Logo kliknieuws.nl/oss
Foto: Henk Lunenburg

Maatregelen om heide in Maashorst te herstellen en behouden

  •   keer gelezen

De heide in De Maashorst wordt hersteld. Dit is nodig om te voorkomen dat de ecologische kwaliteit van de belangrijkste heidegebieden verder achteruit gaat. De hoge stikstofneerslag is de oorzaak van de afnemende kwaliteit van de heide.

Door de herstelmaatregelen wordt de heide robuuster en beter bestand tegen extreme droogte en stikstofneerslag. De heideherstelmaatregelen op de Maashorst worden uitgevoerd door Bosgroep Zuid Nederland in opdracht van de provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).
De heidevlakten op Herperduin, de Kanonsberg, Slabroekse Bergen en in Hooge Vorssel staan bekend om hun rijke biodiversiteit, met zeldzame heidesoorten. Door de hoge stikstofneerslag vanuit de industrie, het verkeer en de agrarische sector, gaat de ecologische kwaliteit van de heide achteruit. Planten hebben het daardoor moeilijk. Dieren zien hun voortplantings- en voedselmogelijkheden afnemen. De biodiversiteit loopt sterk terug. Zonder herstelmaatregelen raken bijzondere heidesoorten, zoals de stekelbrem, de kruipbrem en de grondster, hun leefgebied kwijt en verdwijnen ze. Voor diersoorten als de blauwvleugelsprinkhaan en de levendbarende hagedis zijn deze herstelmaatregelen dan ook van groot belang.

Lees volgende week meer in Weekblad Regio Oss / Udens Weekblad.

Meer berichten