Marian op een archieffoto met een patiënt die uitleg krijgt over het lopen met een stok.
Marian op een archieffoto met een patiënt die uitleg krijgt over het lopen met een stok.

Hoe doe je dat? Zorgen voor je naaste of jezelf?

Algemeen 316 keer gelezen

Nederland heeft zo'n 5 miljoen mantelzorgers. Bijna 10 procent van hen voelt zich zwaarbelast. Omdat ouderen worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen, zal het aantal mantelzorgers in de toekomst verder toenemen. Maar waar kun je terecht als je informatie wil als mantelzorger zijnde? Samen Beter Thuis heeft voor hen een website met veel zorgfilmpjes.

Marian Fonville startte in 2001 vanuit haar werkervaring als fysiotherapeut in de ouderenzorg Beter Thuis fysiotherapie & ergotherapie. Dit met de gedachte om therapie te geven bij de patiënt thuis, niet in een praktijk. "In het eigen huis zie je waar het bewegen problemen geeft en zie je de mantelzorgers. Je ziet als professional zoveel meer bij de mensen thuis." Per 1 januari 2021 heeft Marian de praktijk na bijna 20 jaar overgedragen aan Gerard Dirven om zich nog meer in te kunnen zetten voor digitale ondersteuning van mantelzorg. Ze blijft wel actief in deze praktijk als fysiotherapeut.

Mantelzorg
In 2013 kreeg de vader van een patiënt van Marian een beroerte en werd opgenomen in het ziekenhuis. Toen hij naar huis mocht, kon zijn dochter voor hem zorgen. Maar in de zoektocht naar informatie over zorghandelingen en hulpmiddelen liep de vrouw tegen problemen aan. Marian: "Praktische en betrouwbare informatie voor mantelzorgers was vrijwel niet te vinden op internet. Cursussen die wel werden aangeboden, waren gericht op het psychische vlak. En dat terwijl er zoveel vragen zijn bij mantel- en zelfzorgers."

Verdienen
Marian benaderde vele organisaties met de vraag waarom er zo weinig informatie voor mantelzorgers werd gedeeld. "Het antwoord was duidelijk: er viel niets mee te verdienen. Niemand pikte het op, dus ben ik het gaan doen."

Zorgfilmpjes
Als praktijkhouder vroeg ze diverse subsidies aan en daarna zocht ze deskundige mensen om te helpen: van hoogleraar tot ICT-deskundige. "Ons idee was om een website in te richten met instructievideo's, maar ook met informatie, hulplijnen en workshops. Iedereen was enthousiast. Dit is een rails waar we allemaal op mee kunnen rijden. We hebben met ervaringsdeskundigen gekeken welke zorgvragen er zijn. Zo hebben we 130 filmpjes gemaakt over het helpen bij verzorgen en verplaatsen zoals: hoe loop je met elleboogkrukken de trap op en af, hoe verzorg ik iemand die incontinent is, hoe rij ik veilig met een rolstoel, hoe loop ik met een rollator en hoe trekken we elastische kousen makkelijk aan?"

Tips van de week
Na de pilot heeft Marian de website vanuit haar eigen praktijk doorontwikkeld. Ze blijft filmpjes maken van handigheden in de dagelijkse praktijk van Beter Thuis therapie en deelt deze als 'de tip van de week'. "Ik vind het belangrijk dat het online platform laagdrempelig toegankelijk is voor mantel- en zelfzorgers. Je ziet in de praktijk dat de zorg zwaar onder druk, dat speelde al voor corona. Als mantelzorgers zorg op zich willen nemen, dan verdienen ze daar onze steun bij en moeten ze dat kunnen doen."
Kijk voor meer informatie op de website www.samenbeterthuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant