Logo kliknieuws.nl/oss
Basisschoolleraar Koen Vogels met zijn kinderboek Formule 6 - Gekkigheid met een vleugje gevaar.
Basisschoolleraar Koen Vogels met zijn kinderboek Formule 6 - Gekkigheid met een vleugje gevaar.

Meneer Koen: 'Ik wilde voor mijn klas schrijven'

  •   keer gelezen

OSS | Met veel humor en spanning neemt basisschoolleraar Koen Vogels uit Oss niet alleen zijn eigen groep 5 en 6 leerlingen van basisschool John F. Kennedy mee op avontuur; elke jonge lezer kan nu genieten van zijn geheimen en mysteries. Zijn kinderboek Formule 6 - Gekkigheid met een vleugje gevaar is op 24 juli uitgekomen. Zijn eigen klas had van tevoren het manuscript al uit mogen testen.

door Moniek Jaspers

Koen Vogels vertelde al verhalen sinds hij kon praten. Niemand kon toen echt volgen wat hij vertelde, maar dat werd later iets beter, gelukkig. Hij kwam in 2009 in aanraking met het schrijven. Hij schreef toen een jeugdroman genaamd Flikker op! Deze zou wil hij eventueel ooit opnieuw uitbrengen na wat aanpassingen. Koen: "Ik ben begonnen met schrijven als reactie op boeken. Dan waren er dingen die ik anders zou hebben gedaan. Dat maakte me nieuwsgierig naar het schrijven."

Kind versus volwassene
Omdat Koen als leerkracht in het basisonderwijs werkt, wilde hij liever boeken schrijven voor kinderen. In Formule 6 krijgt een jongen van negen jaar een nieuwe invalleerkracht, omdat zijn meester ziek is. Hij voelt meteen dat er iets geks aan die man is. Deze leraar heeft snode plannen die tegengehouden moeten worden. Maar wie zal de jonge held geloven? "Ik vond het mooi om als thema een klein kind te gebruiken die door heeft dat er iets niet klopt en niet opgeeft, ook al gaat het om een volwassene. De invalleraar blijkt helemaal geen leraar te zijn, maar een gekke professor. De hoofdpersoon stopt niet totdat de professor is tegengehouden. Uiteraard krijgt hij daarbij hulp", vertelt Koen.

'Typisch meneer Koen'
"Ik wilde dit boek voor mijn klas schrijven en ben daarom dicht bij mezelf gebleven," aldus Koen. Er zit dan ook veel van Koen zelf in dit gemene personage. Naast dat hij zelf leraar is, heeft hij ook bij Mad Science gewerkt, waar kinderen op een leuke manier in aanraking komen met wetenschap. Daar was hij een gekke professor. In het boek komen lezers zo op een leuke manier in aanraking met chemie.
Hij gebruikt in zijn boek ook dezelfde soort humor als in zijn lessen. "Leerlingen die ik in de klas heb gehad zullen veel van mijn grappen herkennen. Typische meneer Koen grappen, noemen ze dat," lacht hij. Dat die humor werkt voor kinderen van ongeveer 7 tot en met 12 jaar blijkt uit zijn testlezingen. "De reacties zijn heel leuk. Er zit een stukje in waar de gekke professor zegt zijn eigen elleboog te kunnen likken, maar dat gaat helemaal niet. Meteen gingen al mijn leerlingen dat proberen." Daarnaast werd er veel gelachen om grapjes en hoorde Koen vaak wanneer hij stopte met voorlezen: "Nog één stukje." Sommige testlezers kwamen ook nog met goede tips. Zo gaf de zoon van zijn redacteur aan dat een woord wat moeilijk was. Daarom heeft hij het boek nog eens goed nagekeken.

Stichting Kidz-Taz
Koen wilde graag iets terugdoen in deze coronatijd. Daarom wordt er bij elk verkocht boek in 2020 één euro gedoneerd aan stichting Kidz-Taz in Oss. Zij ondersteunen kinderen tot en met 17 jaar die opgroeien in gezinnen met een minimum inkomen en organiseren daarvoor een aantal leuke activiteiten door het jaar heen. "Ik wilde niet rijk worden van dit boek, dus zo hoop ik met een positieve vibe een goed doel te steunen en veel gezinnen te helpen." Meer informatie over deze organisatie vind je via www.kidztaz.jimdofree.com.

Toekomst
In de tussentijd is Koen al bezig met het schrijven van een vervolg van Formule 6. Daar heeft hij in de coronatijd veel tijd voor. "Het werkt ook ontspannend", zegt hij. "Ik had meteen weer een verhaal in mijn hoofd en dan moet het er gewoon uit." Formule 6 is verkrijgbaar bij boekhandel Derijks in oss of online via Uitgeverij Boekscout.

Meer berichten