Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Anne-Marie van Oss, Riquette van de Burgt en Renalda van Amstel.&nbsp;</p>

Anne-Marie van Oss, Riquette van de Burgt en Renalda van Amstel. 

Matties & Meer: 'Een steuntje in de rug geven'

  •   keer gelezen

OSS | Anne-Marie van Oss, Riquette van de Burgt en Renalda van Amstel staan altijd klaar om anderen te helpen. De drie vriendinnen houden zich al jaren graag bezig met vrijwilligerswerk. Nu komen ze zelf met het initiatief Matties & Meer. Dit zijn gezellige bijeenkomsten bedoeld voor mensen tussen de 18 en 35 jaar die zich eenzaam voelen, die sociaal wat armer zijn of voor wie contacten leggen moeilijker is. “Wij willen hen graag een steuntje in de rug geven”, aldus Anne-Marie. 

Er wordt tegenwoordig veel aangeboden op het gebied van datingsites, waarbij onderscheid wordt gemaakt voor mensen die hoger opgeleid zijn, homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, mensen met een handicap of met een (verstandelijke) beperking. Riquette: “Wij vinden het erg fijn dat dit er allemaal is, maar wij geloven ook dat er jongvolwassenen zijn die precies tussen deze groepen in vallen en toch wat hulp kunnen gebruiken. Het gaat dan om jongvolwassenen die geen labeltje hebben, ook geen vlotte babbel, maar die wel de behoefte hebben aan een maatje. Zij willen wel, maar hoe? Dat is soms lastig. Wij willen een begin maken om ze weer nieuwe mensen tegen te laten komen. Zeker in deze coronatijd zijn mensen wat eenzamer.”

Een maatje
De gedachte achter het initiatief is dus niet per se een liefdesrelatie. Dat mag wel, maar het is ook voor mensen die behoefte hebben aan vriendschap, aan een maatje. “We zullen bij de eerste bijeenkomst kijken waar de behoefte ligt. In het begin zullen wij aansturen, bijvoorbeeld door een spel met vragenkaartjes te spelen om elkaar beter te leren kennen, maar de bedoeling is dat wij steeds minder nodig zullen zijn en dat de bijeenkomsten uiteindelijk ook minder zullen worden. Het gaat er niet om wat wij leuk vinden, maar wat de deelnemers leuk vinden. Als zij een keer naar een pretpark willen, dan kan dat. Ook kunnen we iets leuks doen rondom de feestdagen”, legt Anne-Marie uit. Bovendien zullen de drie vriendinnen een groepschat op WhatsApp starten waar de deelnemers met elkaar kunnen chatten. “We zullen eventueel iedere keer één persoon vragen om het initiatief te nemen in de groepsapp, want dat moet niet vanuit ons komen. Maar een groepschat werkt echt.”

‘Een uitdaging’
Naast dat jongvolwassenen bij Matties & Meer rechtstreeks nieuwe contacten op kunnen doen, kunnen ze er ook wat van leren. Riquette: “Wat de deelnemers bij ons opdoen, kunnen ze hun hele leven meenemen. Alle deelnemers zijn gelijkgestemden. Je komt er dus al snel achter dat je niet alleen bent. Misschien leren ze wel dat mensen het juist leuk vinden wanneer je het initiatief neemt. Het is niet dat onze doelgroep niet tevreden is met hun leven, maar dat het misschien wel leuker zou kunnen. Zie het als een uitdaging.”

Informatie 
De datum en locatie van de eerste bijeenkomst zullen nader bepaald worden, afhankelijk van de nieuwe coronamaatregelen. Er zal dan een ruimte worden gehuurd waar voldoende afstand kan worden gehouden om alle maatregelen te volgen. De eerste bijeenkomst zal vrijblijvend zijn. Inschrijven kan wel vast via Facebook @mattiesenmeer of mattiesenmeer@gmail.com.

Meer berichten