John Strik in 'zijn' Golfbad.
John Strik in 'zijn' Golfbad.

John Strik neemt afscheid van ‘ons Golfbad’

  •   keer gelezen

OSS | John Strik neemt na meer dan 42 jaar afscheid bij het Golfbad Oss. “Helaas maakt de coronacrisis het voor mij onmogelijk om van iedereen persoonlijk afscheid te nemen. Graag wil ik hierbij dan ook alle leveranciers, zwemmers en natuurlijk alle medewerkers van Golfbad Oss bedanken voor de jarenlange fijne samenwerking!”

Na het middelbaar onderwijs wilde John Strik graag naar het CIOS in Sittard. Dat liep even iets anders dan hij had verwacht. “Na een dag al je kunsten te hebben getoond op het gebied van sport, werd ik afgewezen omdat ik een onvoldoende had voor het onderdeel zwemmen. Daarom ben het ik zwemonderwijs in Den Bosch gaan volgen om mijn zwemkunsten bij te spijkeren. Zodat ik een jaar later het nogmaals wilde proberen op het CIOS. Daar is het nooit van gekomen: mijn stagetijd heb ik destijds op Combibad de Kortfoort doorlopen en na een seizoen bij De Kriekeput te hebben gewerkt, moest ik in dienst. Voordat mijn diensttijd was afgelopen, belde directeur Rondagh van de afdeling Sport en Recreatie mijn ouders of ik per 1 mei direct kon beginnen op het buitenbad als toezichthouder om later te starten als zweminstructeur in het Combibad.” In het bad heeft hij alle werkzaamheden en functies doorlopen. Van onder andere zweminstructeur tot assistent-ploegleider en in 1997 werd hij algemeen manager.

Veranderingen
Strik zag Combibad De Kortfoort veranderen van een lesbad naar het tropisch zwemparadijs dat we nu kennen als het Golfbad. “Dit was destijds een gigantische overgang voor de oudere medewerkers. Van toezichthouder en lesgever naar gastheer en gastvrouw. Maar ook de zwemlessen hebben een metamorfose ondergaan. Het klassikaal lesgeven op de kant met leshaak , fluit en groepen van minimaal 15 kinderen in een groep naar steeds meer kindgericht lesgeven in groepjes van maximaal 8 kinderen. Super leuk voor de kinderen die nu ook borst- en rugcrawl leren en alle andere leuke facetten van het zwemmen.”

Ons Golfbad
Strik roemt zijn collega’s bij het Golfbad. “We hebben een ontzettend fijne groep medewerkers die allemaal erg betrokken zijn bij de organisatie. Het is echt ons Golfbad en dat zie je ook terug in bijna geen verloop. We hebben ondertussen al meerdere collega’s die al 25 jaar en meer in dienst zijn. Dit ondanks de zwaarte van het beroep: warmte, luchtvochtigheid, herrie en steeds meer lesgeven in het water. Je moet van het vak houden. Als algemeen manager ben ik volledig afhankelijk van mijn collega’s. Hoe zij hun werk uitvoeren van kassa, administratie, garderobe, techniek en zwemzaal. Mijn belangrijkste taak is om de medewerkers alle tools te geven om goed en prettig te werken.”

Anekdotes
Als we hem vragen naar mooie herinneringen, komt hij met allerlei anekdotes. “Tijdens een kindles was ik bezig met het leren duiken en het opduiken van een duikringetje. Na herhaalde pogingen om te leren dieper te duiken met aanwijzingen als: ‘Naar beneden duiken en omlaag duiken’, kijkt het jongetje mij aan en zegt: “Noar d`n boeem.” Hij neemt een duik en duikt meteen het duikringetje op.Ook opmerkelijk was het verhaal dat bij de bouw van het nieuwe wedstrijdbad de lengte van het bad een centimeter te kort was. Daardoor moest een deel van de tegels er weer af om het bad een centimeter langer te maken.Verder was het bijzonder dat het tijdens de opening van het Golfbad in 1983 in de eerste week zo druk was, dat men iemand door het raam duwde. De gemeente heeft toen -net als bij de Efteling- geleidingshekken laten plaatsen om de bezoekers in goede banen te leiden.”

Ontwikkeling
Wat het meest bij is gebleven, is de overgang van een gemeentelijk zwembad naar een BV organisatie. “Dit zou verregaande consequenties hebben voor de medewerkers en daarom heb ik 10 jaar zitting genomen in de medezeggenschapscommissie van eerst de afdeling Sport en Recreatie en later van de sector Welzijn van de gemeente Oss. Na mijn vertrek werken er nog 5 ambtelijke medewerkers en de rest van de medewerkers is in dienst van de Golfbad Exploitatie BV.” Hij vervolgt: “Op een goede tweede plaats staat de ontwikkeling van het Berenbad. Na de eerste uitbreiding ontstond er een Berenbad met op de kant een droge speelhoek met Boter-Kaas-en-Eieren spel, een videohoek en speelauto’s. Bij de tweede verbouwing werd het bestaande Berenbad uitgebreid met twee extra berenbaden en een nieuwe horeca. Destijds heb ik een overleg gepland met enkele kinderjuffen uit groep 1 en 2. Met hen hebben we het concept verder ontwikkeld en wat een groot succes is dat geworden! Als derde wil ik de bouw van het nieuwe wedstrijdbad noemen, omdat ik hierbij betrokken was als lid van het bouwteam. Dit was een geweldige ervaring waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Graag had ik mijn knowhow nog ingezet bij de ontwikkeling van het nieuw te bouwen Golfbad, maar helaas komt dit te laat.”

Afscheid
“Ik heb genoten van mijn jaren bij het Golfbad, veel mensen leren kennen, veel geleerd en natuurlijk heel veel gezwommen. Ook na mijn afscheid zal ik als trouwe zwemmer het Golfbad wekelijks blijven bezoeken!”

Meer berichten