De gehuldigde Jan van Herwijnen (l) en John Blummel (r).
De gehuldigde Jan van Herwijnen (l) en John Blummel (r).

Twee Gregorius-medailles als blijk van waardering

Algemeen 1.051 keer gelezen

OSS | De Titus Brandsmaparochie in Oss had op zondag 22 november dubbel feest. Twee heren werden gehuldigd met een gouden Gregorius-medaille; een onderscheiding van de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging (NSGV) voor kerkmuziek. De kleur goud wordt verkregen vanaf 40 jaar staat van dienst, maar beide jubilarissen gaan daar ruimschoots overheen. Jan van Herwijnen (85) zet zich al 64 jaar in voor de kerkmuziek en John Blummel (64) is al 52 jaar organist.

Jan van Herwijnen is al jaren organist en zingt in een herenkoor. Hij is 64 jaar geleden begonnen als organist in Lithoijen. Als onderwijzer in Wijchen fietste hij daarvoor flinke afstanden. Nadat hij in Oss begon bij basisschool Pius X, is hij organist geworden bij de Sacramentsparochie in de Sacramentskerk in Oss. Sinds deze is afgebroken, speelt Jan bij de Titus Brandsmaparochie in de Sint Jozefkerk. "Ik ben ook organist in Teeffelen. Daar doe ik de 9.00 uur dienst. Dan sta ik om 7.00 uur op. Bovendien word ik ook graag gevraagd om in dorpen te spelen. Dat vind ik leuk om te doen. En ook met het herenkoor ga ik net zo lang door als mijn stem het toelaat", aldus de muzikant en zanger.

Van jongs af aan
John Blummel is met het orgel opgegroeid. Zijn vader was organist en dirigent bij de oude Paterskerk in Oss. "Al heel jong ging ik met mijn vader mee en ik raakte als klein jungske al snel onder de indruk. Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste pianolessen en blijkbaar was ik best goed. Op mijn elfde speelde ik al meerdere diensten in de Jozefkerk: vijf op zondag en twee op zaterdag", vertelt de huidige hoofdorganist. John is vervolgens naar de Osse muziekschool gegaan, waar bekend organist Jan Verhoeven de directeur was. "Hij nam mij altijd mee naar de kerk voor orgelles. Daarna heb ik verder gestudeerd bij priester en organist Maurice Pirenne aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Nu ben ik bij pastoors bekend en word ik overal in de omgeving gevraagd om te spelen." Ook heeft John geholpen bij het oprichten van jongerenkoren in onder andere Berghem en Ravenstein.
John is niet echt gelovig, maar dat doet aan het vakmanschap en de gastvrijheid van de kerk niet af. Het belangrijkste voor John is om gevoelens op de juiste manier te ondersteunen. "Ik wil mensen iets moois bieden met muziek. Bij een uitvaart is er echte emotie en de muziek blijft je vaak bij. Dat is de kracht van muziek." Hij noemt zichzelf meer een begeleider dan een solist. "Ik vind het heerlijk om mee te gaan in de muzikale vrijheid van zangers en daarop te anticiperen. Dat doe ik het liefst."

Blijk van waardering
Het mogen ontvangen van de Gregorius-medaille is voor beide heren een blijk van waardering. Jan: "Het is leuk om op mijn leeftijd nog zo gewaardeerd te worden en fijn om ergens bij te horen. De huldiging was heel mooi. We hebben het met dertig man kunnen vieren met koffie en gebak en thuis nog met mijn vrouw en kinderen. Ik ben blij dat ik met mijn klein talentje op mijn leeftijd nog iets kan betekenen voor de gemeenschap en nog niet ben afgeschreven. Ik hoop het nog lang te blijven doen." Ook de bescheiden John vond het een leuke verrassing: "De parochie heeft ons opgeven. Ze menen het dus echt. Het is een bewijs van erkenning voor wat je voor de parochie hebt kunnen doen en ik doe het graag voor ze. Het geeft me veel voldoening."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant