Eerste activatie op glasvezelnetwerk in Kuipers-Rietbergstraat | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/oss
Eerste activatie op glasvezelnetwerk in Kuipers-Rietbergstraat
Eerste activatie op glasvezelnetwerk in Kuipers-Rietbergstraat

Eerste activatie op glasvezelnetwerk in Kuipers-Rietbergstraat

  •   keer gelezen

OSS | De eerste activatie op het glasvezelnetwerk van E-Fiber in Oss is vandaag een feit. Bij de familie Turgut Kara aan de Kuipers-Rietbergstraat heeft provider SNLR het spits afgebeten. “Je moet tegenwoordig mee met de techniek, en ik wil graag gebruik kunnen maken van supersnel internet”, aldus de klant. De komende periode zullen meer klanten worden geactiveerd. 

In maart 2020 besloot E-Fiber een toekomstbestendig glasvezelnetwerk aan te leggen in de hele gemeente Oss. Dus ook in het gehele buitengebied. Het gaat om vele honderden kilometers glasvezel. “Een megaproject. Hier hebben we met z’n allen de komende jaren heel veel profijt van”, liet wethouder Frank den Brok weten.

Schadewijk
Commercieel manager Swinde Berberovic is trots dat SNLR de eerste aansluiting mocht verzorgen. Projectmanager Sander van Tuijn van E-Fiber geeft aan dat er meerdere providers als de kippen bij waren. “Na een traject van een aantal jaar is het vandaag zo ver. De eerste centrale van Oss is hier in de Schadewijk geplaatst en wij belden onze operators/providers dat ze hun apparatuur kunnen gaan plaatsen in de kast. SNLR is één van de vier partijen die heel actief is geweest hier in de wijk. Ze verdienen het om de eerste activatie te mogen doen.”

13 centrales
Via Heesch komt het internet binnen en er is een route gegraven tot aan de Kuipers-Rietbergstraat voor de eerste Osse glasvezelcentrale. Vanuit dit ‘Point of Presence’ wordt de glasvezelverbinding naar alle woningen en bedrijven gelegd. De glasvezelcentrale lijkt qua uiterlijk op een elektriciteitshuisje. Op 9 december volgt een centrale in het Osse centrum, op 16 december in Herpen. Klik hier voor de gehele planning. “In totaal komen er 9 kasten in Oss te staan en 4 in het buitengebied. Per kast kunnen er 3.500 adressen op ons glasvezelnetwerk worden aangesloten. Er gaan twee teams werken, 1 in Oss zelf en 1 in het buitengebied. Je kunt je wel voorstellen dat het verglazen van het hele buitengebied veel meer graafwerk is voor veel minder woningen. Maar wij onderscheiden ons in het feit dat we vinden dat iedereen recht heeft op glasvezel.” Als alles volgens planning verloopt zijn eind 2022 ruim 39.000 adressen binnen de gemeente Oss aangesloten op het glasvezelnetwerk van E-Fiber.

Aansluiten
Mensen kunnen tot de maand maart profiteren van een kosteloze huisaansluiting. Daarna is glasvezel uiteraard ook nog mogelijk, maar wel tegen betaling van de aanlegkosten van de straat tot in huis. “We merken dat de belangstelling van de inwoners van de gemeente Oss de laatste tijd flink is gegroeid. We krijgen steeds meer aanvragen binnen. In andere delen van Nederland waar al glasvezel ligt zien we ook dat ieder jaar het percentage flink stijgt. Met glasvezel ben je klaar voor de toekomst.”
Commercieel directeur Gerard Overmars voegt toe: “We internetten niet alleen, maar we kijken ook steeds meer televisie via internet, denk aan bijvoorbeeld Netflix en Disney, en aan uitgesteld tv kijken. Intussen neemt ook de beeldkwaliteit toe. Van Full HD via Ultra HD naar Super UHD, met steeds hogere resoluties voor een beter en scherper beeld. Dat kost allemaal veel bandbreedte. Voor glasvezel is deze groei geen enkel probleem. We zijn blij dat we heel Oss van glasvezel kunnen voorzien. Vandaag is er weer een belangrijke mijlpaal bereikt.”

Meer berichten