdat de werkdruk voor de meeste zorgmedewerkers al voor het coronavirus relatief hoog was. Elk detacheringsbureau in de zorg, alle voormalig zorgmedewerkers en mensen in opleiding zijn ingeschakeld om ervoor te zorgen dat alles in goede banen geleid kon worden. Door niet-urgente ingrepen tijdig af te gelasten, is het gelukt om de druk in de zorgsector wat te verspreiden.

Dit heeft er wel voor gezorgd dat veel mensen op de wachtlijst staan voor de ingreep die zij nodig hebben. De afgelopen weken hebben veel mensen de ziekenhuizen vermeden wanneer dit kon, maar deze mensen komen allemaal voor de deur te staan op het moment dat de maatregelen rond corona versoepeld worden.

Het is daarom nog steeds belangrijk dat we de zorgmedewerkers proberen te helpen, omdat de druk op de zorgsector gedurende heel 2020 niet zal verminderen. Pas wanneer de achterstand weggewerkt is, kan de sector de balans opmaken. Het is de hoop dat de Nederlandse overheid daarbij een helpende hand gaat bieden, bijvoorbeeld met tegemoetkomingen, bijdrages of extra motivatie voor jongeren om een zorgopleiding te volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant