Sociaal Café Jamal wil mensen uit sociaal isolement halen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/oss
Sociaal Café Jamal binnenkort van start in de Galerij. (Foto: VOLOP Oss, Facebook)
Sociaal Café Jamal binnenkort van start in de Galerij. (Foto: VOLOP Oss, Facebook)

Sociaal Café Jamal wil mensen uit sociaal isolement halen

  •   keer gelezen

OSS | Jamal Katawazi staat voor een mooie uitdaging. De Ossenaar kreeg afgelopen week de sleutel van het pand aan de Galerij 4 in het Osse centrum. Na een opknapbeurt hoopt hij over enkele weken van start te gaan met Sociaal Café Jamal.

Jamal werkt(e) vele jaren in de zorg. Ook was hij vrijwilliger bij Ons Huis van de Wijk in de Ruwaard. "Tijdens mijn vrijwilligerswerk kwam ik erachter dat het in de gemeente Oss veelal goed is geregeld, maar dat er wel sprake is veel eenzaamheid bij een groep mensen. Vooral meerdere mensen met een migratieachtergrond of een lichte beperking vinden het moeilijk om mee te draaien in de maatschappij. Omdat ik ze uit hun sociaal isolement wil halen, ben ik een initiatief gestart." De plannen voor een sociaal café diende hij al jaren terug in bij Centrummanagement Oss. "Ze hebben goed naar me geluisterd en me nuttige tips gegeven. Toen VOLOP Oss van start ging, hebben ze me met de projectleider in contact gebracht. Uiteindelijk kwam een pand aan de Galerij in beeld. Ik ben het CMO, VOLOP Oss (dat leegstand wil bestrijden en de aantrekkelijkheid en levendigheid van het centrum vergroten, red.) en de pandeigenaar erg dankbaar, want zonder hun steun was dit nooit mogelijk geweest."

Stimuleren
De reden om voor het Osse centrum te kiezen, heeft volgens Jamal nog een belangrijke reden. "Het centrum heeft het zwaar en er zijn de laatste jaren meerdere ondernemers gestopt. Ik wil met mijn Sociaal Café Jamal een steentje bijdragen aan de levendigheid. En daarbij hoop ik andere ondernemers te stimuleren om ook te starten."

Activiteiten
Wat gaat er in het café gebeuren? "Mensen kunnen hier iets eten en drinken. Dit alles voor een lage prijs. Ook vinden er regelmatig activiteiten plaats, zoals thema-avonden over onder andere communicatie of diversiteit. Voor ouderen gaan we open als er vragen zijn over bijvoorbeeld het gebruik van smartphones of iPads. Natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk bezoekers ons weten te vinden. Hoe we eenzame mensen bereiken? We gaan ons netwerk uitbreiden en hebben contact met organisaties en stichtingen." Sociaal Café Jamal gaat open van maandag tot en met zaterdag. Zijn vrouw en kinderen gaan meehelpen en ook gaan er vrijwilligers aan de slag.

Meer berichten