De EHBO-ruimte in de schuilkelder met links het luik naar de wateropslag. (Foto: Marjon Grendel)
De EHBO-ruimte in de schuilkelder met links het luik naar de wateropslag. (Foto: Marjon Grendel)

Enorme schuilkelder in hartje Oss uniek in Nederland

Algemeen 4.630 keer gelezen

OSS | Middenin het centrum van Oss zit een schuilkelder verstopt: in de parkeergarage onder het appartementencomplex aan het Heschepad, naast de supermarkt. Van buitenaf is daar niets van te zien, maar in de parkeerkelder zijn allerlei ruimtes met opklapbare bedden, toiletten en vooral heel veel apparatuur.

De schuilkelder werd begin jaren tachtig gebouwd, in de tijd van de Koude Oorlog, als onderdeel van het appartementencomplex City Centre. Alles is nog aanwezig in oorspronkelijke staat, inclusief installatietechniek en inventaris. Het is een van de grotere atoomschuilkelders in Nederland, er pasten 3.600 mensen in die er 3 dagen konden verblijven.

Livestream
Vanavond (woensdag) om 19.00 uur is er in de Groene Engel in Oss een besloten avond over de schuilkelder: Voordat de Bom valt. Er is een lezing van bouwhistoricus Hein Hundertmark en een gesprek met stadsgidsen van het Maasland Gilde, die al sinds 2006 rondleidingen verzorgen door de schuilkelder. Ook worden er plaatjes gedraaid uit de jaren tachtig en is er poëzie. Deze avond is in verband met de coronamaatregelen alleen toegankelijk voor genodigden. De avond is wel via een livestream te volgen, via het Youtube-kanaal van de Bibliotheek Oss. Vanaf donderdag 22 oktober is de publicatie ‘De Osse Atoomschuilkelder. Tastbare herinnering aan een nooit ontbrande oorlog' te koop bij het Stadsarchief. Verder is er in de hal van het Osse gemeentehuis tot en met vrijdag 30 oktober op de panelen een kleine tentoonstelling te zien over de schuilkelder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant