Logo kliknieuws.nl/oss
De cover van het boek van Paul Beek.
De cover van het boek van Paul Beek.

Boek over Oss’ meisje dat omkwam in Auschwitz

  •   keer gelezen

Een Joods meisje stapt in 1943 zonder haar familie de gaskamer van Auschwitz in, onwetend van haar lot of waar haar broer en ouders zijn. Enkele weken daarvoor was zij verraden op haar onderduikplaats en ging ze via Den Haag naar kamp Westerbork, werd ze ziek maar ging ze toch op transport, pas negen jaar oud. Paul Beek schreef een boek over zijn in 1934 in Oss geboren nichtje. 

‘Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek - Eenzaam op weg naar Auschwitz’ is te koop via ISBN-nummer 978-94-640-3712-8.

Deel van het boek
‘Een van de 166 kinderen in de trein in Auschwitz is een klein meisje met blonde krullen, Edith Roseij Beek, negen jaar jong, uit Gouda. Zonder ouders en broer; die zijn in haar land achtergebleven. Ze weet niet eens waar. Na een vermoeiende reis van drie dagen, vrijwel zonder eten en drinken en met in elke hoek een ton om de menselijke behoefte te doen, worden ze de trein uitgejaagd. Een aantal van hen komt door de selectie op de Rampe, maar Edith en 530 anderen - vrouwen, kinderen en ouderen - worden een ruimte ingebracht die eruitzag als een kleedkamer, onder begeleiding van de SS. Na het uitkleden zullen ze worden gedesinfecteerd en gaan douchen, is hun verteld. In die kille, koude doucheruimte is Edith nog meer alleen. De douchekoppen zijn net echt, maar geven geen water. Dan maakt het gas Zyklon B vanaf het dak naar binnen uitgestrooid, een einde aan haar prille leven, ver weg van haar familie en haar schoolvriendinnetje.’

Meer berichten