Logo kliknieuws.nl/oss
Wulp. Foto Theo van Orsouw
Wulp. Foto Theo van Orsouw

Lithse polder laatste redding voor de wulp in Noord-Brabant

  •   keer gelezen

LITH | Het gaat niet goed met de wulp in Nederland en hij staat daarom sinds 2017 op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels. De laatste wulp is verdwenen uit het gebied van de Kampina, wist boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten te melden. Weer een signaal van de achteruitgang van de vogelstand in het algemeen en die van de wulp in het bijzonder.

De wulp zit als broedvogel vooral in het oosten en noorden van Nederland. Daarbuiten zijn er nog maar weinig plekken over. Dat geeft direct het belang aan van die enkele plekken in het zuiden van Nederland die er nog zijn, zoals de Lithse polder en de Stijbeemden. Daar zijn zo'n twintig a dertig broedparen. "Twee gebieden bij Oss waar hij zich thuis voelt, waar nog voldoende water, voedsel en rust te vinden is", aldus IVN Oss. "Vooral openheid en uitgestrektheid is een voorwaarde voor de wulp om zich ergens te vestigen en die openheid is er nog volop in de polders rondom Oss."

Negatieve trend keren
Volgens IVN Oss staat vanwege de toenemende droogte staat het broedsucces de laatste drie jaren nog meer onder druk. "Natte weilanden met aangepast maaibeheer kunnen de negatieve trend waarschijnlijk nog keren. Sinds 1996 doen steeds meer boeren, tegen vergoeding, mee aan dat aangepaste beheer van de weilanden door het creëren van plas-drasgebieden. Een gezamenlijk project van ZLTO en Brabants Landschap." In de winter trekken de wulpen naar het noorden. (Foto: Theo van Orsouw)

Meer berichten