Afbeelding

Waarom is een bedrijfsrekening onmisbaar voor een zzp´er?

Algemeen 329 keer gelezen

OSS | Ben je van plan om als zzp’er aan de slag te gaan? Dan moet jij een aantal zaken regelen. Allereerst moet jij je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarnaast moet je over de benodigde spullen beschikken om jouw werkzaamheden uit te voeren. Zo moet er bijvoorbeeld een rekening aanwezig zijn waarop gefactureerde bedragen gestort kunnen worden.

De meeste zelfstandig ondernemers openen hiervoor een zakelijke rekening. Maar is een zakelijke rekening verplicht als ZZP? Het is niet verplicht, maar een bedrijfsrekening is eigenlijk wel onmisbaar. Wij vertellen jou hier waarom. 

Een zakelijke rekening zorgt voor professionaliteit
Een eerste reden om een bedrijfsrekening te openen, is omdat dit voor een stukje professionaliteit zorgt. Deze rekening staat namelijk op jouw bedrijfsnaam. Hierdoor wordt jouw bedrijfsnaam onder meer getoond op afschriften. Dit ziet er een stuk professioneler uit dan wanneer jouw eigen naam op het afschrift staat.

Vereenvoudig de administratie
Kies je ervoor om een zakelijke rekening te openen? Dan wordt jouw administratie een stuk makkelijker. Althans, wel wanneer je als zzp’er een boekhoudprogramma gebruikt. Je kunt een bedrijfsrekening namelijk koppelen aan zo’n programma. Met een privérekening is dit niet mogelijk. Hierdoor gaat de betaling een stuk sneller. Je hoeft privé en zakelijk betalingsverkeer namelijk niet langer eigenhandig van elkaar te scheiden. Dit gebeurt automatisch wanneer je een zakelijke rekening hebt en een boekhoudprogramma gebruikt.

Privérekening als bedrijfsrekening gebruiken
Er zijn genoeg zzp´ers die hun privérekening als zakelijke rekening gebruiken: Dit is goedkoper, want je hoeft er geen aparte rekening voor te openen. Dit mag echter niet. Volgens de KvK hebben de meeste banken namelijk in hun algemene voorwaarden staan dat een privérekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. Privérekeningen worden steekproefsgewijs gecontroleerd door een bank. Indien je te veel zakelijke overboekingen hebt, trekt een bank aan de bel. Wil je dit voorkomen? Open dan een zakelijke rekening. Hiervoor kun je tegenwoordig onder meer terecht bij een online bank, zoals Ubari.nl. Een bedrijfsrekening openen bij een online bank is een stuk makkelijker en goedkoper dan een rekening openen bij een ‘normale’ bank.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant