Peter Veenstra, vaste kracht in de winkel van Kringloopbedrijf Bernheze.
Peter Veenstra, vaste kracht in de winkel van Kringloopbedrijf Bernheze.

Uit zijn isolement gekomen door dankbaar werk

Algemeen 578 keer gelezen

In een serie artikelen stellen we verschillende mensen voor die op de een of andere manier zijn verbonden aan Kringloopbedrijven Maasland. De ene keer als medewerker, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker. Dit keer Peter Veenstra, vaste kracht in de winkel van Kringloopbedrijf Bernheze.

Bij zijn collega’s is Peter berucht om zijn humor. Soms schuurt het een beetje, maar altijd met respect voor het ’slachtoffer’. Zonder humor is het leven zwaar, vindt Peter. En hij kan het weten. Na een 29-jarige carrière bij ABN AMRO komt Peter rond zijn vijftigste thuis te zitten met een zware depressie. Dankzij de uitstekende begeleiding van het GGZ en de therapie die hij daar krijgt aangeboden, komt hij er langzaam maar zeker weer bovenop. “Hoe lang gaat die grap duren?”, vraagt hij tijdens zijn eerste behandelsessie. “Niet te voorspellen, meneer; zes maanden, zes jaar, de rest van je leven. Het is maar net welk lot je treft.” Peter heeft wel de hoofdprijs, maar geen geluk; de depressie is voor altijd een onderdeel van zijn bestaan. Met vallen en opstaan leert hij nog dagelijks hiermee om te gaan.

Arbeidsritme
Vijf jaar geleden komt Peter via het GGZ bij Kringloopbedrijven Maasland om weer arbeidsritme op te doen. Eerst in Oss en later in Heesch. Het werken bij Kringloopbedrijven Maasland zorgt dat Peter uit zijn isolement komt en geeft hem weer het gevoel dat hij er toe doet. Met veel plezier verzorgt hij nu vier dagdelen per week de boeken- en platenafdeling. Daarnaast zoekt hij naar interessante items voor de maandelijkse veilingkast. Sinds juni 2019 zelfs in vaste dienst.

Pareltjes
Mede dankzij zijn brede interesse lukt het Kringloopbedrijf Bernheze steeds beter om pareltjes uit de aangeboden spullen te vissen. Zoals de eerste LP van Frank Boeijen, die in eigen beheer en in een kleine oplage is uitgegeven. Een puntgave eerste druk van Turks Fruit van Jan Wolkers. Of een mooie vaas van de Nederlandse glasblazer Paul Spannenberg. Of vier mooie stoeltjes van meubelontwerper Gerard van den Berg. Stuk voor stuk redenen om regelmatig een bezoek te brengen aan een van de winkels of mee te bieden op de uitzonderlijke veilingstukken. “Mensen vragen wel eens of ik zelf niet de leuke dingen eruit pik. Maar zo werkt dat hier niet. Helaas...”, zegt Peter met een knipoog. “Van alle spullen wordt de cataloguswaarde of marktwaarde vastgesteld. En voor een iets lagere prijs komen ze vervolgens in de winkel te staan. Wij als medewerkers van het kringloopbedrijf mogen pas na werktijd zelf aankopen doen. Uiteraard tegen de vastgestelde prijs. Daar zijn we heel streng in.”
In de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd zamelt het kringloopbedrijf gebruikte goederen en kleding in. Bruikbare spullen worden gesorteerd en na eventuele reparatie te koop aangeboden in de winkels in Oss en Heesch.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant