Afbeelding

Schade door slecht weer: wat dekt de verzekeraar?

Algemeen 700 keer gelezen

Door klimaatverandering komen zware regenbuien steeds vaker voor in Oss en de rest van Nederland. Woningeigenaren kunnen daar last van hebben. Door hevige regenbuien kan er namelijk schade ontstaan in en om de woning. Hoe zit het precies met waterschade en de verzekering?

Inboedel- en opstalverzekering

Bij schade aan de woning krijgen mensen te maken met de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen in het huis. Denk hierbij aan de meubels, gordijnen maar ook kostbare bezittingen zoals sieraden en audio- en videoapparatuur. De dekking voor waterschade kan per verzekeraar flink verschillen. Zo zijn er verzekeringen die de kosten voor het opsporen van een leidingbreuk dekken en het herstellen van leidingen bij vorstschade. In de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering kan men dit terug vinden. Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Hierbij kan men denken aan leidingen, het dak, de badkamer, de keuken en het toilet. Het is raadzaam om beide verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. Zo ontstaat er ook geen onduidelijkheid over bij welke verzekeraar de schade gemeld moet worden.

Welke waterschade dekt de verzekering?

Waterschade wordt onder bepaalde voorwaarden gedekt door de woonverzekering. Hierbij maken zij onderscheid in drie soorten waterschade: schade ontstaan door neerslag, schade ontstaan door indirecte neerslag en schade veroorzaakt door leidingwater. Onder neerslag verstaan we regen, hagel, sneeuw en smeltwater. Schade door neerslag wordt gedekt vanuit de opstal- en inboedelverzekering, tenzij er sprake is van nalatigheid. Denk hierbij aan het open laten staan van een raam. De schade had dan immers voorkomen kunnen worden. Ook schade veroorzaakt door leidingwater valt onder de inboedel en opstalverzekering. Daarbij is water uit de centrale verwarming, de waterleiding en daarop aangesloten systemen inbegrepen. Let wel, de schade moet onverwachts zijn veroorzaakt.

Welke waterschade is niet gedekt?

Is er sprake van schade door een overstroming van een rivier of door een overstroming vanuit de zee? Dan is de schade helaas niet gedekt. Dat geldt ook voor schades veroorzaakt door een dijkdoorbraak. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen compensatie krijgen van de overheid door een beroep te doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). Ook uitgesloten is schade door slecht onderhoud aan het huis. Huiseigenaren zijn namelijk verantwoordelijk voor het plegen van regelmatig onderhoud.

Waterschade melden en voorkomen

Als er sprake is van waterschade, dan moet dit zo snel mogelijk gemeld worden bij de verzekeraar. Dit kan telefonisch, maar ook per e-mail. Vervolgens moet de gedupeerde een schadeformulier invullen. Het is belangrijk dat de schade niet hersteld wordt voordat de inspecteur hiernaar heeft gekeken. Tenzij de schade nog meer schade kan veroorzaken. De inspecteur moet namelijk de oorzaak van de schade kunnen onderzoeken. Het is ook raadzaam om een aantal foto's van de schade te maken. Deze foto's kunnen later als bewijsmateriaal dienen. De inspecteur zal beoordelen of de schade wel of niet vergoed gaat worden. Gemeente Oss werkt hard aan oplossingen om overlast door hevige regen te voorkomen. Daarom stimuleert zij woningeigenaren om regenwater op te vangen in de tuin. Dat kan door middel van een regenton. Ook zorgen minder stenen en meer groen in de voor- en achtertuin ervoor dat de overlast beperkt wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant