Jessica Keijzer-Nab en haar dochter.
Jessica Keijzer-Nab en haar dochter.

FruitRovers helpen anderen en zijn tegen verspilling

Algemeen 813 keer gelezen

MEGEN | Al wandelend kwam ze op een leuk idee. Jessica Keijzer-Nab uit Megen zag aardappels liggen op het land en via via kwam ze in contact met een boer. Haar vraag of ze aardappels mocht rapen, werd met een 'ja' beantwoord. Het initiatief FruitRover Megen was ontstaan.

door Leon Voskamp

Na een dagje rapen met haar gezin en het gezin van een vriendin zat haar auto flink vol. De nodige aardappels gingen mee naar huis, maar het grootste gedeelte bracht het VDG-raadslid naar de Voedselbank van Oss en omgeving. "Ik las online dat de Voedselbank verse producten goed kan gebruiken. Verser dan rechtstreeks van het land kan niet", aldus de Megense. "De Voedselbank was ook erg blij met ons werk. We kregen zelfs kratten mee voor een volgende keer."

Verspilling
Keijzer-Nab hoopt anderen ook te inspireren om verspilling van voedsel tegen te gaan. Het hoeft zeker niet alleen om aardappels te gaan, maar ook om fruit en groenten. "Als het maar niet gebruikt wordt en eetbaar is. Wij komen met toestemming van de eigenaar van het land graag 'leeg roven'. En ja, we nemen zelf ook wat lekkers mee naar huis, maar het gaat voornamelijk om het helpen van andere mensen. Daar halen we veel voldoening uit. Natuurlijk is lekker bezig zijn in de buitenlucht gezond en superleuk. Daarnaast is het leerzaam. Onze kinderen zien op deze manier hoeveel er uit de natuur eetbaar is." De FruitRovers nemen niet alles mee. Er blijft altijd een gedeelte liggen voor de dieren.

Meer informatie
Heb jij fruitbomen die je niet leeghaalt, een locatie waar aardappels geraapt mogen worden of ken je bijvoorbeeld een plek met bramenstruiken? Neem dan contact op via de Facebook-pagina FruitRover Megen. "We zoeken naar nieuwe locaties, maar ook naar mensen die mee willen plukken/oogsten. De eerste aanmeldingen stromen binnen en ik heb al veel leuke reacties gehad. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter we ervoor kunnen zorgen dat geoogst eten niet verloren gaat."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant