Culturele Osse organisaties Samen Dementievriendelijk

  •   keer gelezen

OSS | Culturele organisaties in Oss houden samen een themajaar rondom dementie. Onder de noemer Samen Dementievriendelijk wordt in het nieuwe seizoen een groot aantal activiteiten gehouden om de kennis rondom deze ziekte te vergroten. Het startschot is op maandag 21 september om 15.00 uur in theater De Lievekamp. Onder meer wordt een flyer onthuld met een QR-code naar de gezamenlijke Facebook-pagina waarop het aanbod staat.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties dagelijks te maken krijgen met deze ziekte. Belangrijk is daarom dat we samen dementievriendelijk worden.
De culturele organisaties in Oss besteden vanuit hun eigen expertise aandacht aan het thema. Denk aan lezingen, tentoonstellingen, muziek- en theatervoorstellingen en workshops. Ook zullen zij gezamenlijk de training 'omgaan met dementie' volgen van het programma Samen Dementievriendelijk. Een aantal activiteiten zal worden gestreamd. Om te toetsen waar de doelgroep behoefte aan heeft, wordt samengewerkt met instellingen die zich bezighouden met dementie. Het themajaar eindigt op 31 mei met een afsluitende activiteit.

Uitreiking prijs
Bij het startschot op maandag 21 september is ook schrijver, taalkundige en cabaretier Wim Daniëls aanwezig. Hij praat het geheel aan elkaar en reikt ook Arno’s GoudenClownsneusprijs, een nieuwe landelijke award van opleidingsinstituut voor zorgprofessionals miMakkus. Winnaar is de 21-jarige hbo-verpleegkundige Teun Toebes.
De culturele instellingen die betrokken zijn bij het dementieproject zijn Bibliotheek Oss, cultuurpodium Groene Engel, Museum Jan Cunen, Muzelinck, Stadsarchief Oss, Theater De Lievekamp en Volksuniversiteit Oss.

Meer berichten