Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Lars van Tuijl doet een truck tijdens zijn live-stream optreden in mei in De Lievekamp.&nbsp;</p>

Lars van Tuijl doet een truck tijdens zijn live-stream optreden in mei in De Lievekamp. 

De Lievekamp moet vanwege maatregelen meerdere voorstellingen verplaatsen

  •   keer gelezen

OSS | Onder andere theater De Lievekamp wordt keihard geraakt door het coronavirus. De Veiligheidsregio Brabant-Noord gaf geen ontheffing en daardoor mogen er de komende 3 weken maar 30 bezoekers naar binnen. Het Osse theater heeft daarop besloten de voorstellingen van Nasrdin Dchar (2 oktober) en Lars van Tuijl (4 oktober naar 7 februari) te verplaatsen. “Momenteel zijn we ook met de artiesten en impresariaten in gesprek over de voorstellingen van de komende periode. Kaarthouders ontvangen persoonlijk bericht”, aldus De Lievekamp

Weekblad Regio Oss plaatste afgelopen woensdag een interview met Van Tuijl:

OSS | Illusionist is toch wel een bijzonder beroep, maar bij Lars van Tuijl is het er met de paplepel ingegoten. Zondag 4 oktober om 13.30 uur staat hij in De Lievekamp in Oss met The Magic Show, een interactieve familievoorstelling waarin hij samen met het publiek op zoek gaat naar de beste goocheltruc in de wereld. Maar, bestaat zo’n truc wel? 

door Moniek Jaspers

Al van kleins af aan is Lars in aanraking gekomen met goochelen. Dit was namelijk een hobby van zijn vader. “Vroeger waren kinderfeestjes nog vaak aan huis. Mijn vader hield dan een goochelshow van dertig minuten met doekjes en konijntjes. Dat was toch wel bijzonder, want andere kinderfeestjes hadden dat niet. Toen heb ik het nog niet kunnen leren. Dat kwam pas in groep 4 toen mijn vader kwam goochelen op school voor het thema toveren, waarbij ik mee mocht doen als zijn assistent. Op de middelbare school is die interesse wel even minder geweest, maar op mijn zestiende begon het toch weer te kriebelen. Ik wilde met een paar vrienden meedoen aan het open podium van de middelbare school. ‘Maar wat gaan we dan doen?’, vroegen mijn vrienden. Goochelen, was daarop mijn antwoord. Ze wisten niet eens dat ik dat kon. We zijn met ongeveer vijf man gaan optreden en de input van vroeger kwam weer helemaal naar boven. Op datzelfde podium ontmoette ik een jongen die twee klassen lager zat, maar ook goochelde. Samen zijn wij doorgegaan en dat ging goed. We hebben daarmee ook prijzen gewonnen”, vertelt Lars. Met de hulp van vrienden ging Lars het land af met shows als een reizende familie.

Naast illusionist is Lars meester op een basisschool. De afgelopen vijf jaar heeft hij een dubbele parttimebaan van twee beroepen die elkaar versterken. Lars: “Op het podium werk ik veel met kinderen. Vanuit mijn positie als leraar weet ik hoe ik goed met kinderen kan spreken en duidelijke grenzen kan stellen. Tegelijkertijd komen mijn goochelvaardigheden goed van pas op school. Ik kan goed acteren en een verhaal kracht bijzetten.”

Een reis door de tijd
Bij The Magic Show wil Lars niet alleen trucjes laten zien en mensen laten verbazen; hij wil ook een verhaal vertellen: “Ik ben een groot fan van films en ik vind dan ook dat een theatershow een begin en een einde moet hebben. Wat is de beste goocheltruc in de wereld? Bestaat deze eigenlijk wel? Je werkt naar een conclusie en een bepaalde boodschap toe.” Om het antwoord te achterhalen neemt Lars de bezoekers mee terug in de tijd naar de negentiende eeuw, een periode waarin goochelen erg populair was. “In een museumcollectie van trucs van vroeger vind ik een soort schatkaart bestaande uit puzzelstukjes. Bij elke truc die ik opvoer vind ik weer een nieuw puzzelstukje dat mij dichter naar de beste truc van de wereld brengt. De trucs die ik uitvoer zijn vaak moderne varianten op de meest spraakmakende acts uit die tijd. Zo kun je onder andere de eeuwenoude doorzaagtruc verwachten, een zweeftruc en een verschijntruc. Dat is leuk voor alle leeftijden.”

Een thuiswedstrijd
Door de coronacrisis heeft het theateroptreden tijdelijk stilgelegen voor Lars. Dat was best zwaar. “Optreden is onmisbaar voor performers. Hans Klok noemt het een verslaving”, aldus Lars. “Maar je moet jezelf daarbij neerleggen en hopen dat het snel ten einde komt. Nu voelt elk optreden als een cadeautje en is het genieten om er weer te staan. Hopelijk genieten de bezoekers ook.” De voorstelling van zondag 4 oktober is het eerste optreden van Lars in een theater voor live publiek sinds een half jaar. Deze is nog steeds interactief, maar het is bijvoorbeeld minder mogelijk dat volwassenen een controle uitvoeren. Lars zal daarom meer gebruik maken van kinderen. “We hebben een mooie vorm bedacht om mensen erbij te betrekken. We hebben er goed over nagedacht en ik ben vol vertrouwen. Het gaat een bijzonder optreden worden.” Zeker in Oss zal dat geen probleem worden. Voor de Bosche Lars, woonachtig in Oss, voelt het optreden in De Lievekamp als een thuiswedstrijd. “Het is een feest der herkenning wanneer ik bekenden in de zaal zie.”

Voor meer informatie, ga naar www.lievekamp.nl.

Meer berichten