De Heuvel bood plaats aan verschillende veemarkten, waaronder een grote paardenmarkt.
De Heuvel bood plaats aan verschillende veemarkten, waaronder een grote paardenmarkt.

Vierdelige avondcursus over geschiedenis van Oss

Algemeen 923 keer gelezen

OSS | Een duik in de Osse geschiedenis. Volksuniversiteit Oss neemt in november belangstellenden tijdens een vierdelige avondcursus mee in het boeiende verleden.

Oss bezit een rijk verleden volop interessante verhalen en archeologische vondsten. Een dat ver terug gaat; de allereerste 'Ossenaren' woonden al meer dan 2000 jaar voor Christus langs de oevers van de Maas. Het Oss van vandaag is een logisch vervolg van de 'levensloop' die onze stad sindsdien heeft afgelegd, vertelt Jurgens Pigmans van Stadsarchief Oss. De erfgoedspecialist bijt het spits af van het vierluik over de Osse geschiedenis. Tijdens de cursus wordt door vier verschillende docenten elke avond een belangrijk onderdeel van de stadshistorie uitgelicht.

Historie van Oss
Vertrekpunt van de cursus van Jurgen is de Heuvel in de binnenstad van Oss. Een plek die een grote rol speelt in de ontwikkeling van de stad en het Osse dna vormde. "De Heuvel heet zo omdat het de hoogst gelegen plek is in de omgeving. Het was de plek waar mensen gingen wonen en goederen verhandelden. Als de Maas overstroomde zat je er droog. Het rivierwater was vruchtbaar en zorgde voor een uitstekende weidegrond voor vee. Naast de melk en het vee gingen de mensen boter verhandelen waar later margarine uit ontstond. Uit de margarine-industrie ontstond de vleesverwerkingsindustrie waaruit Organon voortvloeide. De Heuvel heeft zo voor veel ontwikkelingen gezorgd die allemaal logisch uit elkaar voortkomen", zegt Jurgen. Veel van de gebouwen uit die tijd zijn helaas niet bewaard gebleven. "Oss groeide door de opkomende industrie snel uit zijn middeleeuwse jasje. Gelukkig hebben we daar nog veel foto's en verhalen van en is een deel van de geschiedenis verstopt in straatnamen."

Bodemschatten
Ook op archeologisch gebied heeft Oss - letterlijk - een rijke bodem. Tijdens haar cursus neemt archeoloog Marie-France van Oorsouw het publiek een avond mee in haar vak en vertelt over de vele bodemschatten die in de gemeente zijn opgegraven. Een van de bekendste vondsten is het kromgebogen zwaard op het Vorstengrafdonk.

Religieus erfgoed
Historicus Wilbert Ulijn laat tijdens zijn cursusavond een licht schijnen op het religieus erfgoed van Oss. Verschillende religies hebben hun sporen achtergelaten.
Landbouw
De landbouw in Oss en omstreken kwam na de Tweede Wereldoorlog in een stroomversnelling. Als boerenzoon maakte Sjaak van Dorst dat van dichtbij mee. "Tijdens de cursusavond vertel ik hoe het was om als jongetje op te groeien op een boerderij tegen de achtergrond van de modernisering in de landbouw. Een boeiende geschiedenis waar in een halve eeuw veel is veranderd, verbeterd en heeft plaatsgevonden. Onder meer de voortgang in modernisering en dierenwelzijn maar ook de rampspoed met mond-en-klauwzeer en Q-koorts komen aan bod."

Meer informatie
De lessen vinden op dinsdagen 3, 10, 17 en 24 november van 19.30 tot 21.30 uur plaats bij Volksuniversiteit Oss aan de Kruisstraat 94. Aanmelden via www.volksuniversiteitoss.nl. De kosten bedragen 79 euro. (0412) 63 80 60.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant