Paul van den Heuvel en Jeroen Ulijn.
Paul van den Heuvel en Jeroen Ulijn.

'Winterrun en Kennedymars mooie aanvulling op ons sportaanbod'

Sport 486 keer gelezen

Dat De Maasdijk dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaat, betekent niet dat de organisatie stilzit. Stichting Sportevenementen Oss is zowel voor dit jaar als voor de 2021-editie bezig met nieuwe en aantrekkelijke sportonderdelen.

door Leon Voskamp

De streep door De Maasdijk op 20 en 21 juni kwam uiteraard als een grote teleurstelling voor de organisatie. "We zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten. Je kan als organisatie een plaatje met een rood kruis op de website en social media zetten, maar zo zitten wij niet in elkaar. We zijn doorgegaan en we proberen er iets van te maken. De Maasdijk is meer dan alleen een sportevenement", aldus voorzitter Jeroen Ulijn.

Steun
De organisatie kreeg ondanks de afgelasting veel steun vanuit diverse kanten. Zo keerde de gemeente Oss 'gewoon' het subsidiegeld uit en maakten sponsoren gemiddeld de helft van het afgesproken bedrag over. 15 procent van de sportievelingen die zich al hadden ingeschreven, gaf aan het inschrijfgeld niet terug te hoeven. "Een geweldig gebaar van zoveel mensen en bedrijven. Zonder hun steun zouden we geen volgend evenement kunnen organiseren en hadden we het door de afgelasting financieel zwaar gehad", aldus projectmanager Paul van den Heuvel.

Maasdijk Winterrun
Tijdens Kerst genieten van het heerlijke eten en drinken? De kerstkilo's kunnen er op 27 december weer afgewerkt worden tijdens de eerste Maasdijk Winterrun. Een idee van de Stichting Sportevenementen Oss (de overkoepelende organisatie van De Maasdijk) dat door het afgelasten van De Maasdijk in een stroomversnelling is gekomen. Ulijn: "Normaal gesproken hadden we daar geen tijd voor, maar zouden we in kleine vorm gaan proefdraaien. Die tijd is er nu wel. Als het volgens de 'spelregels' eind december mag, gaan we een prachtig nieuw fysiek evenement organiseren. Bij een Trailrun denk je misschien aan een locatie als Herperduin, maar we zoeken de struinpaden rondom de dijken op. Het is een prachtig gebied en we weten zeker dat we deelnemers gaan verrassen." Er ligt een scenario voor een Trailrun van tientallen kilometers, waarbij deelnemers op gewenste momenten in kunnen stappen. "Het wordt geen wedstrijd en iedereen mag meedoen. Toch is het ook voor wedstrijdsporters en ervaren atleten een aanrader. Je kunt het zien als een lange en zware training. Bovendien zijn er in die periode geen andere wedstrijden in de regio."

80 van De Osse Maaskant
Nieuw bij de 2021-editie is een heuse Kennedymars: 80 van De Osse Maaskant. Sportievelingen starten zaterdagavond en lopen in de nacht de 40 kilometer van de route op zaterdag. Zondagochtend sluiten ze aan bij de tweede wandeldag. Van den Heuvel: "We werden benaderd door WSV De Osse Maaskant, een vereniging die regelmatig populaire wandeltochten organiseert. Vorig jaar hebben ze ons geholpen met de wandeling en zouden dat dit jaar weer doen. De vereniging had een idee voor een Kennedymars, maar wij als organisatie wilden daar eerst over nadenken. Past het bij onze filosofie en is het haalbaar? We waren het er als bestuur over eens dat het zeker een aanwinst voor ons sportaanbod is. Een mooie uitbreiding die ook nog eens zorgt voor deelnemers uit heel Nederland."

Beleving
Dit jaar zouden er ook nieuwe onderdelen aan het programma worden toegevoegd. Die schuiven zeer waarschijnlijk door naar volgend jaar. Zoals de competitiewedstrijd voor de derde en vierde divisie van de triatleten of het parcours voor de Me-Mover. Ook spectaculaire onderdelen als de Rabo Family Color Run (voor de kinderen) en de Van Mun Advies Night Run (5 kilometer) komen terug. Van den Heuvel: "We hadden ook geïnvesteerd in nog meer beleving op het finishterrein in de stad. Dat is ons en de deelnemers vorig jaar erg goed bevallen, maar we zagen verbeterpunten." Ulijn voegt toe: "In deze 'coronatijd' zien we zo ontzettend veel mensen buiten sporten. Ik hoop dat velen nu ontdekken hoe fijn het is om in de buitenlucht actief te zijn. Je ziet een enorm potentieel en hopen dat we volgend jaar flink kunnen groeien qua deelnemers."

De Maasdijk Virtueel
Van 13 tot en met 21 juni kan iedere hardloper, triatleet, wandelaar, inlineskater, stepper en me-moveraar gratis meedoen aan De Maasdijk Virtueel. Je zoekt voor je uitdaging een veilig parcours op bij jou in de buurt en registreert je prestatie met je telefoon, sporthorloge of gps. Tot uiterlijk 21 juni om 18.00 uur kun je het delen op Strava of Facebook. Iedereen maakt kans op een leuke prijs. Het gaat om het volbrengen van jouw uitdaging; niet om de beste tijd of de beste prestatie. Op 21 juni verloot de organisatie onder alle deelnemers een aantal startbewijzen voor De Maasdijk 2021. Een extra prijs is er voor het meest originele parcours. "We willen mensen in beweging krijgen en reuring creëren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant