Bert Jansen Venneboer.
Bert Jansen Venneboer.

'Uitvaart regelen die bij jouw dierbare past'

Zakelijk 404 keer gelezen

Wil je een duurzame en natuurlijke uitvaart voor jezelf of een naaste? Bij Natuurlijk Afscheid in Nuland is er aandacht voor natuur, mens en milieu. Bert Jansen Venneboer: "Een ceremonie en het gedenken in de natuur geeft ruimte aan rouw, verdriet en afscheid en aan de eeuwigheid van het leven."

Bert zat vroeger op de tuinbouwschool en volgde daarna een docentenopleiding. Hij koos uiteindelijk voor het hoveniersvak. Eerst in dienst bij een bedrijf en later met zijn eigen onderneming. De wens om een ander pad te bewandelen, speelt echter al jaren. "Hovenier is een geweldig, maar wel een zwaar vak. Ik doe alles, van A tot Z. Heel mooi, maar dit fysieke werk houd ik niet vol tot mijn pensioen." Hij besloot naast zijn werk een opleiding Ritueelbegeleider bij Afscheid te volgen. Toen hij die afrondde, volgde de opleiding Uitvaartbegeleider. "De dood heeft me altijd getriggerd. Als ik ergens een begraafplaats zie, neem ik een kijkje. Het besluit om de opleidingen te gaan volgen, kwam nadat ik zelf bij een uitvaart was. Ik vond dat dit beter zou kunnen."

Verbinding met de natuur
Al tijdens zijn opleidingen dacht hij na over een eigen bedrijf. Na verloop van tijd kreeg het plan meer vorm. "Het is een carrièreswitch, maar toch zijn er overeenkomsten tussen hovenier en ritueel- en uitvaartbegeleider. Het groen en de verbinding met de natuur heb ik meegenomen naar de uitvaartbranche." Met Natuurlijk Afscheid richt hij zich op mensen die kiezen voor natuurbegraven of duurzaam cremeren. "Het is een markt die volop in ontwikkeling is, maar velen kennen het nog niet. Ik heb veel kennis over natuurbegraven, natuurbegraafplaatsen en milieuvriendelijk cremeren. Ook weet ik veel over alle zaken rondom een uitvaart. Of je een volledige groene uitvaart wil of enkel groene elementen wil verweven in een ceremonie, het is allemaal mogelijk."

Wensen
Het is uiteraard mogelijk om je afscheid al vooraf te regelen. Bert neemt mensen bij de hand en bespreekt alle wensen. Het kan veel rust geven als veel vooraf al is vastgelegd. Hoe de ceremonie bijvoorbeeld moet worden, welke afscheidsbloemen (Natuurlijk Afscheid heeft een eigen bloemenlijn, red.), het type kist of wade, welk vervoersmiddel en welke rituelen en symbolen iemand wil gebruiken. Er is op het gebied van afscheid nemen ontzettend veel mogelijk. "We kunnen aan vrijwel alle wensen voldoen, als het uiteraard binnen de wetgeving valt. We hebben zelf een wensenboekje samengesteld waarin wensen aangegeven kunnen worden. Maar het komt natuurlijk ook vaak voor dat mensen plotseling overlijden. Als ik als uitvaartbegeleider bij families langskom, ondersteun ik ze met alle keuzes die gemaakt moeten worden na het overlijden tot aan de uitvaart. Kalm en op jouw eigen tempo. Een liefdevolle gids die rust, structuur en inspiratie brengt. Ik help een uitvaart te regelen die bij jouw dierbare past. Een liefdevol en warm afscheid waar je later met warme gevoelens op terugkijkt. We gaan er alles aan doen om het te regelen."

Meer informatie
Bert is bereikbaar via (06) 38 89 14 04 of info@natuurlijkafscheid.com. Meer informatie op de website
natuurlijkafscheid.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant