Ed Steiger van Natuurkampeerterrein De Maasakker.
Ed Steiger van Natuurkampeerterrein De Maasakker.

Lokale ondernemers wisselen van mening over toekomst campingsector

Algemeen 1.206 keer gelezen

Het verbod op recreatief nachtverblijf is vanaf 29 april opgeheven. Dat betekent overigens niet dat iedereen zomaar weer naar de camping of vakantiepark kan gaan, want er blijven regels gelden. Wat merken lokale ondernemers van de coronacrisis?

Op een camping of vakantiepark is recreatief nachtverblijf mogelijk, maar dan wel met uw eigen gezin. Gezamenlijk sanitair blijft dicht. Losse mobiele toiletvoorzieningen per plaats mogen wel. Ga voor meer informatie naar www.oss.nl.

Hoop op goede zomermaanden
Bij Natuurkampeerterrein De Maasakker aan de Rulstraat 3 in Megen staat het aantal boekingen de laatste maanden op 0. Toch is eigenaar Ed Steiger niet negatief. "We zijn niet de enige branche die wordt geraakt, iedereen krijgt op de één of andere manier een klap. Wij hebben ons erbij neergelegd, kwaad worden heeft geen enkele zin." Tot 1 juli is het toegestaan om te kamperen bij De Maasakker, maar er mag geen gebruik gemaakt worden van het sanitair van de camping. Een mobiel toilet kan ook worden geleend bij de camping. Deze voorziening mag niet door meerdere mensen -met uitzondering van een eigen gezin- worden gebruikt. Na 1 juli -als alles volgens plan verloopt- is recreatief nachtverblijf zonder restricties mogelijk. "De maanden april, mei en juni zijn erg moeizaam. We worden wel gecompenseerd met de kosten, maar er is geen inkomen. Ik heb er vertrouwen in dat juli en augustus hartstikke druk worden en we het daarmee voor een groot deel rechttrekken. Er komen nu al reserveringen binnen en mensen gaan -zeker in deze coronatijd- graag op vakantie in eigen land. Bovendien hebben we al jaren heerlijke zomers. Onze gasten hoeven ook niet bang te zijn dat we de prijzen verhogen." De Maasakker opent daarnaast vanaf 1 juni het terras. "Met dit weer komen er veel fietsers langs. Die kunnen bij ons genieten van een drankje."

Vakantiepark Herperduin
Volgens Rob van Dijk van Vakantiepark Herperduin is het voor de camping een verloren jaar. "Ik denk dat je zo'n 20 procent van de omzet haalt dit jaar. Ook al zegt de gemeente Oss dat we geen toeristenbelasting hoeven af te staan volgend jaar, dan nog is dat maar een druppel op een gloeiende plaat. Voor de campings worden het hele moeilijke tijden. Dat merk ik uit gesprekken van ondernemers door het hele land. Ze zitten met hun handen in het haar. Het kan goed 5 tot 10 jaar duren voordat je over deze klap heen bent, als je het als bedrijf al weet te redden." Campingbedrijven hebben het volgens Van Dijk al jaren zwaar, marges staan zwaar onder druk. Vooral door sterk toegenomen regeldruk en lokale belastingen weten steeds minder bedrijven zwarte cijfers te schrijven. "Corona kan dan zomaar de doodsteek betekenen voor veel van deze bedrijven." Voor het bungalowpark is het ook een minder jaar, maar Van Dijk denkt dat die branche het gaat overleven. "We hadden maar beperkte bezetting, want recreatieve verhuur was een aantal weken niet toegestaan. Dat is toch 85 procent van de omzet. Er zijn gelukkig korte lijntjes met de gemeente Oss en sinds de versoepeling zijn we gedeeltelijk weer open. Het moet dan wel één huishouden zijn. Of de mensen ons na 1 juli weten te vinden? Dat hopen we, maar mensen zijn misschien ook bang om op vakantie te gaan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant