Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Bernheze sluit zich aan bij duurzaam initiatief

Algemeen 180 keer gelezen

De gemeente Bernheze heeft haar handtekening gezet onder het ambitiestatement Duurzame Gronduitgifte. Zij volgt daarmee het voorbeeld van 24 andere organisaties en gemeenten, die eveneens hebben uitgesproken zich te willen inzetten voor een duurzamer gebruik van hun gronden. Hun inspanningen moeten zorgen voor herstel van de biodiversiteit, een betere bodemgesteldheid en een betere waterkwaliteit in Brabant.

De betrokken organisaties maken zich -meestal samen met agrarische ondernemers- hard voor een duurzamer grondbeheer. Zij willen zo oplossingen vinden voor soms ingewikkelde maatschappelijke opgaven als bijvoorbeeld het herstel van de biodiversiteit en de klimaatverandering. Dat doen de 25 deelnemers allemaal op hun eigen manier, op een wijze die past bij de grondportefeuille én bij de afspraken die zij eerder al met hun pachters hebben gemaakt. De een stimuleert de aanleg van bloemenrijke akkerranden, de ander stelt eisen aan het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen en een derde houdt bij de selectie van pachters rekening met hoe duurzaam zij te werk gaan op hun eigen bedrijf. Vaak staan er ook aantrekkelijke beloningen voor de pachters tegenover, zoals kortingen op de pachtprijs of betere voorwaarden.

Webinar
Provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant organiseerden afgelopen donderdag het webinar ‘Van pachtgrond naar p(r)achtgrond'. Tijdens de online bijeenkomst werden voorbeelden getoond van hoe het duurzame gebruik van gronden in Brabant kan worden gestimuleerd. Elies Lemkes, gedeputeerde landbouw, voedsel en natuur van provincie Noord-Brabant: "Het overweldigende aantal deelnemers aan dit webinar over duurzaam grondgebruik, bevestigt waar ik in geloof: landbouw en natuur zijn bondgenoten, ze versterken elkaar. Wat ik daarbij ook essentieel vind, we vragen boeren goed voor de bodemkwaliteit te zorgen, maar geven ze wel de ruimte om te kunnen blijven ondernemen. En, niet onbelangrijk, ze krijgen voor hun inspanningen ook iets terug.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant