Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Deelnemers aan de Osse Kwis van vorig jaar. Dit jaar vindt een online editie plaats.</p>

Deelnemers aan de Osse Kwis van vorig jaar. Dit jaar vindt een online editie plaats.

De Osse Kwis gaat door: 'Je moet gewoon creatief zijn'

  •   keer gelezen

OSS | De Kwis is op veel plaatsen in Brabant afgelast, maar niet in Oss. Dat is geheel dankzij de organisatie die vroeg heeft ingespeeld op de coronacrisis en een online Osse Kwis op de agenda voor zondag 27 december heeft staan, maar wel één met livestream en presentator. Deze hebben ze in de zomer al een keer geoefend. "Na de zomer hebben wij meteen de keuze gemaakt om het zo te doen. We dachten: we gaan het gewoon doen", aldus organisator Gaby van Erp.

Gaby had al snel door dat de coronacrisis wel eens lang zou kunnen duren. "We moesten zien of de Osse Kwis in het najaar zou gaan lukken. Dus hoe konden we dat oplossen? Daarom kwamen we met een kleinere online zomer editie." Dit was een goede test voor de officiële Osse Kwis van 27 december. Gaby: "Er zaten wel wat foutjes in de zomereditie, maar daar hebben we alleen maar van geleerd. We zijn er klaar voor."

Livestream
Dankzij de vroege beslissing om de Osse Kwis online te houden, kan, ondanks de weer aangescherpte maatregelen, de planning dus gewoon doorgaan. Het gaat hierbij niet om een simpele 'pub quiz'. Integendeel. "Er zal een livestream met presentator plaatsvinden via YouTube. Hierop zal eerder opgenomen en live materiaal te zien zijn. Het werkt net als een televisieprogramma. Via deze livestream zullen opdrachten binnenkomen. Uiteraard krijg je ook een boekje thuis met opdrachten. Deze kan 's avonds met de auto ingeleverd worden." Met veel opdrachten online, het bekende opdrachtenboekje met zelfs nog de mogelijkheid voor buitenopdrachten en een soort drive-through om het boekje in te leveren is De Osse Kwis volledig corona-proof. "Je moet gewoon creatief zijn, en dat zijn wij", aldus Gaby.

Gemakkelijk te volgen
Bij de livestream komt nog veel techniek kijken. Zo heeft de organisatie een regiekamer moeten inrichten en is er een regisseur en producer aanwezig. Dat is allemaal al geregeld. Maar, thuis is alles gemakkelijker te volgen. "We zijn tegenwoordig zo gewend aan het thuis werken en alles online te bespreken via Zoom en WhatsApp. We zijn daar erg handig in geworden. En het online spelen van de Osse Kwis gebeurde al. Er doen bijvoorbeeld ook mensen uit Amsterdam mee die familie in Oss hebben. Zij doen dan online, vanuit huis mee. Dat werkt goed."

Lol
Oss is hiermee één van de weinige steden in Brabant die de jaarlijkse Kwis door laat gaan. "Het gaat toch om de lol. Zeker nu dat er al zoveel wordt gecanceld is dat belangrijk", zegt Gaby. "Wij zijn blij dat we op deze manier toch iets kunnen doen. Dat wilden we graag."

Informatie
De online Osse Kwis vindt plaats op zondag 27 december. Meer informatie zal binnenkort bekend worden gemaakt op www.deossewkis.nl en op de Facebook-pagina @dnossekwis. Dan is aanmelden ook mogelijk.

Meer berichten