De woning aan de Aengelbertlaan na de brand.
De woning aan de Aengelbertlaan na de brand.

OM eist 15 en 20 jaar celstraf na ‘terroristische aanslagen’ in onder andere Oss

Algemeen 2.873 keer gelezen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van 15 en 20 jaar geëist tegen twee mannen na meerdere aanslagen met extreem veel geweld. Een derde verdachte staat op 5 november voor de rechter. Hij wordt ook verdacht van de moord op de 51-jarige Henk Baum uit Nistelrode. “Deze aanslagen zijn van een kaliber waarvan ik zonder blikken of blozen durf te zeggen dat ze terroristisch zijn, bedoeld zijn om angst te zaaien”, aldus het OM. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

In februari 2018 werd in de Asterstraat in Oss een auto in brand gestoken voor een woning. Enkele dagen later werd bij de voordeur van de woning brand gesticht. In datzelfde weekend werd een brandbom bij een woning in Haarlem naar binnen gegooid. In het huis woont een bekende van de bewoonster van de Osse woning. Niemand raakte gewond.
Op 14 augustus 2018 was er een aanslag met een krachtige scherfgranaat kort na sluitingstijd voor Café Zaal ‘t Berghje in Oss. Rolluiken redden de levens van de twee personen in de woonkamer. Eén van hen werd door de kracht van de explosie van de bank geblazen.  


Onderzoek in de Berghemseweg. 

Ook in het Brabantse Leende werd een auto in brand gestoken met een vuurwerkmortier. Doordat met een baksteen de ruit werd ingegooid, kon de brand overslaan. De bejaarde bewoonster wist de woning te ontvluchten. 

Arie den Dekker
Ook de woning van Arie den Dekker aan de Aengelbertlaan werd een plaats delict. Op donderdag 13 september was er een poging tot brandstichting, maar een paar dagen later werden er twee molotovcocktails naar binnen gegooid. Den Dekker wist te vluchten via een raam, maar twee van zijn vier honden overleefden de brand niet. Volgens het OM was de tweede brandstichting een poging tot moord.
Eind september werd bij een Eindhovense woning een granaat met kleine kogeltjes naar binnen gegooid. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Arrestaties
De recherche kreeg in de loop van 2018 zicht op een aantal verdachten. Begin oktober werden twee van hen opgepakt op een vakantiepark in Belfeld. Een derde verdachte werd kort daarna opgepakt in Maarsbergen. Hij moet op 5 november voorkomen en staat ook voor de rechter in verband met het onderzoek naar de moord op Henk Baum in Schaijk.

Bewijs
Het OM heeft meerdere afgeluisterde gesprekken en dankzij technisch onderzoek is er onder andere DNA-bewijs. ‘Ook door het verzamelen en analyseren van gegevens uit een navigatiesysteem, een door de politie aangebracht baken onder een auto, getuigenverklaringen, camerabeelden en mastgegevens werd bewijs gegenereerd. Bij de woning van Arie den Dekker bleef zelfs een telefoon achter van een van de verdachten’, aldus het OM.

In opdracht
De aanslagen zijn volgens het OM in opdracht gepleegd. “Dat doet helemaal niets af aan de ernst van de gepleegde feiten. De verdachten hebben met hun volle verstand zeer ernstige feiten gepleegd en horen daarvoor zwaar gestraft te worden. Niets in het dossier doet mij denken dat deze verdachten het persoonlijk nodig vonden om deze aanslagen te plegen. Zij hebben het voor het geld, voor beloftes of voor status gedaan. Het getuigt in mijn ogen van een totaal gebrek aan geweten en empathie. Dan ben je niet meer sneu, niet gek, maar gewoon in en in slecht.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant