Erik, Fleur, Bianca en Thijs Verbon in het vliegtuig.
Erik, Fleur, Bianca en Thijs Verbon in het vliegtuig.

Osse Bianca helpt met opzetten van IC in Bonaire

Algemeen 2.546 keer gelezen

OSS | Bianca Verbon is een bijzondere uitdaging aangegaan. De Osse stapte vorige week met haar gezin op het vliegtuig naar Curaçao, om vanuit daar met een klein propellervliegtuig naar Bonaire te vliegen. Niet om daar drie maanden vakantie te gaan vieren, maar om mee te helpen een COVID-19 IC op te zetten.

door Leon Voskamp

Bianca werkte 22 jaar op de intensive care van ziekenhuis Bernhoven. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, koos ze voor de opleiding tot ambulanceverpleegkundige. In dienst van ambulancedienst post Helmond, reed ze voor haar praktijkstage als derde persoon op de ambulance mee. Daar kwam echter al snel een einde aan. "Vanwege het coronavirus kon ik niet meer meerijden als derde persoon op de wagen. Ik zag dat 'mijn' ziekenhuis in brand stond en het epicentrum van Nederland was. Ik heb daarom bij mijn werkgever gevraagd of ik in de tussenliggende tijd weer aan de slag mocht in het ziekenhuis." Ze kreeg een positief antwoord. Terug in Bernhoven was het een hectische tijd. "Ons team heeft zich in deze zeer drukke tijd staande gehouden. De top was heel heftig. Bijzonder was de hulp van andere ziekenhuizen uit Nederland. "Anders waren we 'verzopen'."

Medewerking
Na de piek kwam er via een tussenbureau een vraag binnen of ze voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar Bonaire wilde gaan om een COVID-19 IC mee op te zetten. Ze werd over de streep getrokken toen een oud-collega appte dat ze ook zou gaan. "Het ging heel snel. Er werd door mijn teammanager verrassend positief op gereageerd en mijn man kreeg toestemming om online te gaan werken. Onze kinderen van 16 en 14 jaar zitten op het TBL en ook daar kregen we alle medewerking. Ze gaan online lessen volgen en er worden lessen opgenomen. Een week na de toezegging van mijn werkgever waren we klaar om naar Bonaire te gaan." Met haar gezin vlogen ze in eerste instantie naar Curaçao. In totaal zo'n zestig mensen, allen met een mondmasker. Aan boord veel medisch personeel, zoals artsen en verpleegkundigen. Vanuit Curaçao vloog het Osse gezin met een klein vliegtuigje naar Bonaire. Tijd om het tropische eiland te verkennen, is er niet. "We moeten twee weken verplicht in quarantaine en mogen onze hotelkamer niet uit. Iedere dag worden we gebeld hoe het met onze gezondheid is. Na twee weken worden we 'coronavrij' verklaard."

Intensive care
Op Bonaire ligt het toerisme volledig stil uit angst voor het coronavirus. Op het eiland zijn er wel twee mensen die vermoedelijk het virus hebben (gehad), maar ze zijn niet opgenomen in het ziekenhuis. "De bevolking hier is in paniek omdat het toerisme op z'n gat ligt. Als straks echter toeristen weer mogen komen, is men bang voor de opkomst van het coronavirus. Momenteel is er hier in het ziekenhuis maar één bed voor acute opvang, maar na 24 uur moet de patiënt naar bijvoorbeeld Curaçao of Colombia. Een team uit Nederland gaat hier een IC van zes bedden opzetten. Ook gaan we scholing geven aan lokale medische mensen. Het ziektebeeld is zoveel anders dan bij andere ziekten. Bijzonder dat ik een bijdrage mag leveren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant