Een ansichtkaart van de Markstraat in Ravenstein, aan het begin van de vorige eeuw, met de Sint-Luciakerk prominent in beeld. (Collectie Stadsarchief Oss)
Een ansichtkaart van de Markstraat in Ravenstein, aan het begin van de vorige eeuw, met de Sint-Luciakerk prominent in beeld. (Collectie Stadsarchief Oss)

Ravenstein –vestingstad aan de Maas- heeft centrum met allure

Algemeen 1.503 keer gelezen

Ravenstein is de oude hoofdplaats van het vrije Land van Ravenstein, een min of meer onafhankelijk vorstendom dat eeuwenlang niet tot het Nederlandse grondgebied behoorde, maar met een Duitse vorst. 

door Jurgen Pigmans (Stadsarchief Oss) 

Als plaats is het ontstaan rond het kasteel dat Walraven van Valkenburg in de veertiende eeuw aan de Maas liet bouwen om tol te kunnen heffen over het rivierverkeer. Vestingstad Ravenstein werd daarna door opeenvolgende machthebbers steeds verder uitgebouwd tot een volwaardige vestingstad. Begin negentiende eeuw kwam echter een einde aan de autonome status van het Land van Ravenstein en ging het gebied deel uitmaken van Nederland. Toen werd tevens het kasteel op last van de Staten-Generaal ontmanteld. Ook de vestingwerken zijn grotendeels afgebroken of aan het zicht onttrokken, met uitzondering van het Philips van Kleefbolwerk. Van de drie stadspoorten die Ravenstein ooit had zijn er nog wel twee over: de Maaspoort en de Kasteelse Poort. Het stadje heeft echter in het oude centrum veel van zijn allure als vestingstad weten te behouden. Daarvan getuigen onder meer de vele monumentale woonhuizen, de twee stadspoorten, stellingmolen De Nijverheid -waarin ook de stadsbrouwerij is gevestigd-, de Garnizoenskerk en de achttiende-eeuwse Sint-Luciakerk, het enige kerkgebouw in Nederland dat is opgetrokken in de Duitse barokstijl. Meer informatie op www.stadsarchiefoss.nl of www.trefhetinoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant