Logo kliknieuws.nl/oss

Racisme en discriminatie: 'Ga het gesprek aan'

  •   158 keer gelezen

OSS | In samenwerking met maatschappelijke partners zoals onderwijs, bedrijfsleven, verenigingen en inwoners wil GroenLinks een gesprek voeren over racisme en discriminatie in de gemeente Oss. Op dinsdag 23 juni heeft de fractie van GroenLinks het initiatief genomen om partijen aan tafel te krijgen en te praten over onder andere discriminatie in het bedrijfsleven, sollicitatieprocedures, het onderwijscurriculum, gemeentelijke organisatie en het dagelijkse leven.

Na de moord op George Floyd in de VS en de vele demonstraties, ook in Nederland, is er volgens fractievoorzitter Dolf Warris meer dan ooit een noodzaak om te kijken naar de Osse situatie. “Een gemeente moet ervoor zorgen dat iedereen zich thuis en prettig voelt in onze gemeente. Racisme en discriminatie zijn onacceptabel maar zijn tegelijkertijd op verschillende plekken, bewust of onbewust, aanwezig. Wij moeten als gemeente gaan beseffen dat wat wij zeggen en doen van invloed is op hoe racisme en discriminatie voorkomen en bestreden worden. Voorkomen en bestrijden van discriminatie en racisme begint bij het goede gesprek tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en politiek. En dat gesprek begint GroenLinks graag.”

'De Osse manier'
Er zijn overal in de wereld acties ontstaan. Het viel de fractievoorzitter van GroenLinks Oss op dat het in Oss erg stil was, terwijl Oss een diverse bevolking kent. Hoe kan dat? Na meer mensen gesproken te hebben, bleek dat veel er wel mee bezig zijn. Ossenaren proberen zelf manieren te bedenken om racisme in het onderwijs of in een bedrijf tegen te gaan. Ze beginnen hun eigen acties. Bijvoorbeeld door te experimenteren met anoniem solliciteren, zodat niemand wordt afgewezen gebaseerd op naam of uiterlijk. "Gewoon met elkaar in gesprek gaan en samen iets doen, dat is de Osse manier. Acties nemen; dat werkt beter dan een grote demonstratie. We maken flinke stappen."

Meer zichtbaarheid
De acties in Oss zijn echter weinig zichtbaar en dat mag wel veranderen van Warris. "Ik ben trots dat er al zo veel gaande is in Oss, maar dat mag ook zichtbaar worden. Wij willen als GroenLinks Oss de verantwoordelijkheid nemen, goed te luisteren en niet meteen te roepen. Wij hopen andere partijen aan te sporen hetzelfde te doen." In de komende weken zal GroenLinks Oss in gesprek blijven met maatschappelijke partners, politieke partijen en het college van B&W om met een voorstel te komen om in Oss een stevig fundament te leggen om voorkomen en bestrijden van racisme en discriminatie altijd prioriteit te geven. Zowel binnen in het gemeentehuis als vanuit een ondersteunende rol voor de samenleving. De partij wil jaarlijks aandacht geven aan het onderwerp.

Wat kun jij doen?
"Mensen denken snel dat ze alleen staan in racisme, maar dat is niet zo. Ga dus vooral het gesprek aan met je omgeving", zegt Warris. "Het is wel belangrijk om dat op een respectvolle manier te doen voor een meer algemene bewustwording dat racisme en discriminatie wel zeker voorkomen. De strijd begint met bewustwording. Een goed gesprek doet dan veel."

Meer berichten