Forse toename van cybermisdrijven.
Forse toename van cybermisdrijven.

Forse toename van cybermisdrijven in Noord-Brabant

Algemeen 651 keer gelezen

Ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Noord-Brabant veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,3 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,8 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Noord-Brabant was dit het geval (292 cybercrime incidenten en 186 woninginbraken). Van deze provincie waren de inwoners van Landerd, Oisterwijk en Baarle-Nassau relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 9,5, 6,5 en 5,8 meldingen per 10.000 inwoners. In Landerd is bovendien de sterkste toename ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er hier helemaal geen meldingen gedaan. In Oss was er een lichte stijging van 0,6 naar 1 en in Bernheze van 0,9 naar 1,3.

Verschillende vormen
VPNGids.nl had eerder onderzoek gedaan naar corona scam sites. Nederland staat internationaal in de top 10. David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds COVID-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend.”

Deskundigen
Maria Genova, journalist en schrijver op het gebied van identiteitsfraude, privacy en data security, geeft aan dat bijna alle vormen van cybercrime toenemen. Vooral via sms en WhatsApp is het nu het gevaarlijkst. Ze hebben miljoenen euro's schade veroorzaakt in een paar maanden tijd. Via WhatsApp lijkt het steeds echter te worden. Genova meldt dat datingfraude ook steeds populairder wordt. Daarbij doet iemand zich als een ander voor op datingapps en -sites. Genova zegt dat ook phishing nog relevant is, bijvoorbeeld uit naam van de Belastingdienst.
Esther Mieremet, projectleider Veiliginternetten.nl, meldt dat uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat er in de afgelopen periode meer meldingen binnen zijn gekomen over vriend-in-nood-fraude dan in heel 2019. Bij deze vorm van fraude vraagt een 'slachtoffer' via WhatsApp, sms of e-mail om geld over te maken. Als dat is gebeurd, krijgt die persoon het geld niet meer terug. Mieremet merkt dat op Veiliginternetten.nl drie keer zoveel mensen als voorheen bezoekers zoeken op de onderwerpen 'nepmail' en 'neptelefoontje'. 'Ook is er een stijging in bezoekers die willen weten hoe veilig hun wachtwoord is. In deze periode, met veel thuiswerken, veel thuis zijn en veel communicatie via de online-wereld, krijgen cybercriminelen de mogelijkheid om snel en in groten getale te acteren.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant