Logo kliknieuws.nl/oss
Honden snuffelen bij een deel van de voorraad van Dierenvoedselbank Oss.
Honden snuffelen bij een deel van de voorraad van Dierenvoedselbank Oss.

'We willen met ons initiatief de dieren helpen'

  •   213 keer gelezen

BERGHEM | De Dierenvoedselbank Oss is in februari van dit jaar van start gegaan in Berghem. Voorzitter en oprichter Marcel Koelhuis wil samen met een groepje dierenvrienden mensen helpen die financieel klem zitten en huisdieren hebben. "Wij weten dat er in de gemeente Oss best veel (stille) armoede is. Dan is het fijn voor die mensen dat ze misschien een beroep op ons kunnen doen."

door Leon Voskamp

Koelhuis zag het idee van een Dierenvoedselbank ergens anders in Nederland en besloot het vervolgens zelf op te richten in zijn woonplaats Berghem. Er is een bestuur met drie dierenliefhebbers. "Als professioneel zorgverlener weet ik dat er veel vraag naar dierenproducten is. De normale Voedselbank bestaat natuurlijk al jaren, maar daar zit eigenlijk nooit iets bij voor dieren. Daarom vonden wij het tijd om hier in de gemeente Oss een Dierenvoedselbank op te starten, een welkome aanvulling op de Voedselbank. Want het is toch verschrikkelijk dat je je huisdier weg zou moeten doen omdat je het financieel niet kunt veroorloven? Een dier is ontzettend belangrijk en hoort bij het gezin. Er zit voor ons geen enkele commerciële gedachte achter, we willen de dieren helpen."

Cliënten
Er is een samenwerking gestart met ONS welzijn, waarbij de komende tijd de bedoeling is dat de contacten worden geïntensiveerd. Via de ketenpartner komen de namen binnen van cliënten die onder bewindvoering staan of in de schuldhulpverlening. Die kunnen vervolgens een keer per vier weken een pakket ophalen bij de unit in Berghem. Het gaat om maximaal drie dieren per cliënt. Koelhuis: "Het maakt niet uit welk huisdier je hebt. We hebben echt een ruim aanbod aan voer. We spreken niet over aantallen cliënten, maar ik kan wel zeggen dat we afgelopen maand 100 kilo aan droogvoer voor honden hadden. Maar ook voor bijvoorbeeld katten hebben we veel producten. De pakketten worden persoonlijk samengesteld, want geen enkel huisdier heeft natuurlijk hetzelfde eetpatroon."

Stichting
Koelhuis merkt dat veel mensen in Oss en omgeving nog nooit van een Dierenvoedselbank hebben gehoord. Hij hoopt dat er snel verandering in komt. Om het nog aantrekkelijker te maken om te doneren zijn er concrete plannen om er op korte termijn een stichting van te maken met een ANBI-status.

Donaties
"Er zijn al redelijk veel particulieren die ons dierenvoer geven, bijvoorbeeld als hun eigen dier het niet eet of als hun huisdier is overleden. Weggooien van voer is zonde. Ook steeds meer bedrijven en een groothandel weten ons te vinden. Het is nu voor ons belangrijk om de naamsbekendheid te vergroten. Op deze manier willen we ons netwerk uitbreiden."

Meer informatie
Meer weten over de Dierenvoedselbank Oss? Ga dan naar de website www.dierenvoedselbankossomgeving.info of kijk op de Facebook-pagina DvGGem.Oss. Bereikbaar via dierenvoedselbank.oss.omgeving@gmail.com of bij spoedgevallen via telefoonnummer (06) 19 38 98 94.

Meer berichten