Een beeld van de documentaire Short Trip.
Een beeld van de documentaire Short Trip.

'Iedereen gaat op z'n eigen manier met verdriet om'

Algemeen 2.731 keer gelezen

OSS / DEN BOSCH | Een groep vrienden die volop genieten van het leven en wilde dromen hebben. Ze zijn nergens bang voor, hebben veel energie en willen alles uit het leven halen. Totdat een lid van de vriendengroep in oktober 2017 om het leven komt bij een ongeval op de N329 in Oss. Cassandra Offenberg maakt over de vriendengroep de documentaire 'Short Trip' die in het najaar uitkomt.

door Leon Voskamp


Offenberg won met haar afstudeerfilm Het Jonge Sprookje een Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Ze kreeg een budget om een nieuwe film te maken en wilde het verhaal van Het Jonge Sprookje (een verhaal over een avontuurlijke periode van een twintiger) combineren met een hele heftige gebeurtenis die haar broer vroeger meemaakte. Hij verloor een vriend door een ongeval terwijl zij buiten aan het spelen waren. "Ik schreef het verhaal al in grote lijnen en ging daarna op zoek naar een vriendengroep voor de documentaire. Het moest een groep zijn met jongens die in de kracht van hun leven zijn en denken dat ze alles aankunnen. Ze feesten en denken niet na over de dood. Ze staan onoverwinnelijk in het leven, totdat een ongeval een jongen uit het leven rukt." 

Research
Tijdens en na het schrijven van het verhaal deed ze heel veel aan research. "Ik heb wel vijftien vriendengroepen gesproken. Ik geef ook les aan studenten en vroeg hen na afloop of zij geschikte groepen kenden. Na afloop kwam een studente naar me toe die vertelde over een vriendengroep uit Den Bosch die een vriend hadden verloren bij een ongeluk in Oss." Met twee van de vrienden heeft ze een aantal keer gesproken. Pas een half jaar later ontmoette ze de rest van de groep. "Ze waren allemaal enthousiast en nieuwsgierig. Ze vonden een documentaire ook een mooi eerbetoon aan hun overleden vriend."

Emoties
Met de vriendengroep ging Offenberg een week naar een kasteel in Frankrijk. Een prachtige plek midden in de natuur. "Met alle jongens heb ik twee a drie uur gesproken. Mooi om te zien is dat iedereen op z'n eigen manier met het verdriet omgaat. De ene probeert het weg te stoppen, bij de ander worden heel veel emoties opgerakeld. Zo is er bijvoorbeeld bij een vriend een schuldgevoel, omdat hij in eerste instantie in plaats van zijn vriend naar het feest zou gaan." Ze vervolgt: "We bespreken ook met elkaar de fatale nacht. Het gaat echter zeker niet alleen over het ongeval, maar meer over twintigers in de bloei van hun leven en hoe ze omgaan met het verdriet."

Muziek
Voor de muziek werkte Offenberg samen met Ossenaar Wouter van den Boogaard. "Ik heb al vaker met hem samengewerkt en we zitten qua werk op één lijn. Hij maakt moderne, hippe, stoere en gevoelig muziek. Bovendien is het fijn om met Wouter te sparren tijdens het creatieve proces."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant