Logo kliknieuws.nl/oss
Bart de Ruijter.
Bart de Ruijter.

Vernieuwende, culturele, maatschappelijke en sociale initiatieven in lege panden

  •   keer gelezen

OSS | Leegstand bestrijden en de aantrekkelijkheid en levendigheid van het centrum vergroten. Dat is het idee achter VOLOP Oss. Deze en volgende week starten vier initiatieven in leegstaande panden in de Osse stad. Achter de schermen worden de laatste puntjes gezet op meer concepten.

Maruja Gutierrez is de bedenker van VOLOP. De Bossche startte in haar woonplaats en dat werd een succes. "Leegstand is een probleem en dat wilde ik graag oplossen. Maar dan wel met unieke initiatieven door Bosschenaren. Naast de grote winkelketens geven lokale initiatieven een stad een eigen gezicht. Ze spelen in op beleving en het sluit aan bij de nieuwe functie van steden waarbij het meer draait om ontmoeten. Ik was op zoek naar concepten die iets aanbieden wat er nog niet is. Vernieuwende culturele, maatschappelijke en sociale initiatieven waarbij ambachten, kunsten, ontmoeten en experimenteren centraal staan." Na het presenteren van haar idee meldden diverse enthousiastelingen zich. VOLOP ging het gesprek aan met mensen, maar ook met vastgoedeigenaren en makelaars van leegstaande panden. Op die manier wilde ze partijen aan elkaar koppelen. "Iedere partij denkt in eerste instantie aan het eigen belang. Wat is het leuk om juist de krachten te bundelen en dat je ziet dat er mooie samenwerkingen ontstaan."

Match
Naast Den Bosch ging ze aan de slag in Waalwijk en daarna ook in Oss en Meierijstad. Alle projecten vallen onder VOLOP Brabant. Tijdens een creatieve wandeling op 28 november in Oss liepen er 75 mensen mee. De periode erna ging Gutierrez samen met de Osse projectleider Marscha van de Poppel in gesprek met tientallen partijen. Uiteindelijk waren er meerdere matches, waarbij er drie deze week van start gaan. Een pilot van ongeveer een jaar. Vier/vijf anderen hopen binnenkort de deuren te openen. Het gaat om panden die veelal lange tijd leeg staan. Van de Poppel: "Iedere stad heeft te maken met leegstand, ook Oss. Nieuwe initiatieven zorgen voor reuring en minder verloedering. We hopen dat er hierdoor nog meer enthousiasme ontstaat vanuit de Osse samenleving om iets te starten." Geïnteresseerden kunnen mailen naar m.van.de.poppel@oss.nl

BME Graphics
Tijdens een wandeling door het centrum laten Maruja Gutierrez en Marscha van de Poppel de drie initiatieven van VOLOP Oss zien die deze of de komende weken van start gaan. We starten met een bekende Ossenaar. Wie kent Bart de Ruijter niet: een icoon in de graffitiwereld. Eind jaren ’80 ontdekte hij graffiti en hij bleek er veel talent voor te hebben. In 2001 startte hij zijn bedrijf BME Graphics. Hij werkt voor bedrijven en particulieren. Binnen, maar ook maakt hij regelmatig buiten prachtig werk. Ook geeft hij al jaren les bij Muzelinck Centrum voor de Kunsten. Een pand in het centrum van Oss is een nieuwe stap voor de Ossenaar. Met trots laat hij het pand zien dat hij helemaal zelf heeft voorzien van graffitiwerken. “Het centrum is de beste plek om me te presenteren aan een breed publiek. Ik merk dat veel mensen nu al nieuwsgierig zijn en een kijkje komen willen nemen. Natuurlijk hoop ik dat de jeugd een workshop komt volgen. Wat is er mooier dan mijn passie over te dragen op een ander. Vroeger had het de sfeer van illegaliteit en vandalisme, maar dat beeld is al lang veranderd.” Zaterdag 13 juni is de officiële opening.

Lees een uitgebreid artikel in de woensdageditie van Weekblad Regio Oss. Morgen en overmorgen komen de andere twee initiatieven op deze website.

Meer berichten