Logo kliknieuws.nl/oss
Concordia Berghem. (Foto: Daan Scholte)
Concordia Berghem. (Foto: Daan Scholte)

Sint-Willibrorduskerk als middelpunt van Berghem

  •   keer gelezen

Berghem heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit. Er was dan ook in 1994 flinke weerstand tegen de gemeentelijke fusie van Oss. De plaatsen liggen inmiddels vlak tegen elkaar aan, verbonden door de nieuwbouwwijk de Piekenhoef.

De oude dorpskern, die een hele andere sfeer heeft, bevindt zich volledig ten noorden van het spoor. Daar zijn het voormalige raadhuis, het oude klooster en de Sint-Willibrorduskerk te vinden. Het laatste gebouw is imposant en is het middelpunt van het dorp. Vooral de hoge toren valt al van verre op. Deze toren stamt nog uit de middeleeuwen en speelde vroeger een rol in de verdediging van dit deel van het Brabant tegen invallen vanuit Gelderland. De rest van de kerk is een stuk nieuwer. In 1848 moest het middeleeuwse kerkgebouw wijken voor een neogotische kerk. Maar deze werd al snel na de bouw, in 1895, door een brand verwoest. Er werd een nieuwe kerk gebouwd naar ontwerp van architect Van Aalst, tegen de westzijde van de toren. De toren bleef gespaard, maar werd wel meegenomen in de nieuwbouw. Hij werd verhoogd met een klokkenverdieping en bekroond met een nieuwe spits. Het kerkgebouw bezit een van de gaafste neogotische kerkinterieurs in de provincie. De zandstenen altaren staan nog op hun plaats, de biechtstoelen zijn er nog, de communiebanken scheiden nog steeds priesterkoor en schip en tegen de pilaren rusten de talrijke heiligenbeelden op hun sokkels. Het merendeel van het snij- en beeldhouwwerk van de preekstoel is afkomstig uit het atelier van Hendrik van der Geld en is rijk is aan symboliek. Bij de herinrichting van het nieuwe Bergse centrum een paar jaar geleden is de pastorietuin getransformeerd tot park. Hier staan nog bomen die bij de bouw van de pastorie in 1903 geplant zijn.

Mis
Op de foto zie je belangstellenden en de fanfare Concordia lopen naar de Sint-Willibrorduskerk in Berghem voor de eerste mis van de neomist, de pas gewijde priester, Jozef van Erp. Met de fiets aan de hand loopt ook politieman Tiemissen mee. Deze foto is gemaakt op 16 augustus 1953 door Daan Scholte, collectie Stadsarchief Oss. Meer foto's van Daan Scholte en andere fotografen zien? Kijk op de collectiewebsite https://collecties.stadsarchiefoss.nl

Meer berichten