Logo kliknieuws.nl/oss
Robin Borneman. (Foto: Willem Melssen / WM Fotografie)
Robin Borneman. (Foto: Willem Melssen / WM Fotografie)

Cultuurklunen in trek bij Ossenaren

  •   keer gelezen

Spannend is het absoluut als je een compleet nieuw evenement als Cultuurklunen organiseert. Zeker in deze tijd. Slaat het aan? Is Oss er klaar voor? Willen we de deur weer uit? Marjolein Buijs was vastberaden, zocht de samenwerking met horeca, centrummanagement en de gemeente en is het gewoon gaan doen. 

Ze is artistiek en zakelijk leider van Stichting Oss Cultureel en de bedenker van het evenement waar we op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober van de ene naar de andere horecagelegenheid gaan en eindelijk weer kunnen genieten van een cultureel avondje uit. “Weet je”, trapt Marjolein af, “uit deze gemeente komt zo ontzettend veel cultureel talent. Die wil je het liefst hier eens in de zoveel tijd een podium bieden. Toch? Met Cultuurklunen halen we er twaalf terug naar Oss, maken ze ieder hun eigen voorstelling op maat die ze ons laten zien op de meest vertrouwde plekken van Oss. Ik hoop dat bezoekers straks zeggen: nooit gedacht dat cultuur zo’n breed begrip is en ik het zo leuk zou vinden.”

Artistieke route
Stichting Oss Cultureel kondigde eerder dit jaar aan haar grenzen te gaan verleggen. Cultuurklunen is de start van die nieuwe artistieke route waarin alles samenkomt wat Buijs belangrijk vindt. “Iedereen in Oss van cultuur te laten genieten: van nieuwsgierige nieuwkomers tot en met doorgewinterde liefhebbers. Dat doen we met spannende producties op verrassende plekken. De ene keer groots en meeslepend, de andere keer klein en intiem. Maar altijd uitgevoerd door aanstormend lokaal talent onder begeleiding van professionele cultuurmakers.”

Cultuurmakers
Eén van de cultuurmakers is Alessio Rooders. Hij is afgestudeerd aan het Conservatorium als flamencogitarist en opgegroeid in Macharen en kijkt ernaar uit om live setting te creëren waarin je meegenomen wordt in zijn muziek. “Flamenco spat zo in je gezicht. Er zit passie in, stilte, spanning en is tegelijk confronterend. Het raakt je.” Oh ja, en mocht je je afvragen of Alessio gezien zijn naam naast Osse, ook Zuid-Europese roots heeft: “Ver weg heb ik wel iets van Roma invloeden in de familie, maar meer ook niet”, lacht de inmiddels in Rotterdam wonende flamencogitarist.” Robin Borneman vindt het “heel cool dat er in deze cultuurloze tijden” een evenement als Cultuurklunen wordt georganiseerd. “De meesten zitten al veel te lang thuis, dus tijd voor actie!” Hij is een geboren en getogen Ossenaar. “Ik ben een Brabander in mijn hart. Het is meer een gevoel dan wat anders. Ik vermoed dat ik door mijn Osse roots nog steeds ín mijn schoenen loop, en niet ernaast; ). Violiste Iris van Nuland is de jongste van het stel en komt met haar 18 jaar en als eerstejaars Conservatoriumstudent net kijken. Toch heeft ze in haar jonge leven al op vele podia gestaan en als je je ogen dicht doet is het alsof je naar een doorgewinterde musicus luistert. Misschien kennen jullie haar van het programma Superkids waar ze de winnares van was. Meestal speelt ze voor één en dezelfde doelgroep. “Supertof dat dit voor een veel breder publiek wordt georganiseerd. Ik heb dat eigenlijk nog nooit meegemaakt in Nederland, laat staan in Oss.”

Over Cultuurklunen
Stichting Oss Cultureel organiseert op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober van 18.00 tot 22.00 uur het nieuwe evenement Cultuurklunen, met medewerking van de horeca en het centrummanagement en met het vertrouwen van de gemeente Oss. Zoals de naam al doet vermoeden gaan we ook op deze avond van de ene naar de andere horecagelegenheid om te eten, te drinken en vooral te genieten van twee voorstellingen van de in totaal elf cultuurmakers (Robin Borneman speelt op 6 oktober, red.). Na het diner start om 20.00 uur de eerste voorstelling en om 21.00 uur de tweede. In steeds veertig minuten nemen onze professionals - die je misschien wel kent omdat ze allemaal Osse roots hebben - je mee in moderne blues, intieme zang, elektronische muziek, toneel, theater, kunst, percussie-, viool-, of flamencomuziek. Tussendoor wissel je te voet van locatie. Wil je erbij zijn, ga dan naar de website en koop een plek aan tafel met je partner, gezin, vrienden of zakelijke relatie voor 45 euro of het wat luxere VIP voor 65 euro (beide arrangementen zijn inclusief diner en twee voorstellingen en exclusief drank) per persoon en laat je verrassen. Coronaproof bovendien, want je reserveert vaste plaatsen en komt tijdens de voorstelling niet van je plek af. Vandaar dat er ook een beperkt aantal kaarten beschikbaar is. Kies je liever je eigen cultuurmaker? Dan kun je ook losse tickets voor 10 per stuk kopen. Ga naar www.osscultureel.nl/cultuurklunen om ze online te bestellen.
Meer berichten