Logo kliknieuws.nl/oss
Tom van de Camp en collega Roxana met leerlingen uit groep 8.
Tom van de Camp en collega Roxana met leerlingen uit groep 8.

Tom van de Camp Leraar van het Jaar? 'Natuurlijk hoop ik dat ik ga winnen'

  •   1039 keer gelezen

OSS | Komt de beste leraar van het primair onderwijs uit Oss? Tom van de Camp (36) maakt kans op deze mooie titel. De leraar van groep 8 van Basisschool De Fonkeling uit Berghem is doorgedrongen tot de laatste tien.

door Leon Voskamp

De verkiezing wordt georganiseerd door de groep Leraren van het Jaar in samenwerking met de Jaarbeurs. De winnaars in de vier categorieën (primair, voortgezet, mbo en speciaal) worden een jaar lang ambassadeur van het onderwijs voor zijn/haar sector. Tom van de Camp werd aangemeld door een moeder van één van de leerlingen van De Fonkeling, Tweede Stroming. "Ik werd vorige week gebeld door de organisatie met de mededeling dat ik was aangemeld en dat ik de eerste drie selectierondes had overleefd. Hoeveel aanmeldingen er waren? Bij het mbo waren dat er meer dan 600, dus ik denk bij primair onderwijs nog wel een stuk meer." De komende tijd moet Tom een motivatiebrief schrijven en een video maken met daarin zijn onderwijsvisie. "Het is erg leuk dat ik bij de laatste tien van Nederland zit, maar natuurlijk hoop ik dat ik ga winnen. De titel zou mooi zijn, maar ik doe het vooral om te kunnen vertellen hoe mooi ons vak is." Op 19 januari wordt bekend wie de drie finalisten zijn, waarna op 30 januari de finale plaatsvindt in het AFAS Theater in Leusden.

Vertrouwen
Wat is zijn onderwijsvisie? "Vertrouwen staat centraal. Welke leeftijd dan ook, bij vertrouwen kun je groeien en jezelf ontwikkelen. Ik voel bijvoorbeeld veel vertrouwen van mijn enthousiaste en gemotiveerde collega's en directie die altijd goed meedenkt. Als leraar kijk ik naar wat kinderen wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. Ze mogen best eens niet slagen in een doel, maar daar moeten ze van leren en daarna verder gaan. Als ze vertrouwen krijgen en de sfeer goed is, zitten kinderen lekkerder in hun vel." Tom probeert ook zijn eigen ervaringen te delen met zijn leerlingen. Daarnaast vindt hij het belangrijk om de betrokkenheid te vergroten. "Op de Fonkeling werken we met leerdoelen. Niet alleen leren uit de boeken, maar ook bijvoorbeeld door leuke, leerzame activiteiten te ontwikkelen. Doordat de leerlingen betrokken worden bij activiteiten, ontwikkelen ze zich. We willen ze prikkelen en raken."

Lees meer in Weekblad Regio Oss.

Meer berichten