GroenLinks Oss wil een algemeen verbod op consumentenvuurwerk.
GroenLinks Oss wil een algemeen verbod op consumentenvuurwerk.

GroenLinks Oss: ‘Vuurwerkoverlast fors lager, vuurwerkverbod helpt’

Politiek 455 keer gelezen

OSS | Op vuurwerkmeldpunt.nl van GroenLinks Oss zijn rond afgelopen jaarwisseling ongeveer 450 meldingen van overlast door vuurwerk binnengekomen. Dat is fors minder dan voorgaande jaren. Vorig jaar werd er 1200 keer overlast gemeld. GroenLinks Oss is blij dat een vuurwerkverbod helpt in het voorkomen van overlast. 

Veruit de meeste mensen hebben zich gehouden aan het vuurwerkverbod, zo blijkt uit de meldingen. En dat terwijl, volgens de melders, handhaving te weinig zichtbaar was. De zichtbaarheid en het optreden van handhaving en politie is het grootste kritiekpunt van de mensen die wel overlast hebben ervaren. Ook de hevigheid van het toch afgestoken vuurwerk is voor hen een doorn in het oog.

Verschillende wijken
Er zijn in Oss geen wijken aan te wijzen waar disproportioneel meer of minder overlast heeft plaatsgevonden. Wel lijken de dorpen en kernen in de gemeente een hotspot qua vuurwerkoverlast. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid handhaving en toezicht, wat in de kernen lager is.

Algemeen verbod
De discussie over vuurwerk zal komend jaar ook in de gemeenteraad van Oss gevoerd worden. Wat GroenLinks betreft is het duidelijk en is een algemeen verbod op consumentenvuurwerk gewenst om de overlast voor milieu, mens en dier te voorkomen. Fractievoorzitter Dolf Warris: “Afgelopen jaarwisseling hebben fors minder mensen overlast ervaren van vuurwerk. Dat is mooi. Daarnaast hebben we gezien dat een vuurwerkverbod werkt, zelfs als er weinig handhaving is. Wat ons betreft is dit het einde van consumentenvuurwerk.”

GroenLinks zal een voorstel indienen om consumentenvuurwerk in de gemeente Oss te verbieden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant