Hent van Schoten.
Hent van Schoten.

Van Schoten: 'Met pr en brons zeer tevreden'

Sport 408 keer gelezen

UTRECHT/OSS | Hent van Schoten ontwikkelt zich volop als hinkstapspringer. Afgelopen zaterdag was zijn sportieve hoogtepunt een feit. De 22-jarige Ossenaar haalde een afstand van 14.20 meter, een dik persoonlijk record. Het bleek voldoende voor brons op het NK Atletiek in Utrecht.

door Leon Voskamp

Van Schoten had voor het NK nog nooit verder gesprongen dan 14 meter. Tijdens zijn eerste poging op het NK haalde hij echter 14.17 meter. "Tijdens de coronacrisis heb ik hard getraind, maar er waren weinig wedstrijden. Hoe sta je er dan voor op het NK en wat doet de concurrentie? Ik voelde me goed en tijdens het inspringen werd dat gevoel bevestigd. Bij de eerste sprong ging het geweldig. Ik stond direct op een medailleplek en hoopte natuurlijk dat vol te houden. Ik voelde wel dat er nog ruimte was voor verbetering in de sprong. De tweede poging ging nog veel beter en ik kwam drie centimeter verder." Na zijn derde poging mochten de beste acht van de twaalf deelnemers nog drie keer springen. Verder dan 14.20 meter kwam hij niet, maar het leverde hem wel een bronzen medaille op. "Mijn beste prestatie op een NK was vorig jaar indoor, toen ik vijfde werd. Met een persoonlijk record en bronzen plak ben ik zeer tevreden."

Ontwikkeling
De Ossenaar met Lithse roots is ambitieus. De 15 meter is zijn volgende doel. "Ik heb een mooie stap gezet, maar ik wil nu werken aan een nog hoger niveau. In de komende jaren wil ik groeien naar de 15 meter. Met die afstand doe je volop mee om de Nederlandse titel. Ik geloof erin dat ik dat kan halen. Bovendien gaat de kampioen van dit jaar (sprong 14.95 meter) stoppen, dus dat vergroot mijn kansen."

Training
Een aantal jaar geleden maakte hij de overstap van AV Oss'78 naar Prinses Hendrik in Vught, waar hij traint onder Joep Janssen. "Ik ben heel erg tevreden over de samenwerking. Ik leer er veel en ontwikkel me prima." Naast het hinkstapspringen focust hij zich op het verspringen. Zijn persoonlijk record is 6.77 meter. "Mijn doel is om de 7 meter voorbij gaan, waardoor ik kans maak op plaatsing voor het NK. Ik vind het een geweldig onderdeel van atletiek. Het geeft een kick als je zo lang in de lucht zweeft. Het is ook minder belastend voor je lichaam dan hinkstapspringen. Dat vind ik natuurlijk ook een geweldige sport. Heel zwaar, maar ik vind het fantastisch om te doen." Zelf traint hij twee dagen per week op de baan. "Veel mensen denken dat we voornamelijk onze benen trainen, maar je hele lichaam moet in balans zijn. Ik werk keihard om mijn lichaam sterker te maken. Verder train ik op onder andere techniek en de sprong. Ook op snelheid, al is het niet zoals bij verspringen dat je zo snel mogelijk bij de streep moet komen. Je snelheid moet in orde zijn, maar je moet de sprong wel gecontroleerd kunnen maken."

Toekomst
Het trainen combineert hij met training geven bij AV Oss'78 en De Keien Atletiek in Uden. "Ik vind het heel leuk om mijn kennis en ervaring over te brengen op de jeugd. Ik sta dagelijks op de baan en deze combinatie is goed te doen. Al moet ik wel kijken of ik voor mijn eigen carrière meer moet gaan trainen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant