Logo kliknieuws.nl/oss
Heb je de kindervakantieweek gemist? Online zijn alle filmpjes en opdrachten terug te vinden.
Heb je de kindervakantieweek gemist? Online zijn alle filmpjes en opdrachten terug te vinden.

'We wilden de kinderen toch iets leuks bieden'

  •   keer gelezen

OSS | De kindervakantieweek van KAKO was afgelopen week anders dan gewend, maar daardoor ook erg bijzonder. Het thema allemalus digitalus verraadt het al: de week werd dit jaar digitaal gevierd. "We wilden de kinderen toch iets leuks bieden", zegt KAKO bestuurslid Sander van Herpen, de drijfveer achter de digitale kindervakantieweek. En dat was een succes. 

door Moniek Jaspers

De coronacrisis maakte het onmogelijk om de kindervakantieweek zoals gebruikelijk in het Elzenhoekpark in Oss te vieren. Daarom kwam al snel het idee om wat opdrachten online te zetten. Dit groeide uit tot een volledige week met leuke opdrachten, filmpjes en een uitgewerkte verhaallijn. "Wij werken bij KAKO altijd met verhalen met een rode draad, die je meenemen door één groot avontuur. Mijn dochter en vrouw kwamen met een verhaallijn en deze is volledig uitgewerkt en loopt als een rode draad door de hele vakantieweek heen", vertelt Sander. Zijn vrouw Maaike is ook bekend bij KAKO. Zij neemt de kinderen namelijk filmpje na filmpje mee in het avontuur.

Reis door de tijd
Er staat ieder jaar een ander thema centraal bij KAKO. Dit jaar was dat net iets anders. Er werd namelijk terug in de tijd gereisd aan de hand van de thema's van voorgaande jaren. "We hadden eerdere personages gevraagd om terug te komen en iedereen reageerden super enthousiast. Zo speelde Hans van Vugt in 2016 Professor Koekkoek. Dit jaar ging Maaike bij hem op bezoek en zij mocht als eerste zijn nieuwe tijdmachine uitproberen. Ik ben zelf ook ooit begonnen als personage, genaamd Alex Anders. Ook ik ben terug om de tijdmachine te stelen."

Hoe werkt het? 
Het verhaal werd verteld aan de hand van filmpjes op www.kako.nl. Deze kwamen van maandag 20 tot en met vrijdag 24 juli online; drie filmpjes per dag. De eerste kwam om 10.00 uur, dan 12.00 en 14.00 uur. Hier stonden ook leuke opdrachten bij die de kinderen konden uitvoeren, van puzzels en knutselen tot een 'nachtspel' ter vervanging van het het logeren en het kampvuur dat andere jaren op donderdagavonden plaatsvond. Het grote voordeel van de digitale kindervakantieweek? Al deze opdrachten en filmpjes zijn voor iedereen beschikbaar op de site. Kinderen die de pret gemist hebben, kunnen thuis nog aan het avontuur beginnen.

Met de complimenten van
Naast de organisatie en het spelen van Alex Anders was Sander ook nog de man achter de website en social media kanalen. Alle reacties kwamen dus rechtstreeks bij hem binnen en die waren bovenverwachting. "De digitale kindervakantieweek heeft me veel meer tijd gekost dan de normale variant, want we konden in verband met de veiligheid met maar maximaal vier personen bij elkaar komen. Ik ben van idee tot uitvoering persoonlijk betrokken geweest. Het was ontzettend spannend, maar het was bijna overweldigend hoeveel leuke reacties wij hebben gehad van kinderen, ouders en gemeente Oss. Het was genieten op afstand. Uiteraard hopen we dat de week volgend jaar weer normaal kan, maar ik ben blij dat we toch een echte kindervakantieweek hebben kunnen bieden met veel beleving en beweging", sluit Sander af.

Meer berichten