Gisteravond werden in de buurt van de plek waar Arie zich in brand stak, de eerste bloemen gelegd. (foto Hans van der Poel).
Gisteravond werden in de buurt van de plek waar Arie zich in brand stak, de eerste bloemen gelegd. (foto Hans van der Poel).

Schreeuw om aandacht vooral pas na dood gehoord

Algemeen 1.444 keer gelezen

OSS | De dood van Arie den Dekker afgelopen maandag heeft veel teweeg gebracht. De 54-jarige Ossenaar stak zichzelf in brand voor het gemeentehuis, enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis.


Gisteravond werden in de buurt van de plek waar Den Dekker zich in brand stak al enkele boeketten bloemen gelegd. Op sociale media en nieuwssites stromen de berichten binnen. Oss lijkt massaal mee te leven met de dood van de man die de laatste jaren veelvuldig in het nieuws kwam.
Den Dekker lag jarenlang in de clinch met de gemeente nadat hij in 2018 dakloos raakte nadat zijn huis in brand was gestoken. Eerder had de Ossenaar een getuigenis afgelegd in een liquidatiezaak. Den Dekker kreeg geen ander onderkomen omdat dat te gevaarlijk zou zijn voor omwonenden. Wel kreeg hij een beschermingsprogramma. Nadat dit stopte, waren er met regelmaat incidenten waarbij Den Dekker schreeuwde om aandacht voor zijn situatie. Wrang genoeg was er die aandacht dus vooral ná zijn dood. Talkshows, landelijke kranten, tv-programma's, overal kwam het overlijden van Den Dekker aan bod.

Verschrikkelijk
Burgemeester Wobine Buijs van Oss reageerde met een korte videoboodschap. Zij gaf aan dat ze het 'verschrikkelijk vond om hier vandaag zo te zitten'. "We zijn jarenlang bezig geweest om deze man te helpen. Dat heeft veel tijd, inspanning en geld gekost. Ergens heb je altijd het idee dat er ooit een moment kan komen dat het niet gelukt is. En dat is dus vandaag gebeurd. Dat is vreselijk om te moeten constateren." Buijs wenste de familie heel veel sterkte.
Opvallend genoeg sprak Buijs van zelfdoding, de politie daarentegen had haar onderzoek snel afgerond en ging ervan uit dat Den Dekker niet met de intentie zichzelf te doden naar het gemeentehuis was afgereisd. "Hij heeft een brandbare vloeistof op de stoep bij het gemeentehuis in brand willen steken. Daarbij heeft hij onbedoeld ernstige brandwonden opgelopen", aldus de politie Oost-Brabant.
De bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries was in een reactie op Twitter hard in zijn oordeel over overheidsinstanties: 'Zelfmoord na problemen met getuigenbescherming is niet verrassend. Het is tenhemelschreiend hoe de overheid met getuigen omgaat. En nooit nemen ze verantwoordelijkheid, nooit wordt er iemand op aangesproken, nooit heeft het consequenties...'

(lees het complete verhaal woensdag in Weekblad Regio Oss)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant