Renske de Kleijn en haar kinderen.
Renske de Kleijn en haar kinderen.

Herpense schrijft kinderboek over coronacrisis: 'Verwarrende periode, maar wel een belangrijke'

  •   keer gelezen

HERPEN | Van dichtbij maakte Renske de Kleijn (33) mee hoe groot de impact van de coronacrisis is. Haar eigen vader lag met heftige ziekteverschijnselen op de IC, maar maakt het inmiddels een stuk beter. De Kleijn en haar man zijn werkzaam in het onderwijs, maar zagen hun werk van de ene op de andere dag compleet veranderen. En dan hebben we het nog niet eens over hun twee zoontjes. Ook het leven van Quinten (4) en Sebastiaan (2) werden op z’n kop gezet. In de eerste weken thuisquarantaine ontstond het idee het boekje 'Als het virus straks voorbij is' te schrijven en dat bleek een groot succes.

Het is natuurlijk een bijzondere tijd, vertelt de geboren en getogen Herpense die sinds een aantal jaar in Den Bosch woont. "Ik vind het belangrijk om herinneringen vast te leggen. En ook al is dit een verwarrende periode, het is wel een belangrijke. Mijn vader op de IC, maar ook onze twee zoontjes die hun school misten, hun vriendjes, spontane uitstapjes naar de Efteling en natuurlijk hun opa’s en oma’s.
Een boekje kan ook een handvat bieden om met jonge kinderen te praten over alle leuke dingen, die ineens niet meer mochten. Door hen zelf de tekeningen te laten inkleuren, ontstaat een leuk doeboek.” Later kun je foto’s inplakken, bijvoorbeeld als je voor het eerst weer naar een pretpark bent geweest.

Regionale samenwerking
De stap van idee naar uitvoering duurde niet lang. “Ik schreef versjes met een vrolijke ondertoon en een vriendin bood aan er tekeningen bij te maken. Boezemvriendin Sanne Voets verzorgde de vormgeving en de drukkerij Perqa kon het drukwerk leveren. Binnen twee weken hadden we alles aangeleverd.”

Bestellingen
Een aankondiging via haar eigen netwerk en op Facebook leverde een grote hoeveelheid bestellingen op. De Kleijn verkoopt de boekjes voor een klein prijsje en de eerste oplage van 300 boekjes was dan ook in een week al uitverkocht. De boekjes worden deze week geleverd. Een tweede druk is al in bestelling en worden op korte termijn geleverd.

Reacties
Overweldigend vindt De Kleijn de positieve reacties. “De eerste keer dat ik het voorlas aan mijn eigen jongens, vond ik het best spannend. Zij zijn natuurlijk het belangrijkste publiek! Maar ze waren dolenthousiast en kennen de meeste rijmpjes al uit hun hoofd.” Ook het aantal bestelling was boven verwachting. “Ik had nooit durven dromen dat er zoveel vraag naar zou zijn.”

Kinderziekenhuis
Het mooiste daaraan? “Alle winst gaat naar corona-onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar werkt Sabine van der Laan, een jonge arts-onderzoeker, aan een onderzoek naar de impact van deze crisis op de jeugd. Ik vind het fantastisch om zo een klein beetje te kunnen bijdragen aan een groter doel."

Te koop
Het boekje is te bestellen via de website www.alshetvirusstraksvoorbijis.nl en is verkrijgbaar bij AD v.d. Oever in Herpen en Boekhandel Derijks in het Osse centrum. ISBN van 'Als het virus straks voorbij is': 9789464022896

Meer berichten