Iedereen kan zich aanmelden voor de lotgenotengroep.
Iedereen kan zich aanmelden voor de lotgenotengroep.

Lotgenotengroepen Rouw en Verlies bij ONS welzijn

Algemeen 916 keer gelezen

OSS | Het overlijden van een partner is enorm heftig. Hoe ga je om met een ingrijpend verlies? Veel nabestaanden kunnen steun gebruiken in deze periode. ONS welzijn start in november in Oss met een lotgenotengroep Rouw en Verlies. "Lotgenoten geven elkaar steun en er is sprake van herkenning en erkenning."

door Leon Voskamp

ONS welzijn heeft al zeker 25 jaar lotgenotengroepen. Volgens maatschappelijk werkers Conny Hurkmans en Sjanny Bongers biedt de groep veel steun aan mensen die hun partner zijn verloren. "Het is een enorm ingrijpende gebeurtenis. Vooraf kun je zoiets niet inschatten, maar je komt erachter als je het daadwerkelijk hebt meegemaakt." Iedereen is welkom en kan zich aanmelden bij ONS welzijn. "We starten altijd met een individueel intakegesprek en bekijken dan of een persoon al klaar is voor een lotgenotengroep of dat hij/zij nog te diep in het rouwproces zit. Het kan ook zijn dat er op een ander vlak hulp nodig is. We gaan voor iedereen op zoek naar een passende oplossing." Vaak komen partners na ruim 1 of 1,5 jaar voor het eerst naar de groep. Maar de laatste jaren komt het ook regelmatig voor dat die periode korter is. "De maatschappij verandert. Een persoon wordt geacht zich sneller weer te manifesteren. Terwijl iedereen op zijn of haar eigen manier rouwt en in z'n eigen tempo."

Gespreksgroep
In tien ontmoetingen staan diverse gevoelens centraal, zoals afscheid (kunnen) nemen, emoties, reacties van de omgeving, lichamelijke klachten en persoonlijke ervaringen. Sjanny: "We zijn echt een gespreksgroep waarbij wij fungeren als gespreksleiders. Het gaat met name om ervaringen met elkaar uitwisselen. Hoe gaat iemand met een bepaalde situatie om? Je merkt dat de deelnemers steun bij elkaar vinden. Stap voor stap helpen ze de weg vooruit te vinden." Tijdens de eerste bijeenkomst vertellen deelnemers hun eigen verhaal. De laatste bijeenkomst is toekomstgericht. "Wat voor plannen zijn er en welke stappen wil iemand gaan zetten? We kijken ook of er behoefte is aan uitwisseling van contactgegevens. In de praktijk zien we de nodige vriendschappen ontstaan. Drie maanden later hebben we een 'terugkombijeenkomst'. We kijken dan hoe het met iedereen gaat. Heeft iemand nog professionele hulp nodig, dan gaan we uiteraard met die persoon aan de slag om te kijken waar we kunnen helpen."

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zullen de groepen uit maximaal vier personen bestaan. De start is op 12 november in het Anton Jurgenshuis in Oss en op 28 oktober in Uden. Aanmelden voor deze groep door inwoners van de gemeenten Oss en Bernheze kan via de Toegang Zorg & Welzijn: 14 0412 (keuze 1) of zorgenwelzijn@oss.nl. Meer info op www.ons-welzijn.nl.

Kinderen en jongeren
ONS welzijn start in november ook met lotgenotengroepen voor kinderen en jongeren die een dierbare zijn verloren. 'Het allerbelangrijkste is dat er aandacht en tijd is voor de kinderen en jongeren, dat we het goed hebben met elkaar en dat er een plek is voor degene die er niet meer is.' Kennismakingsgesprekken zijn op 5 en 12 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant