Afbeelding

'Meer duurzame veehouderij in buitengebied'

Gezondheid 94 keer gelezen
OSS - Bewoners uit Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel willen dat de overheid via nieuwe regels veehouders dwingt duurzamer te produceren. Dat stelt Milieudefensie naar aanleiding van een opiniepeiling van TNS NIPO onder 3.218 plattelandsbewoners, waaruit blijkt dat de meest genoemde bezwaren tegen de veehouderij verspreiding van ziektes en antibioticaresistentie zijn. Bewoners maken zich volgens de peiling zorgen over hun gezondheid.

[image=229745]

Circa veertig procent van de ondervraagden ziet de veehouderij als een negatief verschijnsel. De provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel hebben in totaal circa driekwart van de Nederlandse veestapel in huis. Samen hebben ze maar liefst 73 miljoen kippen, 11,2 miljoen varkens en 2,4 miljoen koeien. De veehouderij heeft in deze vier provincies door de mega-omvang een grote impact op het milieu en veroorzaakt overlast voor omwonenden.
Naast zorgen over ziekteuitbraak en antibioticaresistentie worden stank en dierenwelzijn vaak genoemd. 66 procent van de mensen vindt daarnaast de aantasting van het milieu door de veehouderij een probleem.

Ingrijpen overheid
Hugo Hooijer, woordvoerder Voedsel bij Milieudefensie, over de resultaten van de peiling: “Logisch dat de bevolking op het platteland duurzamere veehouderij wil. Zij kampen al jaren met de problemen die de veehouderij met zich meebrengt en maken zich zorgen. Ieder jaar worden mensen ziek door resistente bacteriën en de Q-koorts eist ook nog steeds slachtoffers. Alleen door een kleinere veestapel kan de leefbaarheid van het platteland worden verbeterd. De meerderheid van de plattelandsbewoners wil actie van de overheid om duurzaamheid te stimuleren. In plaats van de veestapel steeds verder te laten groeien, moet de overheid sturen op een kleinere en gezonde veehouderij, waar boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product."
Milieudefensie organiseert vier provinciale verkiezingsdebatten over de veehouderij, onder meer in Noord-Limburg (Venray) en Noord-Brabant (Deurne): http://https://milieudefensie.nl/veestapel/kiezen-voor-een-gezonde-veehouderij-in-Nederland.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant