Logo kliknieuws.nl/oss
Het beeld van het Heilig Bruurke op zijn graf in de kapel in Megen. (Foto: Paul Spapens)
Het beeld van het Heilig Bruurke op zijn graf in de kapel in Megen. (Foto: Paul Spapens) ( )

Heilig Bruurke van Megen in nieuw boek van Paul Spapens

  •   188 keer gelezen

MEGEN | Van de Brabantse schrijver Paul Spapens is een nieuw boek verschenen. Hij beschrijft in ‘Heilige plaatsen, zalige plekken’ twaalf bedevaartsoorden in Nederland en Vlaanderen. Eén van de pelgrimsoorden in het boek is het Heilig Bruurke van Megen. "Megen ademt het Heilig Bruurke", schrijft Paul Spapens. Het door uitgeverij Berne uitgegeven boek is opgezet als een reisgids naar de meest interessante pelgrimsoorden.

Spapens is gespecialiseerd in volkscultuur en immaterieel erfgoed. Religieus erfgoed is daar een belangrijk onderdeel van. Pelgrimsoorden zijn tot de verbeelding sprekende voorbeelden van dit erfgoed. Ze zijn eeuwenoud, gaan soms zelfs terug tot de begintijd van het christendom in de Lage Landen. Het zijn interessante plaatsen met een sterk verhaal en ze trekken nog steeds veel mensen. Behalve cultuurhistorisch zijn deze oorden aantrekkelijk om er een uitstapje naar te maken. In de omgeving kan altijd worden gewandeld en gefietst.

Informatie
Het boek brengt al deze achtergronden en informatie in hoofdstukken boordevol informatie, met foto’s en praktische informatie. De twaalf beschreven pelgrimsplaatsen zijn soms bekend tot zelfs beroemd zoals de Martelaren van Gorcum in Brielle, soms heel dichtbij zoals het Heilig Bruurke in Megen tot zo ver van huis dat er een daguitstapje voor moet worden gepland. Voorbeelden daarvan zijn Adelbertus in Egmond en het Heilig Paterke in Hasselt.
‘Heilige Plaatsen, zalige plekken’ kost 16,90 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.

Meer berichten