Foto: actiegroep Behoud Lithse Polder
Foto: actiegroep Behoud Lithse Polder

SP: voorlopig geen extra windmolens nodig

Algemeen 317 keer gelezen

Zijn windmolens noodzakelijk in de Lithse en Geffense polder? Volgens raadslid Adrie Geerts van de SP zijn windmolens niet nodig om aan de Osse verplichtingen richting het Rijk te voldoen.

“De sleutel voor de oplossing van de SP ligt op de daken van de grote bedrijven. Veel Osse ondernemers zijn daar al mee bezig, mede dank zij de subsidie die het Rijk beschikbaar stelt om de bedrijfsdaken vol te leggen met zonnepanelen. Aan Osse ondernemers is hiervoor inmiddels al 86 miljoen euro subsidie toegezegd. Hiervan is inmiddels al 20 miljoen uitgekeerd. De rest zit nog in de pijplijn. De gemeente Oss zou die bedrijven moeten stimuleren hun plan om zonnepanelen op het dak te leggen ook daadwerkelijk uit te voeren. Het levert niet alleen milieuwinst op; ze worden er ook nog financieel wijzer van.”
Geerts kijkt in zijn berekeningen alleen naar de daken die groter zijn dan 1000 vierkante meter. “In Oss kom je dan op 280 hectare bedrijfsdak. Ga je daarvan 40% volleggen met zonnepanelen, dan levert dat 0,38 Petajoule groene stroom. De vier windmolens die ten noorden van industrieterrein De Geer worden gebouwd produceren samen 0,21 Petajoule. Eronder zou een zonneveld kunnen komen van 40 hectare. Dat levert 0,14 Petajoule op. Zonnepark De Mun gaat 0,02 Petajoule leveren. De rest kan volgens de SP worden opgewekt door zonnepanelen te leggen op allerlei onbenutte terreinen, zoals stortplaatsen, geluidsschermen en grond die onbebouwd moet blijven. En verder door grote parkeerplaatsen te overdekken met zonnepanelen. Door slim in te zetten op bedrijfsdaken, onbenutte terreinen, parkeerdaken en een enkel zonneveld op landbouwgrond voldoet Oss tot 2030 aan zijn verplichtingen en ontstaat tijd om rustig te onderzoeken hoe het zit met de gezondheidsrisico’s van windmolens en met de effecten op weidevogels en vleermuizen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant