Patricia van Raak. (Foto: Hans van der Poel)
Patricia van Raak. (Foto: Hans van der Poel)

'Afvallen door blijvende gedragsverandering'

Zakelijk 1.212 keer gelezen

OSS | Van shaken tot diverse diëten; het lukte haar nooit om blijvend gewicht te verliezen. Totdat Patricia van Raak tijdens een persoonlijke ontdekkingstocht erachter kwam hoe ze op een gezonde en effectieve manier voor zichzelf kan zorgen. De Osse leefstijlcoach wil nu met het COOL-programma mensen helpen de strijd aan te gaan tegen overgewicht. De zorgverzekeraars vergoeden de kosten van het programma. 

Het COOL-programma is uniek in Oss en omgeving. Wat is het succes van het programma? Volgens Patricia gaat het om een blijvende gedragsverandering concreet te maken. Een traject van twee jaar waarin wordt gestart met inzicht en bewustwording van het huidige patroon, gericht op onder andere beweging, voeding, roken, alcohol, slaap, ontspanning en stress. "Pas als je je bewust ben van je eigen motieven, gedrag en emoties, kun je leren om bewustere keuzes te maken. Het is belangrijk om te zien waarom je bepaalde keuzes maakt. Daarna leren deelnemers kleine stapjes te zetten. Dat varieert van bijvoorbeeld meer bewegen tot gestructureerd eten. Met het halen van kleine doelen bereik je succeservaringen. Per stap kun je kijken wat er wel goed en wat er niet goed gaat. Ik ben geen gezondheidsfreak en ga mensen geen voedingsschema's geven. Ze zitten zelf achter het stuur, ik geef ze handvatten mee bij de doelen die ze zichzelf hebben gesteld. Deelnemers leren hoe ze goede en bewuste keuzes kunnen maken. Dat heeft tijd nodig, maar daarmee bereik je wel een blijvend resultaat."

Motiveren en inspireren
Patricia is onder andere de Post-HBO opleiding Leefstijlcoach gaan volgen en startte haar eigen bedrijf. "Ik weet zelf hoe ontzettend moeilijk het is om blijvend gewicht te verliezen. Een hardnekkig probleem, want hoe vaak zie je niet dat je na een dieet weer terugkomt op je oude gewicht? Je zit niet lekker in je vel en je zelfvertrouwen neemt af. Mijn doel is om mensen te motiveren en inspireren. Als je ziet welke stappen ze zetten, dan geeft me dat energie en voldoening." Indien nodig staat de leefstijlcoach in contact met een huisarts voor verdere begeleiding.

Interesse?
Iedereen ouder dan 18 jaar met overgewicht (>BMI 25) of obesitas is welkom voor het COOL-programma. "Maar het is wel hard werken en je moet echt gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan." Het start met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Daarna is er een intake gesprek. Het programma bestaat uit acht individuele gesprekken en zestien groepsbijeenkomsten op woensdagavond of zaterdagochtend in wijkcentrum Schadewijk aan de Leeuwerikstraat in Oss. "In een groep kun je van elkaar leren. Waar loopt iemand tegenaan en hoe gaat diegene daarmee om? Er is bovendien sprake van erkenning en herkenning. In de individuele gesprekken -bij iemand thuis of op een andere gewenste plek- gaan we dieper op de materie in. En als iemand buiten de gesprekken om vragen heeft, ben ik uiteraard bereikbaar." Bang voor veel kosten hoeven deelnemers niet te zijn. Het programma wordt namelijk geheel vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekeraars.

Kijk voor meer informatie op de website www.patriciavanraak.nl of bel naar (06) 11 60 16 95.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant