E-Fiber zorgt voor het glasvezelnetwerk. (Foto: Menno Ebbes)
E-Fiber zorgt voor het glasvezelnetwerk. (Foto: Menno Ebbes)
advertorial

Waardestijging van je huis met glasvezel

Algemeen 1.607 keer gelezen

In de afgelopen 25 jaar maakt het internet een steeds groter deel van ons leven uit. We zijn steeds afhankelijker van het internet en we verwachten op elk moment van de dag een supersnelle verbinding, zo ook thuis. Daarom speelt toegang tot een goede verbinding bij woningzoekers een steeds grote rol.

1GB per huishouden
Naar verwachting is er binnen nu en 5 jaar minimaal 1GB per huishouden nodig. Hier komt glasvezel om de hoek kijken. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Glasvezelproviders bieden abonnementen tot 1GB. Bovendien is de capaciteit van glasvezel oneindig, hiermee kunnen we jaren vooruit.

Nu voor glasvezel kiezen
Netwerkbeheerder E-Fiber is net begonnen met de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk. Inwoners die voor dit glasvezelnetwerk kiezen door een abonnement af te sluiten, krijgen tijdens de aanleg kosteloos een aansluiting in huis.

Glasvezel als woning eis
Huizen met een glasvezelaansluiting worden steeds populairder. Huizen zonder glasvezel worden soms zelfs afgewezen vanwege de slecht werkende verbinding. De woning-vereisten verschillen natuurlijk per persoon en zijn afhankelijk van meer marktfactoren. Maar naast zaken zoals een extra kamer, een tuin of nieuwe keuken, lijkt het erop dat een glasvezelaansluiting ook aan dit rijtje kan worden toegevoegd.
De universiteit van Colorado onderzocht de impact van internetsnelheid op woningverkopen. Dit was vooral van invloed in landelijke gebieden waar internetsnelheden vaak schommelen. De waarde van een woning steeg tot 5% bij een gemiddelde verkoopwaarde van €160.000.

De vraag naar landelijk wonen neemt toe
Vooral huizen in een landelijke omgeving ervaren problemen wat betreft de verbinding. Vaak gaat het internet hier nog via de telefoonkabel. En dat terwijl landelijk wonen, onder andere door het makkelijker werken op afstand, steeds populairder wordt. Als je kinderen hebt en je wilt landelijk wonen, is het verstandig om vooraf na te denken over een basisschool. Daarnaast verdiep je je in de horeca, winkels en sportverenigingen in de buurt. Maar een verdiepingsslag in het internet kan ook handig zijn.
Van landelijk tot stedelijk, buitengebied tot stadskern. Waar je ook woont, je ontkomt niet aan het groeiende dataverbruik. Het gemiddelde dataverbruik neemt jaarlijks met 40% toe. Niet alleen via smartphone maar ook via WiFi groeit het verbruik snel.

Het belang van een goede verbinding
Internet staat centraal in werk- en privéleven. We werken en studeren steeds meer vanuit huis. Daarnaast kijken we televisie in super ultra HD, online of uitgesteld. Ook VR gamen en zorg op afstand vraagt veel van de huidige internetkabel. Maar ook toepassingen die we hedendaags al gewend zijn, zoals het op afstand bedienen van je thermostaat, zijn afhankelijk van internet. Het is daarom belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een snel en betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit.

Glasvezel is het antwoord
Om aan deze groeiende vraag naar data te kunnen voldoen, zijn er allerlei initiatieven die glasvezelnetwerken aanleggen. Via glasvezel worden diensten zoals internet, telefonie en televisie geleverd. Internetverbindingen via glasvezel zijn sneller dan via bestaande infrastructuren, zoals kabel of (een upgrade van) het kopernetwerk. Met als grootste voordeel de hoge snelheid, zowel bij down- als uploaden. Bovendien is de capaciteit van glasvezel oneindig, hiermee kunnen we jaren vooruit.

Overstappen op glasvezel heeft veel voordelen
-Supersnel, betrouwbaar internet
Geen haperende gesprekken meer, geen storingen. Versturen én binnenhalen via glasvezel is gemiddeld 50 keer sneller dan je gewend bent. Bovendien deel je de glasvezelkabel alleen met je huisgenoten en niet met de rest van de buurt zoals je huidige verbinding. Dus als je met de hele buurt massaal een voetbalwedstrijd wilt kijken via het mobiele netwerk dan gaat het helemaal mis. Met een vaste glasvezelverbinding kan iedereen zonder problemen eindeloos televisiekijken.
-Klaar voor de toekomst
Ook in de toekomst zal het datagebruik blijven toenemen. Hoe meer MB’s per seconde, hoe groter de mogelijkheden. Nu al is het kijkgedrag door alle mogelijkheden en door streamingdiensten zoals Netflix en Videoland drastisch veranderd. Je kijkt wat je wilt, wanneer je wilt, in steeds hogere kwaliteit. En die videoconsumptie wordt de komende jaren nog veel groter.
-Beter voor het milieu
Glasvezel verbruikt 60% minder energie en kan niet uitzetten, oxideren of onze aarde op welke manier dan ook aantasten. Modems, routers en complexe systemen in de landelijke centrale, gebruiken heel veel elektriciteit. Onderzoek heeft aangetoond dat we enorm kunnen besparen als we allemaal overstappen op glasvezel. Glasvezel maakt jouw wereld een stukje schoner.
-Keuzevrijheid
Bepaal zelf welke internetprovider bij je past. Alle aanbieders zijn welkom op het netwerk van E-Fiber. E-Fiber houdt van keuzevrijheid en wil dat je zelf bepaalt bij wie je je internet afneemt. E-Fiber zorgt voor het netwerk, alle providers mogen hun diensten via dit netwerk aanbieden. Zodat jij kunt kiezen: wie past het beste bij jou, bij je familie of je bedrijf?

Meer informatie over glasvezel, de providers en de abonnementen is te vinden op e-fiber.nl/oss.

Werkzaamheden voor het glasvezelnetwerk. (Foto: Menno Ebes)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant